ΑΘΗΝΑ
12:03
|
06.05.2024
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιπλήτουν το Ιράν για τις ενέργειες εμπλουτισμού ουρανίου που ξεκίνησαν μέσα στην εβδομάδα και το ανακαλούν στην τάξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις επέπληξαν το Ιράν σχετικά με την έναρξη των εργασιών για καύσιμα με βάση το ουράνιο για έναν ερευνητικό αντιδραστήρα, λέγοντας ότι παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία του 2015 και τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική χρήση αυτού αλλά σοβαρές στρατιωτικές επιπτώσεις.

Ο πυρηνικός παρατηρητής του Ηνωμένου Βασιλείου και η Τεχεράνη δήλωσαν την Τετάρτη ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει το έργο. Πρόκειται για την τελευταία παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας των έξι μεγάλων δυνάμεων, καθώς η χώρα πιέζει για άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η Γαλλία και η Βρετανία σε κοινή δήλωση ανέφεραν πως ενθαρρύνουν θερμά το Ιράν να τερματίσει αυτήν τη δραστηριότητα και να επιστρέψει άμεσα στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, εάν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την συμφωνία.

Το Ιράν αυξάνει τις παραβιάσεις της συμφωνίας τους τελευταίους δύο μήνες. Μερικά από αυτά τα βήματα πυροδοτήθηκαν από έναν νόμο που ψηφίστηκε ως απάντηση στη δολοφονία κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα τον Νοέμβριο Μοσέν Φαχριζαντέχ, για τον οποίο η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ. Αποτελεί, επίσης, μέρος μιας διαδικασίας αντιποίνων που άρχισε η Τεχεράνη το 2019 ως απάντηση στην αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τη συμφωνία και την επανέναρξη των αμερικανικών κυρώσεων.

Οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες παραμένουν στη συμφωνία με την Κίνα και τη Ρωσία, εξέφρασαν την βαθιά τους ανησυχία και ανέφεραν ότι η παραγωγή ουρανίου από το Ιράν δεν έχει πολιτική αξιοπιστία και ενδεχομένως να επιφέρει σοβαρές στρατιωτικές επιπτώσεις. Η πυρηνική συμφωνία επιβάλλει 15ετή απαγόρευση στο Ιράν να παράγει ή να αγοράζει ουράνιο, ένα ευαίσθητο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον πυρήνα μιας πυρηνικής βόμβας.

Οι παραβιάσεις του Ιράν αυξάνουν την πίεση στον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την επόμενη εβδομάδα και έχει δεσμευτεί να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία εάν το Ιράν συμμορφωθεί πλήρως σε αυτή. Ωστόσο, το Ιράν απαιτεί να αρθούν πρώτα οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα