ΑΘΗΝΑ
18:39
|
25.04.2024
Τα Ινστιτούτα Finlay και Pasteur υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στην Αβάνα που θα επιτρέψει την ταχύτερη ανοσοποίηση και των δύο λαών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ινστιτούτα Finlay της Κούβας και Pasteur του Ιράν υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στην Αβάνα, για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε ασθενείς με COVID-19 με το δεύτερο κουβανικό εμβόλιο Soberana 02.

Την είδηση ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitte και o Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ.

Σημειώνεται ότι και οι δύο χώρες, βρίσκονται αντιμέτωπες με τιμωριτικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο απέναντι στις οικονομικές πιέσεις των ΗΠΑ.

Στον επίσημο λογαριασμό τoυ στο Twitter, το Ινστιτούτο Finlay εξηγεί ότι αυτή η συνέργεια θα επιτρέψει ταχύτερη πρόοδο στην ανοσοποίηση κατά του ιού SARS-CoV-2 και στις δύο χώρες.

Από την πλευρά του, ο κουβανικός φαρμακευτικός όμιλος BioCubaFarma τόνισε επίσης τη δέσμευσή του για συνεργασία και με τα δύο κράτη.

“Το Ινστιτούτο Pasteur του Ιράν έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με τον όμιλο BioCubaFarma. Σήμερα οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών ενισχύονται με μια νέα συμφωνία σχετικά με το εμβόλιο Soberana 02 του Ινστιτούτου Finlay κατά της Covid-19” δήλωσε ο Όμιλος BioCubaFarma σε ανάρτησή του στο Twitter.

H δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του κουβανικού εμβολίου, Soberana 02, ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου όταν οι πρώτοι εθελοντές έλαβαν ανοσοποίηση, ανάγοντας το Soberana 02 στο πρώτο λατινοαμερικάνικο φάρμακο που έφτασε σε αυτό το στάδιο.

Νωρίτερα, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Finlay, Βισέντε Βέρες, εξήγησε στην Prensa Latina ότι ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μελέτες αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο εξωτερικό.

Διευκρίνισε ότι, μετά τη φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών, θα ξεκινήσει το τρίτο στάδιο, στο οποίο θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου τόσο στη χώρα της Καραϊβικής όσο και στο εξωτερικό.

To πλέον προηγμένο εμβόλιο της Κούβας, θα εφαρμοστεί κατά την Φάση III σε περίπου 150.000 πολίτες στην Αβάνα, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Ωστόσο, η χώρα της Καραϊβικής θα χρειαστεί να διεξαγάγει αρκετές δοκιμές στο εξωτερικό, δεδομένου ότι δεν έχει υψηλό ποσοστό μόλυνσης λόγω της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας. Σημειώνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των λοιμώξεων που παρατηρούνται στην Κούβα αφορούν σε ταξιδιώτες που έφτασαν στη χώρα με κορονοϊό.


Από την πλευρά του το Ιράν ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους για το πρώτο εγχώριο εμβόλιο κατά του Covid στα τέλη του περασμένου μήνα και είναι η χώρα που έχει πληγεί από την πανδημία περισσότερο από κάθε άλλη στη Μέση Ανατολή.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας, Kianush Jahanpur, ανέφερε ότι 50.000 εθελοντές θα συμμετάσχουν τις κλινικές δοκιμές Φάσης III του Soberana 02. Διευκρίνισε επίσης ότι η μεταφορά τεχνολογίας και η κοινή παραγωγή είναι προϋποθέσεις για να επιτρέπονται οι δοκιμές σε ανθρώπους στη χώρα.

Σύμφωνα με την Βέρες, το εμβόλιο έχει δύο σκευάσματα και το δεύτερο από αυτά ήταν πολύ αποτελεσματικό σε ζώα, καθώς προκάλεσε μια πολύ ισχυρή ανοσοαπόκριση από την πρώτη εβδομάδα της πρώτης δόσης του.

Προκαλεί επίσης μια μακράς διαρκείας μνήμη στην ανοσοαπόκριση που, εκτός από την παραγωγή αντισωμάτων, τα καθιστά διαρκή.

Το Finlay ανέπτυξε επίσης και το εμβόλιο Soberana 01, του οποίου η κλινική δοκιμή της φάσης Ι είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020.

Επιπλέον, η Κούβα έχει ακόμη δύο υποψήφια όπλα κατά της COVID-19, που προετοιμάστηκαν στα Κέντρα Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας: Abdala και Mambisa αντίστοιχα. Το τελευταίο θα εφαρμόζεται ρινικά (Naslferon).

Το ανοσοπροστατευτικό φάρμακο Nasalferón, που προέρχεται από την κουβανική ιντερφερόνη και το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί σε ιατρικό προσωπικό που μάχεται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, αποδείχτηκε ότι είναι αποτελεσματικό κατά 93%, σύμφωνα με τη διευθύντρια Επιστήμης και Τεχνολογικής Καινοτομίας του κουβανικού Υπουργείου Υγείας, Ιεάνα Μοράλες Σουάρες.

Οι υγειονομικές αρχές των δήμων Boyeros και Diez de Octubre στην Αβάνα, άρχισαν να εφαρμόζουν το κουβανικό φάρμακο Nasalferón σε ταξιδιώτες που καταφτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό από τις 7 Ιανουαρίου, αλλά και στους οικείους τους, ανακοινώθηκε στο Συμβούλιο Άμυνας (CDP) της Αβάνας.

Πηγή:cubadebate.cu/

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα