ΑΘΗΝΑ
18:38
|
25.04.2024
“Κανείς δεν θέλει να γίνει πειραματόζωο” δηλώνει ο δρ. Στίβεν Νόουμπλ, καρδιοχειρουργός στο Πόρτλαντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από την πιο απρόβλεπτη και απίθανη ομάδα δέχεται αντίσταση το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Associated Press (Ασοσιέτεντ Πρες) ένας διόλου αμελητέος αριθμός εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις και την εξέλιξη της νόσου Covid-19, αρνείται να εμβολιαστεί με τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Pfizer/BioNTech που έχει εξασφαλίσει και εγκρίνει η αμερικανική ηγεσία.

Το φαινόμενο της άρνησης εμβολιασμού είναι περισσότερο διαδεδομένο στις Μονάδες Φροντίδας και λιγότερο στα νοσοκομεία. Παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών για ελάχιστες έως μηδαμινές παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού πολλοί είναι υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι δηλώνουν επιφυλακτικοί εστιάζοντας στους χρόνους ρεκόρ ανάπτυξης των διαθέσιμων στην αγορά εμβολίων. Η εκστρατεία του εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και σε ορισμένα νοσοκομεία ή οίκους ευγηρίας έως και το 80% του υγειονομικού προσωπικού έχει ζητήσει να μην του χορηγηθεί κανένα εμβόλιο.

“Κανείς δεν θέλει να γίνει πειραματόζωο” δήλωσε στο Ασοσιέτεντ Πρες ο 42χρονος καρδιοχειρουργός από το Πόρτλαντ, Στίβεν Νόουμπλ, ο οποίος δηλώνει απρόθυμος προς το παρόν να εμβολιαστεί. “Στο τέλος της ημέρας, ως άνθρωπος της επιστήμης, θέλω να τι δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα, όλα τα δεδομένα”, υπογράμμισε.

Το φαινόμενο προκαλεί ανησυχία στα διοικητικά συμβούλια των υγειονομικών, νοσηλευτικών μονάδων, τα οποία επιστρατεύουν διάφορα κίνητρα για να πείσουν τους διστακτικούς γιατρούς και νοσηλευτές. Κίνητρα όπως δωρεάν πρωινά μέχρι λοταρίες που κληρώνουν αυτοκίνητα!

Σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ οι αρχές απειλούν ότι θα παρακάμψουν τον εμβολιασμό των διστακτικών υγειονομικών προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα σε ομάδες του πληθυσμού πρόθυμες να εμβολιαστούν άμεσα. “Είναι ανησυχητικά χαμηλός ο αριθμός των εμβολιασμένων υγειονομικών”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Υγείας Προύιτ, ο οποίος διαθέτει περίπου 100 Μονάδες Φροντίδας στο νότο των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής σημείωσε ο Νιλ Προύιτ λιγότεροι από τρεις στους δέκα εργαζόμενους έχουν δεχθεί να εμβολιαστούν.

Ο καρδιοχειρουργός από το Πόρτλαντ του Όρεγκον δήλωσε ότι θέλει να περιμένει μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο για τις δόσεις του. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι αξιωματούχοι των υγειονομικών αρχών να μην υπερθεματίζουν πάνω στα όσα γνωρίζουν μέχρι στιγμής για τα εμβόλια. Η 30χρονη νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο του Μπόμοντ στο Τέξας, Στόρμι Τάτομ δήλωσε ότι αρνήθηκε προς το παρόν να εμβολιαστεί γιατί δεν γνωρίζει “ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου”. “Πιστεύω ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους συναδέλφους μου συμφωνούν μαζί μου”, πρόσθεσε.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ή πολλά περιστατικά για παρενέργειες που βίωσαν άτομα που έχουν εμβολιαστεί , ωστόσο, ακόμα τελεί υπό διερεύνηση ο θάνατος ενός γυναικολόγου στο Μαϊάμι, ο οποίος πέθανε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό του. Ο δρ. Γκρέγκορι Μάικλ ήταν 56 ετών, δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και ξαφνικά παρουσίασε μια διαταραχή στην πήξη του αίματος. Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διερευνά την περίπτωση του 56χρονου γιατρού από το Μαϊάμι.

Πηγή: AP News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα