ΑΘΗΝΑ
06:25
|
25.04.2024
Μετά το χάος που προκάλεσε, ζητά ενότητα και συμφιλίωση και υπόσχεται εύτακτη και απροβλημάτιστη μεταβίβαση της εξουσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ό,τι μπορούσε για να μείνει στην ιστορία των ΗΠΑ. Μετά την αιματηρή εισβολή και το χάος στο Καπιτώλιο όμως, είναι βέβαιο οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σβήσουν από την συλλογική μνήμη το όνομά του και να βάλουν τη θητεία του στο μπαούλο του χρονοντούλαπου.

Ο ίδιος, ωστόσο, εξακολουθεί να έχει άλλη άποψη αφενός γιατί εξακολουθεί να εμμένει στο αφήγημά του περί “κλεμμένων εκλογών” και αφετέρου γιατί ακούγεται ότι συζητά με συνεργάτες του το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του, αναφέρουν Reuters και The New York Times.

Ο Τραμπ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απένειμε “συγχωροχάρτια” σε διάφορους πολιτικούς συμμάχους και φίλους του, είχε πει ότι έχει «το απόλυτο δικαίωμα» να «απονείμει χάρη στον εαυτό του».

Εάν πράγματι προχωρήσει σε αυτό θα πρόκειται για ακόμη μία προεδρική “πρωτιά”, καθώς κανένας πρόεδρος δεν έχει αποπειραθεί κάτι τέτοιο στο παρεθλόν.

Οι ΝΥ Times ανέφεραν ότι «σε αρκετές συζητήσεις μετά την ημέρα των εκλογών, είπε σε συνεργάτες του πως σκέφτεται να δώσει στον εαυτό του χάρη και, σε άλλες περιπτώσεις, τους ρώτησε αν θα έπρεπε και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις νομικά και πολιτικά».

Συνταγματολόγοι επισημαίνουν πάντως ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του καθώς δεν υπάρχει νομικό ή δικαστικό προηγούμενο. Τονίζουν επίσης, ότι κάτι τέτοιο θα είναι αντισυνταγματικό, αφού αντίκειται προς την αρχή ότι κανένας δεν μπορεί να είναι δικαστής στην δική του υπόθεση.

«Όταν ο κόσμος με ρωτάει αν ένας πρόεδρος μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του, η απάντησή μου είναι πάντα ‘λοιπόν, μπορεί να το δοκιμάσει’», δήλωσε ο Μπράιαν Καλτ, συνταγματολόγος στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκανμ εξηγώντας ότι «το Σύνταγμα δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση” για το θέμα.

Ο ίδιος ο Τραμπ χθες σε βίντεο που μεταφόρτωσε μετά την αιματηρή εισβολή και το χάος στο Καπιτώλιο, δεν αναφέρεται σ’ αυτό το θέμα βέβαια, καθώς προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από τους εισβολείς και να διαβεβαιώσει ότι η “νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου” αφού «το Κογκρέσο κύρωσε τα αποτελέσματα». Yπόσχεται, ωστόσο, να συνεχίσει την πολιτική του εκστρατεία στο μέλλον.

“Στρέφω την προσοχή μου τώρα στο να εξασφαλίσω την ομαλή, εύτακτη και απροβλημάτιστη μεταβίβαση της εξουσίας», είπε, αντιλαμβανόμενος -επιτέλους- πως είναι «η στιγμή που απαιτείται επούλωση και συμφιλίωση».

Σύμφωνα με όσα λέει, η εκστρατεία του “επιδίωξε σθεναρά κάθε νομική οδό για να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των εκλογών” με μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών.

“Με αυτόν τον τρόπο, αγωνιζόμουν για να υπερασπιστώ την αμερικανική δημοκρατία”, δήλωσε. “Εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τους εκλογικούς μας νόμους <…> για να διασφαλίσουμε την πίστη και την εμπιστοσύνη σε όλες τις μελλοντικές εκλογές”, σημείωσε.

” Όπως όλοι οι Αμερικανοί είμαι εξοργισμένος από τη βία. Διέταξα την εθνοφρουρά να προστατέψει το Καπιτώλιο και ειδικές δυνάμεις ώστε να αποτρέψουν τους εισβολείς. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα κράτος του Νόμου και της Τάξης. Σε αυτούς που προχώρησαν σε πράξεις βίας και καταστροφής, έχω να πω πως δεν εκπροσωπείτε την χώρα μας. Αυτοί που παραβιάσαν τους Νόμους πρέπει να τιμωρηθούν” τονίζει. 

“Περάσαμε από μια έντονη εκλογική διαδικασία και τα συναισθήματα είναι επίσης έντονα. Όμως τώρα πρέπει να επικρατήσει ηρεμία” λέει ο Τραμπ κρατώντας αποστάσεις από τους εισβολείς-οπαδούς του.

“Στις 20 Ιανουαρίου θα γίνει η μετάβαση της εξουσίας και οφείλω να διασφαλίσω πως αυτό θα γινεί ομαλά. Είναι καιρός να γιατρέψουμε τις πληγές μας και να συμφιλιωθούμε”, διαβεβαιώνει.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του μηνύματος δεν προφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Τζο Μπάιντεν.

“Το να σας υπηρετώ ως πρόεδρος ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Και σε όλους τους υπέροχους υποστηρικτές μου, ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά θέλω επίσης να ξέρετε ότι το εκπληκτικό μας ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Σας ευχαριστώ», καταλήγει.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα