ΑΘΗΝΑ
10:32
|
18.04.2021

«Όταν ρωτάμε τους μαθητές μας γιατί έρχονται να μάθουν την περσική γλώσσα [φαρσί], συχνά μας λένε ότι θέλουν να μπορέσουν να διαβάσουν Ρουμί στα φαρσί». […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Όταν ρωτάμε τους μαθητές μας γιατί έρχονται να μάθουν την περσική γλώσσα [φαρσί], συχνά μας λένε ότι θέλουν να μπορέσουν να διαβάσουν Ρουμί στα φαρσί».

Με αυτή τη φράση ανέδειξε, τόσο απλά, την αίσθηση των στενών δεσμών με την Περσία που συνεχίζει να νοιώθει ένα κομμάτι του ρωμέικου, ο μορφωτικός ακόλουθος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Δρ. Mahdi Nik khah Ghomi.

Η συνέντευξη, που δόθηκε στο Μορφωτικό Κέντρο του Ιράν, έγινε με αφορμή μια σειρά εκδηλώσεων για την ανάδειξη του έργου του Μεβλανά, υπό την καθοδήγηση της πολυγραφότατης Λιάνας Μυστακίδου. Δηλαδή, του δασκάλου και ποιητή Τζελαλεντίν Ρουμί, ενός ποιητή και δασκάλου παγκόσμιας λάμψης και παντοτεινού δεσμού μεταξύ του λαών της Ελλάδας και το Ιράν, του οποίου το έργο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και έχει γίνει ποιητικό ευπώλητο, συντηρώντας ή και ανοίγοντας, σε μια νέα γενιά, όχι μόνο Ελλήνων, εκείνους τους πολύτιμους δρόμους αλληλοκατανόησης και οικουμενικότητας, όπως μόνον οι μεγάλοι ποιητές μπορούν. «Έφυγε» όμως και προς άλλα ζητήματα, από την υπερχιλιετή σχέση και αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών όπως και όσα προσφέρει, δωρεάν, το Κέντρο, σήμερα ηλεκτρονικά, με σεβασμό στα μέτρα της καραντίνας.

Όσοι ενδιαφέρονται είτε για τα σεμινάρια για το Ρουμί είτε για τα δωρεάν μαθήματα περσικής γλώσσας (φαρσί), που όλα γίνονται διαδικτυακά, αλλά και άλλα σεμινάρια, όπως το σεμινάριο ανιμέησον, που οργανωσε ή θα οργανώσει το Μορφωτικό Κέντρο, μπορεί να απευθύνεται σε αυτό μέσω των τηλεφώνων στην ιστοσελίδα του ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείο [email protected] .

Συνέντευξη στη Λαμπρινή Θωμά

βίντεο – μοντάζ: Νίκος Βεντούρας

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Και η Ρωσία, κυρία;

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Επανάσταση μία κεντρική ιδέα έχει: Επανάσταση ξε-επανάσταση, Ανήκομεν εις την Δύσιν, και κοιτάξτε να ξεχάσετε όσες αλήθειες…
ΣΥΝΑΦΗ

Ενημέρωση Τσεχίας για φερόμενη ρωσική ανάμειξη σε έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών

ΥΠΕΞ Λιβάνου: Σημαντικός εταίρος η Ελλάδα

Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας: Η Ρωσία απειλεί «άμεσα» την «ασφάλεια της Ευρώπης

Στο Κάιρο ο Ν. Δένδιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα