ΑΘΗΝΑ
09:58
|
20.04.2024
Στόχος ήταν οι Σιίτες Μουσουλμάνοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή την ευθύνη για τη χθεσινή διπλή επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 32 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 110 σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την πιο πολύνεκρη επίθεση των τελευταίων τριών ετών, σε ανάρτηση του πρακτορείου Amaq, οργάνου προπαγάνδας των Σουνιτών, στην πλατφόρμα Telegram στην οποία αναφερόταν ότι “στόχος ήταν οι Σιίτες Μουσουλμάνοι”.

Ήταν η πιό πολύνεκρη επίθεση των τελευταίων τριών ετών.

Οι βομβιστές ανατινάχτηκαν ανάμεσα σε πλήθος σε κεντρική αγορά μεταχειρισμένων ρούχων στην πλατεία Tayaran.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε πως ο πρώτος βομβιστής αυτοκτονίας έτρεξε στο κέντρο μιάς αγοράς ρούχων στην πλατεία Ταγιαράν φωνάζοντας πως ήταν άρρωστος. Όταν συγκεντρώθηκε γύρω του κόσμος, πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω του.

Την ώρα που το πλήθος έσπευδε να βοηθήσει τα θύματα της πρώτης επίθεσης, ένας δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας, πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε, προκαλώντας τον όλεθρο, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το ΙΚ ήλεγχε παλαιότερα 88.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (34.000 τετραγωνικά μίλια) εδάφους από το ανατολικό Ιράκ έως τη δυτική Συρία και επιβάλοντας την κυριαρχία του σε σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους.

Παρά την ήττα του στο πεδίο της μάχης (2017), μια έκθεση του ΟΗΕ τον περασμένο Αύγουστο εκτιμά ότι περισσότεροι από 10.000 μαχητές του ΙΚ παρέμειναν ενεργοί στο Ιράκ και τη Συρία.

Ωστόσο, πυρήνες εν υπνώσει συνεχίζουν να κρύβονται σε ορεινές αγροτικές περιοχές της χώρας ή στην έρημο και να στοχεύουν δυνάμεις ασφαλείας.

Η τελευταία θανατηφόρα επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη έγινε στην ίδια πλατεία τον Ιανουάριο του 2018, όταν και σκοτώθηκαν 35 άτομα (βλ. χάρτης).


Ο Πρόεδρος του Ιράκ Μπάρχαμ Σάλεχ καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στέκεται σταθερά “ενάντια σε αυτές τις αδίστακτες προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας μας”.

Η κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουστάφα λα Καντχίμι, ανακοίνωσε χθες (Πέμπτη 21/1) ότι θα γίνουν αλλαγές στις επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών και της αντιτρομοκρατίας και ότι λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας στη χώρα.

Η επίθεση καταδικάστηκε επίσης και από τον μεγάλο Σιίτη ιερωμένο Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάνι ως “τρομερό έγκλημα που τραυματίζει κάθε ενσυνείδητο άνθρωπο” αλλά και από τον πρόεδροςτης Βουλής Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι που χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Βαγδάτη “επικίνδυνη” προσπάθεια “αποσταθεροποίησης”.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος σκοπεύει να επισκεφθεί το Ιράκ τον Μάρτιο, σε μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Σάλεχ αποδοκιμάζει “αυτήν την παράλογη πράξη βιαιότητας”.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ αποδοκίμασαν επίσης την επίθεση.

To βράδυ της Πέμπτης, ο κόσμος μαζεύτηκε στο αιματοβαμένο σημείο της επίθεσης αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα