ΑΘΗΝΑ
22:53
|
26.04.2024
Αντιμέτωπη με σφοδρή κριτική για τον αργό ρυθμό εμβολιασμού του γαλλικού πληθυσμού η κυβέρνηση Μακρόν ανακοινώνει μέτρα επιτάχυνσης της διαδικασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού της Γαλλίας ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, μέχρι τις 3 Ιανουαρίου το εμβόλιο είχε χορηγηθεί σε μόλις 516 άτομα. Η Γαλλία επικρίνεται έντονα για αυτή την καθυστέρηση, συγκρινόμενη με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα η Γερμανία, χορήγησε το εμβόλιο σε περισσότερους από 230.000 πολίτες.

Μέρος της αργοπορίας οφείλεται στον εκτεταμένο σκεπτικισμό σχετικά με τον εμβολιασμό. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Global Advisor, μόλις το 40% των Γάλλων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο.

Ωστόσο ο σκεπτικισμός δεν αποτελεί την μοναδική αιτία καθυστέρησης. Η γαλλική κυβέρνηση δικαιολόγησε την αργοπορία ισχυριζόμενη ότι δόθηκε προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ατόμων που ζουν σε γηροκομεία, καθώς αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των θυμάτων της πανδημίας. Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προκαλούν καθυστερήσεις στον ρυθμό χορήγησης του εμβολίου στους πολίτες και επιμένουν στην επίσπευσή τους. Έως τώρα, τα ηλικιωμένα άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν πρέπει να κλείνουν ραντεβού με έναν γιατρό που εξηγεί τα σχετικά με το εμβόλιο και αφού συγκαταθέσουν στον εμβολιασμό τους, πρέπει να κλείσουν ένα δεύτερο ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου, με αποτέλεσμα η διαδικασία να παρατείνεται.

Αντίθετα, σε άλλες χώρες, οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν ήταν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Οι επιστήμονες αντιδρούν

Η επιστημονική κοινότητα εξέφρασε τον βαθύ προβληματισμό της για την κυβερνητική διαχείριση του εμβολιασμου.

Η Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο εκφράζει την ανησυχία της για τη χαρακτηριστική αργοπορία της Γαλλίας, την στιγμή που η χώρα αριθμεί πάνω από 64.000 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας.

Ο Ουιλιάμ Νταμπ, πρώην Γενικός Διευθυντής Υγείας της Γαλλίας, ανέφερε στην εφημερίδα Le Parisien πως η Γαλλία βρίσκεται στην τελευταία θέση του ευρωπαϊκού καταλόγου, προσθέτοντας ότι εάν η χώρα συνεχίσει να εμβολιάζει μόνο 300 άτομα την εβδομάδα,η διαδικασία “θα ολοκληρωθεί σε 5.000 χρόνια. Ο Μεχντί Μετζουμπί επικεφαλής του νοσοκομείου Valenciennes στη βόρεια Γαλλία δήλωσε πως “ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα δεν κατανοεί γιατί υπάρχει ένα τέτοιο χάσμα με τη Γερμανία.

Αλλαγή σχεδίου

Μετά από διαβούλευση με την δυσαρεστημένη ιατρική κοινότητα της Γαλλίας, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε με σειρά tweets πως η κυβέρνηση πρόκειται να τροποποιήσει τη στρατηγική της για τον εμβολιασμό προκειμένου να επιταχύνει την διαδικασία.

Όπως έγραψε, από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας άνω των 50 ετών έχουν την δυνατότητα να εμβολιάζονται σε περισσότερα από 100 πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας. Επιπλέον ανακοίνωσε πως πριν από τις αρχές Φεβρουαρίου το εμβόλιο πρόκειται να διατεθεί σε εμβολιαστικά κέντρα του κέντρου της πόλης, όπου προτεραιότητα θα έχουν τα άτομα άνω των 75 ετών. Αντίστοιχη δήλωση πραγματοποίησε και σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα Τετάρτη, αναφέροντας πως πρόκειται να δημιουργηθούν 500-600 νέα κέντρα εμβολιασμού πριν από το τέλος Ιανουαρίου, καθώς και ότι οι οικιακοί βοηθοί και οι πυροσβέστες άνω των 50 θα έχουν το δικαίωμα να εμβολιαστούν νωρίτερα, μαζί με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε οργισμένος για τις καθυστερήσεις που εκθέτουν τη χώρα, αναφέροντας πως “η διάθεση των εμβολίων είχε έως τώρα τον ρυθμό ενός περιπάτου” και πως αυτό πρόκειται να αλλάξει άμεσα.

Η Γαλλία, χωρίς να εξηγεί επί της ουσίας πού οφείλεται η αποτυχία του προηγούμενου σχεδίου εμβολιασμού των πολιτών αλλάζει τακτική, επιμένοντας, ωστόσο, σε μια μονομερή στρατηγική εμβολιασμού. Δίνει μεν προτεραιότητα σε ηλικιωμένα άτομα, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνει παράλληλα μια ευρύτερη ομάδα πληθυσμού που θα επιτρέψει στη χώρα να ισοσταθμίσει τη διαφορά με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ επιμένει να μην εμβολιάζει τους υγειονομικούς υπαλλήλους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα