ΑΘΗΝΑ
18:53
|
18.05.2024
Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί ενδέχεται να δεχθούν επίθεση από "Ισραηλινούς πράκτορες-προβοκάτορες".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρεσβεία και άλλες αμερικανικές εγκαταστάσεις στη λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης δέχονται συχνά πυραύλους τα τελευταία δύο χρόνια, με την Ουάσινγκτον να συνδέει τις επιθέσεις με ιρακινές πολιτοφυλακές που φέρεται να υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ αποκάλυψε ότι η Τεχεράνη έλαβε πληροφορίες από το Ιράκ που υποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί ενδέχεται να δεχθούν επίθεση από “Ισραηλινούς πράκτορες-προβοκάτορες”. Ο Ζαρίφ πρόσθεσε ότι οι φερόμενες προγραμματισμένες επιθέσεις αποσκοπούν στο να αναγκάσουν το χέρι του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ανταποδώσει, προφανώς εναντίον του Ιράν, το οποίο η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει για προηγούμενες επιθέσεις στις θέσεις και τα κτίριά του στο Ιράκ.

Ο υπουργός προειδοποίησε επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μη την πατήσει με τις φερόμενες επιθέσεις “false flag”, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειές του θα μπορούσαν να «γυρίσουν μπούμερανγκ άσχημα», όχι μόνο εναντίον των ΗΠΑ, αλλά και εναντίον των «κολλητών» του.

Η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ δέχεται συχνά πυραύλους, κάτι που έχει επηρεάσει την πρεσβεία της χώρας στη λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης, καθώς και ιρακινές βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα. Η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι τοπικές πολιτοφυλακές, οι οποίες φέρεται να υποστηρίζονται από το Ιράν, είναι υπεύθυνες για τις επιθέσεις, αλλά το Ιράν έχει αναλάβει την ευθύνη μόνο για μια πυραυλική επίθεση εναντίον στρατιωτικών βάσεων τον Ιανουάριο του 2020.

Η τελευταία ήρθε ως απάντηση στο χτύπημα των ΗΠΑ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 3 Ιανουαρίου 2020, το οποίο σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος έφευγε από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης όπου είχε φτάσει για να ηγηθεί μιας διπλωματικής αποστολής. Ο Σολεϊμανί μετέφερε ένα μυστικό μήνυμα για τη Σαουδική Αραβία το οποίο θα μεταβίβαζε η Βαγδάτη. Το μήνυμα περιείχε μια προσφορά για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης, αλλά δεν παραδόθηκε ποτέ.

Το χτύπημα δεν εγκρίθηκε από τις ιρακινές αρχές και εξόργισε όχι μόνο το Ιράν, αλλά και τους ιρακινούς νομοθέτες. Οι τελευταίοι πέρασαν μια μη δεσμευτική πρόταση απαιτώντας την έξωση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα. Η Τεχεράνη, με τη σειρά της, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον θάνατο του Σολεϊμανί, εκτός εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από ολόκληρη την περιοχή. Οι προειδοποιήσεις του Ιράν και η πίεση από τους ιρακινούς νομοθέτες δεν έπεισαν την Ουάσινγκτον να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα, αλλά εγκατέλειψαν ορισμένες από τις βάσεις εκεί και ανακοίνωσαν τη μείωση της στρατιωτικής τους παρουσίας.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα