ΑΘΗΝΑ
15:44
|
20.04.2024
Η εταιρεία κατηγορήθηκε για εγκληματική αμέλεια και συνωμοσία για εξαπάτηση των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών επέβαλε χρηματική ποινή 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία Boeing για τις κατηγορίες της εγκληματικής αμέλειας και συνωμοσίας για εξαπάτηση σε σχέση με τις δύο αεροπορικές τραγωδίες των αεροσκαφών τύπου 737 Max το 2018 και το 2019.

Η αμερικανική εταιρεία κατηγορείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης για απόκρυψη κρίσιμων στοιχείων ασφαλείας από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές, κατά την ανάπτυξη του μοντέλου 737 Max, το οποίο αποδείχθηκε επιρρεπές σε πτώσεις. “Οι εγκληματικές πληροφορίες χρεώνουν την εταιρεία με μία κατηγορία περί εξαπάτησης των ΗΠΑ” αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου. Η διοίκηση της Boeing “επέλεξε το μονοπάτι του κέρδους από το μονοπάτι της ειλικρίνειας και της διαφάνειας”, τόνισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), Ντέιβιντ Μπερνς και πρόσθεσε ότι η εταιρεία επιχείρησε “να συγκαλύψει την εξαπάτηση”.

Τα αεροσκάφη τύπου Max 737 καθηλώθηκαν τον Μάρτιο του 2019 μετά τις συντριβές στην Ινδονησία και την Αιθιοπία, οι οποίες στοίχισαν συνολικά τη ζωή 346 ανθρώπων. Η Boeing θα αποζημιώσει κληρονόμους, συγγενείς και νόμιμους δικαιούχους των 346 θυμάτων της πτήσης της Lion Air 610 και της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Τον Μάρτιο του 2020 η έρευνα επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου διαπίστωσε ότι η Boeing ενθάρρυνε μια “κουλτούρα αποσιώπησης και απόκρυψης στοιχείων” και απεδείχθη “καταφανώς αναποτελεσματική” στην επιτήρηση της ανάπτυξης των αεροσκαφών τύπου 737 Max. Μάλιστα σε μία από τις ακροάσεις της επιτροπής ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ είχε κατηγορήσει την Boeing ότι πουλάει “ιπτάμενα φέρετρα”.

Η αμερικανική εταιρεία έχει παραδεχθεί ότι δύο πιλότοι τεχνικών δοκιμών εξαπάτησαν τους αξιωματούχους των ρυθμιστικών αρχών για την ασφάλεια του λογισμικού που είχε δημιουργήσει προκειμένου να εξουδετερώσει ένα ελάττωμα στη σχεδίαση του αεροσκάφους. Σφάλμα στο εν λόγω λογισμικό ευθύνεται και για τις δύο αεροπορικές τραγωδίες. Και στα δύο δυστυχήματα, τα αεροσκάφη συνετρίβησαν λίγο μετά την απογείωσή τους όταν οι κυβερνήτες έχασαν και δεν κατάφεραν ποτέ να ανακτήσουν τον έλεγχο των αεροσκαφών τους.

“Αυτή η υπόθεση στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα θεωρήσει υπεύθυνους κατασκευαστές όπως η Boeing για την απάτη των ρυθμιστικών αρχών – ειδικά σε βιομηχανίες όπου τα κέρδη είναι τόσο υψηλά”, τόνισε ο Αμερικανός εισαγγελέας, Έριν Νίλι Κοξ.

Να σημειωθεί πως τα αεροσκάφη 737 ΜΑΧ επέστρεψαν στους αμερικανικούς αιθέρες τον Δεκέμβριο του 2020, για πρώτη φορά μετά τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα που οδήγησαν στην καθήλωσή τους στο έδαφος για λόγους ασφαλείας επί σχεδόν 20 μήνες.

Η πτήση 718 της American Airlines, με περίπου 100 επιβάτες, απογειώθηκε από το Μαϊάμι γύρω στις 10.40, τοπική ώρα, με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης.

Πηγή: The Guardian, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα