Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιου, γυρίζει την πλάτη στους Μπολιβαριστές και τον Νικολάς Μαδούρο και ακολουθεί τη γραμμή της Ουάσινγκτον.
Με ψήφισμά του καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν την “μαριονέτα” Γκουαϊδό ως προσωρινό ηγέτη της Βενεζουέλας.
Το ψήφισμα που αρνείται να αναγνωρίσει τη νομιμότητα των κοινοβουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου στη Βενεζουέλα, στις οποίες αναδείχθηκαν νικητές οι Μπολιβαριστές, κάνει λόγο για “δόλια Εθνοσυνέλευση” της 5ης Ιανουαρίου η οποία συστάθηκε έπειτα από μη δημοκρατικές εκλογές.
“Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 391 ψήφους υπέρ, 114 κατά και 177 αποχές, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της δόλιας Εθνοσυνέλευσης που ιδρύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2021 βάσει του […] μη δημοκρατικών εκλογών. Οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, να αναγνωρίσουν κατηγορηματικά τη συνταγματική συνέχιση της νόμιμης Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας του 2015 και του νόμιμου προσωρινού Προέδρου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό” ξεκαθαρίζει το Ευρωκοινοβούλιο.
Yπενθυμίζεται ότι ο Χουάν Γκουαϊδό τον περασμένο μήνα προέτρεψε τους συρρικνωμένους κατά πολύ υποστηρικτές του να «συνεχίσουν να πιέζουν» για να ανατραπεί ο Μαδούρο ακόμη και με τη βία.
Ωστόσο, οι δύο τελευταίες πραξικοματικές απόπειρές του να φέρει τον στρατό στο πλευρό του απέτυχαν παταγωδώς- για να μην αναφέρουμε τον όλεθρο της απόπειρα απαγωγής -υπό την ομπρέλα της Ουάσινγκτον- του Νικολάς Μαδούρο.
Υπενθυμίζεται ότι ενώ οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την ευθύνη για αυτήν την υπόθεση, το μονοπάτι των εγγράφων έδειξε την Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα την εταιρεία Silvercorp.
Στη συνέχεια οι ΗΠΑ έκλεισαν όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τον Καράκας και έκτοτε η κυβέρνηση Τραμπ επέλεξε τον δρόμο των σκληρών τιμωρητικών μέτρων έναντι του Νικολάς Μαδούρο και της χώρας, πολιτική, η οποία σύμφωνα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πρόκειται να συνεχιστεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει, σκληρές και επώδυνες για την οικονομία της Βενεζουέλας, κυρώσεις, όπως το πάγωμα των εθνικών λογαριασμών στις Ευρωπαϊκές τράπεζες. Έπίσης άλλο πακέτο τιμωρητικών αμερικανικών μέτρων στόχευε εξ αρχής την κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου σε μία προσπάθεια να πιέσουν προς την αποχώρηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Οι αμερικανικές κυρώσεις μάτωσαν την Βενεζουέλα που βλέπει τις εξαγωγές πετρελαίου να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά καθώς το 2020 η χώρα χάνει 376.500 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon και εσωτερικών εγγράφων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα, τις οποίες μποϋκόταραν οι δεξιές δυνάμεις που βρίσκονται υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, κέρδισε η συμμαχία των Μπολιβαριστών, στην οποία συμμετείχε και το κόμμα του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ να απονομιμοποιήσουν τις εκλογές, οι εκλογικοί παρατηρητές από 80 χώρες, μεταξύ των οποίων βουλευτές και πρώην πρόεδροι από χώρες της Λατινικής Αμερικής, είχαν διαβεβαιώσει ότι η εκλογική διαδικασία ήταν αδιάβλητη.
Σε συνέντευξή του, την Τετάρτη (20/01), ο Νικολάς Μαδούρο προέτρεψε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει τη “δαιμονοποίηση” της Μπολιβαριανής επανάστασης, “του Τσάβες και του Μαδούρο” και να “γυρίσει σελίδα” στα “ ψέματα, τη χειραγώγηση και το μίσος”, προχωρώντας σε μία “βαθιά αναδιάρθρωση”που θα επιτρέπει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.