ΑΘΗΝΑ
17:29
|
05.11.2024
Η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν ξεκινούν αύριο Τρίτη (5/1) νέο γύρο διαπραγματεύσεων, στο Κατάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με φόντο το νέο ξέσπασμα βομβιστικών επιθέσεων που σημειώνονται στο Αφγανιστάν το τελευταίο διάστημα, και την αναστολή των ενδοαφγανικών συνομιλιών έως τις 5 Ιανουαρίου, η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν ξεκινούν αύριο Τρίτη (5/1) στο Κατάρ νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Πριν την αναστολή των συνομιλιών οι δύο πλευρές είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για διαδικαστικά θέματα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συζήτηση πιο σοβαρών ζητημάτων.

Οι αφγανική κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρηθεί το υφιστάμενο σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν από την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001.

“Οι συνομιλίες θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και θα πάρουν χρόνο”, είχε προειδοποιήσει ο διαπραγματευτής της κυβέρνησης, Γκούλαμ Φαρούκ Μαζρόχ, τονίζοντας ότι “ελπίζουμε να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε ένα αποτέλεσμα διότι οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από αυτό τον αιματηρό πόλεμο”.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψαν οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ στις 29 Φεβρουαρίου 2020, βάσει της οποίας τα αμερικανικά στρατεύματα πρόκειται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν ως τον Μάιο.

Παρά τις διαπραγματεύσεις στο Αφγανιστάν παρατηρείται νέα άνοδος της βίας, με τους Ταλιμπάν να εξαπολύουν τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η αφγανική κυβέρνηση κατηγορεί τους Ταλιμπάν για μία σειρά δολοφονιών δημοσιογράφων, πολιτικώνμ θρησκευτικών ηγετών και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για κάποιες από αυτές.

Από τον Νοέμβριο έχουν δολοφονηθεί ένας αντικυβερνήτης της επαρχίας Καμπούλ και πέντε δημοσιογράφοι.

“Με τις δολοφονίες αυτές οι Ταλιμπάν προσπαθούν να διχάσουν τους πολίτες και να προκαλέσουν επικρίσεις και αγανάκτηση απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας”, εκτιμά ο Τζαβίντ Φαϊσάλ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. “Όμως αυτοί οι φόνοι απλώς θα συσπειρώσουν τους πολίτες”.

Ο Νισάνκ Μοτουάνι, υποδιευθυντής του Afghanistan Research and Evaluation Unit, ενός ανεξάρτητου think tank με έδρα την Καμπούλ, σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν δεν αναλαμβάνουν πότε την ευθύνη για τις πολιτικές δολοφονίες, όμως με αυτές θέλουν να δείξουν στα μέλη τους ότι “εξακολουθούν να είναι ίδιοι και ότι δεν έχουν αλλάξει”.

Το 2020 οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν περισσότερες από 18.000 επιθέσεις, ανέφερε αυτή την εβδομάδα στους Αφγανούς βουλευτές ο επικεφαλής των αφγανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Άχμαντ Ζία Σιράζ.

Στη διάρκεια των εννέα πρώτων μηνών του 2020, 2.177 άμαχοι σκοτώθηκαν και 3.822 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Παρά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα.

“Δεν υπάρχει ασφάλεια στην Καμπούλ”, κατήγγειλε ο Τζαμσίντ Μοχάμαντ, ένας κάτοικος της αφγανικής πρωτεύουσας. “Για πόσο καιρό ακόμη θα πρέπει να θάβουμε τους συγγενείς μας;”.

Οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται στο Αφγανιστάν από το 2001 στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης με εντολή του Τζορτζ Μπους του νεότερου για την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οι Ταλιμπάν έχασαν την εξουσία, αλλά στη συνέχεια ανασύνταξαν τις δυνάμεις τους κι έτσι σήμερα ελέγχουν περιοχή πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που ήλεγχαν όταν αναπτύχθηκε στη χώρα ο διεθνής συνασπισμός δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Meta ανοίγει δουλειές με το αμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα

Προεδρικές Εκλογές 2025: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Αμείωτες συνεχίζονται οι ισραηλινές σφαγές στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα