ΑΘΗΝΑ
10:38
|
18.04.2021
Πρωτοφανής εισβολή στο Καπιτώλιο οπαδών του ηττημένου των προεδρικών εκλογων Ντόναλντ Τραμπ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Σκηνές πρωτόγνωρης βίας εντός του κτίριου του κογκρέσου στην Ουάσιγκτον
αντικατοπτρίζουν την μεγάλη πόλωση στους κόλπους του αμερικανικού λαού.
Έντονη ανησυχία σε δεκάδες ξένους ηγέτες και αξιωματούχους προκαλούν οι σκηνές χάους στην Ουάσιγκτον
Οι ειδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως το κτήριο του Καπιτωλίου είναι πλέον ασφαλές.
Τζορτζ Μπους: “«Είμαι απογοητευμένος από την απερίσκεπτη συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών ηγετών από τις εκλογές και μετά και από την έλλειψη σεβασμού που εκδηλώθηκε σήμερα για τους θεσμούς μας, τις παραδόσεις μας και την επιβολή του νόμου”.
Έχασε τη ζωή της η γυναίκα που πυροβολήθηκε νωρίτερα εντός του Καπιτωλίου και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Ντόναλντ Τραμπ: “Αυτά τα πράγματα και τα γεγονότα συμβαίνουν όταν μια ιερή εκλογική νίκη απομακρύνεται τόσο ασύστολα & μοχθηρά από μεγάλους πατριώτες που έχουν υποστεί κακή και άδικη μεταχείριση τόσο καιρό. Πηγαίνετε σπίτι με αγάπη και ειρήνη. Να θυμάστε αυτήν την ημέρα για πάντα!”
Οι 538 ψήφοι των ψηφοφόρων “σώθηκαν” από υπαλλήλους του Καπιτωλίου.
Οι διαδηλωτές επιτέθενται σε δημοσιογράφους και προκαλούν ζημιές στον εξοπλισμό τους.
Αλέξης Τσίπρος: “Ντροπιαστικές εικόνες ακροδεξιάς βίας στο Καπιτώλιο αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η προστασία της δημοκρατίας κάθε μέρα και παντού.
Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν πρέπει να γίνει σεβαστή. Οι εχθροί της δημοκρατίας θα νικηθούν”.
Κυριάκος Μητσοτάκης: “Είμαι πολύ ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουάσιγκτον. Η αμερικανική δημοκρατία είναι ανθεκτική, βαθιά ριζωμένη και θα ξεπεράσει αυτήν την κρίση.”
Μπόρις Τζόνσον: “Ντροπιαστικές σκηνές στο Συμβούλιο των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπούν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και είναι πλέον ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ειρηνική και ομαλή μεταφορά εξουσίας”.
Τζο Μπάιντεν: “Καλώ τον Πρόεδρο Τραμπ να εμφανιστεί στη δημόσια τηλεόραση προκειμένου να εκπληρώσει τον όρκο του και να υπερασπιστεί το Σύνταγμα, ζητώντας να μπει ένα τέλος σε αυτή την πολιορκία.
Τζουζέπε Κόντε “Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία τι συμβαίνει στην Ουάσινγκτον. Η βία είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών. Εμπιστεύομαι την σταθερότητα και τη δύναμη των θεσμών των Ηνωμένων Πολιτειών.”
Μάικ Πένς: “Η βία και η καταστροφή που λαμβάνουν χώρα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να σταματήσουν τώρα. Οποιοσδήποτε εμπλέκεται πρέπει να σεβαστεί τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και να αποχωρήσει αμέσως από το κτίριο”.
Μία γυναίκα πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων εντός του Καπιτωλίου και απομακρύνθηκε με ασθενοφόρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα