ΑΘΗΝΑ
18:09
|
24.04.2024
Σφίγγει ο κλοιός των Δημοκρατικών για απαλλαγή των προεδρικών του καθηκόντων, δύο εβδομάδες πριν από την παράδοση της εξουσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στρέφει πλέον την προσοχή του στο να γίνει “ομαλή” και “εύτακτη” μεταβίβαση της εξουσίας, μετά την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου από το Κογκρέσο, μερικές ώρες μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Στην πρώτη ανάρτηση του Τραμπ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μετά την αιματηρή εισβολή και το χάος στο Καπιτώλιο, ένα βίντεο που μεταφόρτωσε, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι αφού “το Κογκρέσο κύρωσε τα αποτελέσματα”, η “νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου”, προσθέτοντας πως “στρέφω την προσοχή μου τώρα στο να εξασφαλίσω την ομαλή, εύτακτη και απροβλημάτιστη μεταβίβαση της εξουσίας», προσθέτοντας πως είναι «η στιγμή που αποτελείται επούλωση και συμφιλίωση”.

Στο βίντεο ο Τραμπ δεν προφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Τζο Μπάιντεν ενώ υποστήριξε πως αυτοί που ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια της Τετάρτης 6ης Ιανουαρίου δεν “αντιπροσωπεύουν τις ΗΠΑ και θα πληρώσουν”. Ωστόσο, μία ημέρα νωρίτερα ο Τραμπ είχε πει απευθυνόμενους στους οπαδούς: “Σας αγαπάμε. Είστε ξεχωριστοί”.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι, σε σύντομη παρέμβασή της, διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ και η κυβέρνησή του “καταδικάζουν με τον πλέον σθεναρό τρόπο” τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί προτρέπουν τα μέλη της κυβέρνησης του Τραμπ να επικαλεστούν την 25η τροπολογία και να απαλλάξουν άμεσα τον πρόεδρο από τα καθήκοντά του, δύο εβδομάδες πριν παραδώσει την εξουσία, καθώς του προσάπτουν ότι υποκίνησε την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο. O απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εναντιώνεται στη χρησιμοποίηση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ ώστε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του που επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider, η εφημερίδα New York Times και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Την ίδια ώρα, την άμεση απομάκρυνση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. “Μπορεί να βλάψει κι άλλο τη χώρα! Οποιαδήποτε μέρα μπορεί να δούμε νέο σόου τρόμου για την Αμερική. Η απομάκρυνσή του είναι επείγουσα ανάγκη υψίστης σημασίας”, είπε χαρακτηριστικά η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τέλος την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη ζήτησε επίσης ο πρόεδρος της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός πολιτικός Τζέρι Νάντλερ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. “Για ακόμη μια φορά, ζητώ ο πρόεδρος να παραπεμφθεί σε δίκη και να παυθεί από το αξίωμα. Έχουμε πολύ περιορισμένα χρονικά περιθώρια δράσης. Το έθνος δεν αντέχει μια μακρά, παρατεταμένη διαδικασία, τάσσομαι υπέρ της υποβολής κατηγορητηρίου” το συντομότερο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφέρει ο Νάντλερ στην ανακοίνωση αυτή.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βίντεο με Ισραηλινό όμηρο που κατηγορεί Νετανιάχου και στρατό έδωσε η Χαμάς

Δεμένα τα πλοία την Μ. Τετάρτη – Απεργεί η ΠΝΟ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα