ΑΘΗΝΑ
11:56
|
25.04.2024
Ο υπουργός Mεταφορών της Βρετανίας προειδοποίησε ότι τα εμβόλια που κυκλοφόρησαν στην χώρα ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά έναντι του νέου στελέχους του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Ο υπουργός Mεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, προειδοποίησε ότι τα εμβόλια που κυκλοφόρησαν στην χώρα για τον τερματισμό της πανδημίας Covid-19 ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά έναντι του νέου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.


Μιλώντας την Παρασκευή στο ράδιο LBC, ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα ως προς το εάν τα παραγόμενα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία έναντι των νέων μεταλλάξεων του ιού.

“Η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής ανησυχεί τους ειδικούς, επειδή μπορεί το εμβόλιο να μην ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο ή να μην λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο”, δήλωσε ο Σαπς.

Σύμφωνα με μια εργαστηριακή μελέτη που διεξήγαγε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, το εμβόλιό της κατά της Covid-19 εξακολουθεί να δείχνει αποτελεσματικότητα έναντι μιας βασικής μετάλλαξης στα εξαιρετικά μεταδοτικά νέα στελέχη του κοροναϊού που εντοπίστηκαν αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.

Η μελέτη που έγινε από την Pfizer και επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστημίου του Τέξας, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλες πλευρές, έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη λεγόμενη μετάλλαξη N501Y

Ωστόσο, τα ευρήματα είναι περιορισμένα, επειδή δεν εξετάζεται το σύνολο των μεταλλάξεων που βρέθηκαν σε κάποια από τις νέες παραλλαγές του γρήγορα μεταδιδόμενου ιού.

Νωρίτερα σήμερα (8/1) ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ επισήμανε ότι είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η ανοσία από τους εμβολιασμούς, διαμηνύοντας ότι «ίσως χρειαστεί να επαναλαμβάνονται τα προγράμματα εμβολιασμού κάθε 6 με 12 μήνες».

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία είναι από τις πρώτες που ενέκριναν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και η πρώτη που έδωσε έγκριση έκτακτης ανάγκης για τη χρήση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και των AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον περασμένο μήνα.


Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου Pfizer ή AstraZeneca.

Η χώρα στοχεύει να εμβολιάσει 13,9 εκατομμύρια ανθρώπους πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου καθώς τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται τους χειμερινούς μήνες .

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα