ΑΘΗΝΑ
17:17
|
25.04.2024
Η αλληλογραφία αποκαλύπτει ότι ο οργανισμός πιέστηκε για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων Pfizer και Moderna.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με τη Le Monde, εμπιστευτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανταλλάσσονταν μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και αξιωματούχων της ΕΕ, και τα οποία χακαρίστηκαν, αποκαλύπτουν ότι η ρυθμιστική αρχή πιέστηκε για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer και Moderna.

Ο EMA ισχυρίστηκε ότι το περιεχόμενο των μηνυμάτων, τα οποία εκλάπησαν και δημοσιεύθηκαν στο dark web, παραβιάστηκe με σκοπό να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στα εμβόλια.

Ωστόσο, ο οργανισμός αναγνώρισε στη γαλλική εφημερίδα ότι τα μέιλ αφορούσαν σε «ζητήματα και συζητήσεις» που πραγματοποιήθηκαν πριν από την απόφαση του ΕΜΑ για τη χορήγηση έγκρισης στα εν λόγω εμβόλια.

Ωστόσο, μέρος των αποκαλούμενων
“συζητήσεων” φαίνεται να μην ήταν και τόσο ευχάριστες για τους ανθρώπους της ρυθμιστικής αρχής.

Για παράδειγμα, σε έγγραφο της 19ης Νοεμβρίου, ανώτερος αξιωματούχος του EMA αναφέρεται σε μια «μάλλον τεταμένη, ακόμη και δυσάρεστη» τηλεδιάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία αναθεώρησης των εμβολίων.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι αισθανόταν ότι υπάρχει “σαφής προσδοκία» από την πλευρά των αξιωματούχων της ΕΕ, ότι τα εμβόλια θα εγκριθούν.

Μια μέρα αργότερα, το ίδιο άτομο, εξέφραζε την έκπληξή του στον Δανέζικο Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν, ότι τα εμβόλια των Moderna και Pfizer θα μπορούσαν να λάβουν έγκριση από τον ΕΜΑ πριν από το τέλος του έτους.

«Υπάρχουν ακόμα προβλήματα και με τα δύο (εμβόλια)», τόνιζε ο ανώνυμος αξιωματούχος του EMA στην αλληλογραφία που διέρρευσε.

Σύμφωνα με τη Le Monde, τα χακαρισμένα έγγραφα αφορούν κυρίως σε ζητήματα και επιφυλάξεις που είχε ο EMA με τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech.

Η ρυθμιστική αρχή είχε προφανώς τρία «μείζονα ζητήματα» με το συγκεκριμένο εμβόλιο: α) ορισμένες τοποθεσίες παρασκευής που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του δεν είχαν ακόμη επιθεωρηθεί. β) Τα δεδομένα σχετικά με τις παρτίδες που παράγονται για εμπορική χρήση εξακολουθούσαν να λείπουν και, το πιο σημαντικό,γ) τα διαθέσιμα δεδομένα αποκάλυψαν ποιοτικές διαφορές μεταξύ των εμπορικών παρτίδων με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Ο EMA εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το τρίτο ζήτημα σημειώνοντας ότι η μαζική παραγωγή είχε μειώσει την καθαρότητα του RNA που περιέχεται στο εμβόλιο.

Η ρυθμιστική αρχή σημείωσε ότι ανησυχεί ότι λιγότερο αυστηρές μέθοδοι παρασκευής θα κάνουν το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό και ασφαλές. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Pfizer συμφώνησε να προβεί στις απαραίτητες προσαρμογές προκειμένου να ανταποκριθεί στα πρότυπα του EMA.

Παρά την διστακτικότητα, φαίνεται ότι ο EMA κατάλαβε ότι ήταν κάτω από μια σαφή προθεσμία. Σε μια ανταλλαγή email μεταξύ συναδέλφων του οργανισμού, ένας υπάλληλος ανάφερε ότι ο EMA πρέπει να «επιταχύνει τη διαδικασία για να ευθυγραμμιστεί [με άλλους οργανισμούς]» και ότι σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει «ερωτήσεις και επικρίσεις» από τις Βρυξέλλες, τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Pfizer έλαβε έγκριση από την ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ η σε εκείνο της Moderna δόθηκε το πράσινο φως στις αρχές του μήνα. Έκτοτε, έχουν γίνει πολλές αναφορές και για τα δύο εμβόλια οι οποίες συνδέονται με δυσμενείς επιπτώσεις τους σε ασθενείς που εμβολιάστηκαν σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Eurostat: Προτελευταία η Ελλάδα στην απασχόληση στη λίστα της Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα