ΑΘΗΝΑ
22:50
|
24.01.2021
Η παράταση του τρίτου "σκληρού" λοκντάουν στην Αυστρία μέχρι τις 24 Ιανουαρίου είναι πλέον γεγονός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η παράταση  του τρίτου “σκληρού”  λοκντάουν  στην Αυστρία μέχρι τις 24 Ιανουαρίου είναι πλέον γεγονός, μετά την παραδοχή σήμερα το μεσημέρι από τον υπουργό Υγείας, Ρούντολφ Άνσομπερ, ότι δεν θα τύγχανε πλειοψηφίας  στην Άνω Βουλή  (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο)  η πρόθεση της κυβέρνησης να ισχύσει το λοκντάουν μέχρι την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία 17 Ιανουαρίου μόνον για εκείνους που θα συμμετείχαν νωρίτερα σε μαζικά τεστ κορονοϊού και άρα καθίσταται τώρα αναγκαία η παράταση του κατά μία εβδομάδα. 
     

Την πρόθεση της  κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων να εξαρτήσει την ισχύ των αυστηρών περιοριστικών μέτρων από τα τεστ είχε απορρίψει εξαρχής σύσσωμη η αντιπολίτευση, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή και ως εκ τούτου θα μπορούσε να μπλοκάρει σχετικό νόμο επί μήνες, ενώ  κριτική ασκούσαν εμπειρογνώμονες, παραπέμποντας στο γεγονός ότι οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι  πολύ υψηλοί. 

Ο υπουργός Υγείας ευελπιστεί, όπως δήλωσε,  ότι θα επιτευχθεί συναίνεση για τα άλλα προγραμματισμένα σημεία, όσον αφορά τα τεστ  που σχετίζονται με επαγγελματικές ομάδες για την πρόσβαση στην εστίαση, τον τουρισμό ή τις εκδηλώσεις, καθώς και εκείνες σε περιοχές με υψηλό ποσοστό μόλυνσης, και προς τούτο, προγραμματίζονται περαιτέρω συνομιλίες με την αντιπολίτευση, αύριο, Τρίτη, το απόγευμα.
     

Όπως αναφερόταν το μεσημέρι από το υπουργείο Παιδείας, παρά την παράταση του λοκντάουν μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, τα μαθήματα με φυσική παρουσία στα σχολεία  θα ξεκινήσουν και πάλι στις 18 Ιανουαρίου, ενώ εξακολουθεί  να ισχύει για τα σχολεία  η  υφιστάμενη νομική  κατάσταση που προβλέπει  την τηλεκπαίδευση  από την 7η Ιανουαρίου. 
       

Ταυτόχρονα  διευκρινιζόταν ότι μία εγγύηση για την προγραμματιζόμενη  λειτουργία των σχολείων με φυσική παρουσία των μαθητών από την 18η Ιανουαρίου δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς  η επιστροφή στις σχολικές τάξεις  εξαρτάται πάντα από την εξέλιξη των αριθμών των μολύνσεων.
       

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας  παρέπεμπε  στις τρέχουσες  συζητήσεις  με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων. 
       

Από επιδημιολογική άποψη, μία γενική χαλάρωση του λοκντάουν δεν ενδείκνυται ούτως ή άλλως,  καθώς οι επιπτώσεις του από τις 26 Δεκεμβρίου που ισχύει δεν αντικατοπτρίζονται ακόμη πλήρως στα στοιχεία.
         

Ο αριθμός των λοιμώξεων είναι επί του παρόντος πολύ υψηλός και, όπως επισημαίνει η  επικεφαλής του Κέντρου Ιολογίας  του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης  Ελίζαμπετ Πούχαμερ-Στεκλ, η επίπτωση επτά ημερών – αριθμός νέων μολύνσεων μέσα σε επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους – δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 50, ενώ αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 150.
         

Από την πλευρά της,  η  Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, η οποία είναι  η ίδια διακεκριμένη επιδημιολόγος και διετέλεσε υπουργός Υγείας στην τελευταία  κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού Κόμματος,  τονίζει ότι επιτρέπεται να υπάρχουν  το πολύ 1.000 νέες λοιμώξεις την ημέρα, αλλά ο  αριθμός τους εξακολουθεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.  
       

Αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η επαναλειτουργία,  ήδη  από τις 18 Ιανουαρίου, του λιανικού εμπορίου, της παροχής υπηρεσιών, του πολιτισμού και του τουρισμού, όπως επίσης των σχολείων με φυσική παρουσία. 
       

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανό το νέο λοκντάουν στη Γαλλία

Συζήτηση Μεξικό – Ρωσίας για το Sputnik-V

Το Ισραήλ απαγορεύει τις διεθνείς πτήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού

Πρόγραμμα του πρωθυπουργού τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα