ΑΘΗΝΑ
12:31
|
23.04.2024
Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 μεταναστών που, όπως ισχυρίζεται, δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, κατέθεσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Μετανάστευσης “ζητά να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 μετανάστες που μπήκαν στη χώρα μας από την Τουρκία και οι οποίοι βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που διαμένουν στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω, των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι το πρώτο δίμηνο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Δέκα μήνες μετά, το υπουργείο θεωρεί ότι έχουν δημιουργηθεί οι “κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εισήλθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία”.

Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη (13/1), η Επιτροπή Εσωτερικής Πολιτικής της γερμανικής Βουλής εξέτασε το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών (pushbacks) στο Αιγαίο.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ (Frontex) Φαμπρίς Λεζερί προσπάθησε να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, στα οποία φαίρεται να εμπλέκεται και η Frontex.

Ο Λεζερί υποστήριξε, όπως και στην κατάθεση του στην αρμόδια επιτροπή του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πως δεν διαθέτει αποδείξεις για εμπλοκή αστυνομικών της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», Ούλα Γέλπκε, δεν πιστεύει ότι ο Φαμπρίς Λεζερί δεν γνωρίζει κάτι για παράνομες επαναπροωθήσεις και δήλωσε ότι η Frontex δέχεται σιωπηρά την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κως: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους γονείς του νεκρού βρέφους

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

Ναυάγιο στη Μάγχη: Τουλάχιστον 5 νεκροί-Φόβοι για περισσότερους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα