ΑΘΗΝΑ
04:49
|
08.05.2024
ΗΠΑ και Ε.Ε. πάγωσαν τους πόρους για την αγορά του εμβολίου από τη Βενεζουέλα, καθιστώντας το εμβόλιο “αντικείμενο γεωπολιτικού πολέμου” στηλιτεύει ο Νικολάς Μαδούρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση μπλοκάρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19 από τη Βενεζουέλα, καθιστώντας το εμβόλιο “αντικείμενο γεωπολιτικού πολέμου” καταγγέλλει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Το μπλόκο έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Μαδούρο ότι η χώρα υπέγραψε συμβόλαιο με τη Ρωσία για την απόκτηση των πρώτων 10 εκατομμυρίων δόσεων Sputnik-V.

“Οι πόροι για την αγορά εμβολίων στη Βενεζουέλα έχουν παγώσει και κλαπεί από τις κυβερνήσεις της Αγγλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και των τραπεζικών τους ιδρυμάτων” διευκρινίζει ο Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19.

“Ο κανόνας του καπιταλισμού είναι ότι όποιος έχει χρήματα για να πληρώσει για το εμβόλιο τους δίνεται και όποιος δεν έχει, πεθαίνει. Δεν μπορεί να είναι το εμβόλιο αντικείμενο του άγριου καπιταλισμού” στηλιτεύει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

“Το εμβόλιο πρέπει να ανταποκρίνεται στις έννοιες της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας ανεξάρτητα από το ποιό είναι” τόνισε επίσης.

“Το εμβόλιο Covid-19 δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο γεωπολιτικού πολέμου για να δούμε ποιος θα κυριαρχήσει στον κόσμο. Από τη Βενεζουέλα υποστηρίζουμε το δικαίωμα στην καθολική πρόσβαση των λαών (στο εμβόλιο), ειδικά των πιο ευάλωτων. Απορρίπτουμε την εμπορευματοποίηση της θεραπείας Covid-19”, τονίζει ο Νικολάς Μαδούρο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει, σκληρές και επώδυνες για την οικονομία της Βενεζουέλας, κυρώσεις, όπως το πάγωμα των εθνικών λογαριασμών της χώρας στις ΗΠΑ και στις Ευρωπαϊκές τράπεζες, το πάγωμα στις εξαγωγές πετρελαίου και χρυσού,τ ον έμμεσο αποκλεισμό της από τις αγορές δανεισμού κτλ. Έπίσης άλλο πακέτο τιμωρητικών αμερικανικών μέτρων στόχευε εξ αρχής την κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου PDVSA σε μία προσπάθεια να πιέσουν προς την αποχώρηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο καθώς η Ουάσινγκτον στήριζε τον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό.

Οι αμερικανικές κυρώσεις μάτωσαν την Βενεζουέλα που βλέπει τις εξαγωγές πετρελαίου να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά καθώς το 2020 η χώρα χάνει 376.500 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon και εσωτερικών εγγράφων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA.

Τελικά, η στρατηγική πίεσης των ΗΠΑ οδήγησε τους δύο λεγόμενους εχθρούς της (Ιράν και Βενεζουέλα) σε στενότερη συνεργασία καθώς επιδιώκουν αμφότεροι να μειώσουν τον αντίκτυπο των τιμωρητικών μέτρων.

Το Ιράν, παρά τις απειλές από την Ουάσινγκτον να σταματήσει τη ροή καυσίμων προς τη Βενεζουέλα, παρέμεινε ακλόνητο για τις αποστολές, δηλώνοντας επανειλημμένα ότι θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με πετρέλαιο τη χώρα, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν γονατίσει τόσο το Καράκας όσο και την Τεχεράνη.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Νικολάς Μαδούρο ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συμβολή του στην έναρξη της νέας εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη Βενεζουέλα. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Πούτιν για αυτό το σημαντικό βήμα για την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού στη Βενεζουέλα” έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, δεσμευόμενος ότι θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο των εμβολιασμών τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Έκανε επίσης σαφές, ότι το εμβόλιο θα “διανεμηθεί δωρεάν σε όλον τον πληθυσμό που ζει στη χώρα, ανεξαρτήτου υπηκοότητας -είτε είναι Κολομβιανοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί ή Βενεζουέλάνοι” στηλιτεύοντας την πρόθεση της Κολομβίας να αποκλείσει από την διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού 900.000 μετανάστες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα