ΑΘΗΝΑ
05:41
|
25.04.2024
Η τάξη αποκαθίσταται αλλά δύσκολα θα επουλωθούν οι πληγές από τη βαθιά πόλωση στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με χρήση δακρυγόνων και την επιστράτευση μελών της Εθνοφρουράς έπειτα από εντολή του απερχόμενου αντιπροέδρου Μάικ Πενς απομακρύνθηκαν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα οι χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που είχαν, επί ώρες, εισβάλει στο κτίριο του κογκρέσου εμποδίζοντας την ομαλή διαδικασία επικύρωσης της εκλογής του Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο οι προσπάθειες αποκατάστασης της τάξης θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από την απομάκρυνση των υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου.

Κατά τα σοβαρά έκτροπα που σημειώθηκαν στο χώρο του Καπιτωλίου τραυματίστηκε θανάσιμα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, μία νεαρή γυναίκα. Αδιευκρίνιστος αριθμός ατόμων, ανάμεσά τους και αστυνομικοί που βρίσκονταν στο εσωτερικό του Καπιτωλίου, υπέστησαν τραυματισμούς κατά την προσπάθεια των διαδηλωτών να εισέλθουν στο κτίριο.

Image

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ παρέμεινε αμετανόητος και αμετακίνητος από την πεποίθηση ότι του έκλεψαν τη νίκη στις εκλογές του Νοέμβρη.

Σε ανάρτηση που έκανε στο Τουίτερ λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, ο πρόεδρος Τραμπ αγνόησε την πρότερη έκκληση του νεοεκλεγέντος Τζο Μπάιντεν να κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα με στόχο τον άμεσο τερματισμό των επεισοδίων και την αποκατάσταση της τάξης. Αντί τηλεοπτικού διαγγέλματος ανάρτησε ακόμη ένα μήνυμα στο Τουίτερ, το οποίο στη συνέχεια αφαιρέθηκε από τους διαχειριστές του Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το μήνυμα του Τραμπ ανέφερε:

“Αυτά τα πράγματα και αυτά τα γεγονότα συμβάινουν όταν μία ιερή, σαρωτική εκλογική νίκη υφαρπάζεται τόσο αντικανονικά και βίαια από τους μεγάλους πατριώτες που τους συμπεριφέρθηκαν τόσο άσχημα και άδικα επί καιρό. Πηγαίνετε στα σπίτια σας με αγάπη και ειρήνη. Ας θυμάστε αυτή τη μέρα για πάντα!”

Σε κάθε περίπτωση οι εξωφρενικές σκηνές χάους στο Καπιτώλιο διέκοψαν τη διαδικασία επικύρωσης της εκλογής του Τζο Μπάιντεν.

Λίγο πριν τις 2.00 πμ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι απέστειλε επιστολή σε μέλη του κογκρέσου ανακοινώνοντας πως θα συνεχιστεί η διαδικασία επικύρωσης της εκλογής του Τζο Μπάιντεν αμέσως μόλις αποκατασταθεί πλήρως η τάξη στο κτίριο του κογκρέσου.

House Speaker Nancy Pelosi sanitizes the gavel after Vice President Mike Pence walked off the dais during a joint session of Congress to certify the 2020 Electoral College results on January 6, in Washington, DC.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσιγκτον δείχνουν να δικαιώνουν αυτούς, που εδώ και μήνες, προβληματίζονταν γύρω από την πιθανότητα για έναν νέο αμερικανικό εμφύλιο, κυριολεκτικά, με όπλα…

Members of the National Guard arrive to secure the area outside the Capitol on Wednesday evening.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα