Καθώς ο Λίβανος εξελίσσεται σε πεδίο μάχης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας εν όψει των διαμαρτυριών ενάντια στο λοκντάουν της κυβέρνησης, με θλιβερό απολογισμό δεκάδες τραυματίες, η Διεθνής Αμνηστία δείχνει τη Γαλλία, τονίζοντας ότι τα δακρυγόνα, οι πλαστικές σφαίρες και οι εκτοξευτήρες που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στην καταστολή διαδηλώσεων είναι γαλλικής κατασκευής.
Τούτου δοθέντος, η Διεθνής Αμνηστία καλεί σήμερα τη Γαλλία να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στον Λίβανο.
“Η Γαλλία προμηθεύει εδώ και χρόνια τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας εξοπλισμό για την επιβολή της τάξης που κατόπιν αυτές χρησιμοποιούν για να διαπράξουν ή να διευκολύνουν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στηλιτεύει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.
“Καλούμε τη Γαλλία να εξασφαλίσει ότι οι πωλήσεις θα ανασταλούν, ωσότου οι αρχές του Λιβάνου να παραδεχθούν ότι διαπράχθηκαν παραβιάσεις στο παρελθόν και να δεσμευτούν ρητά ότι θα χρησιμοποιούν τέτοια όπλα χωρίς να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”, υπογραμμίζει ο Εμερίκ Ελουάν, στέλεχος του γαλλικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας δρουν σε κλίμα απόλυτης ατιμωρησίας».
“Χημικά προϊόντα, όπως δακρυγόνα, και βλήματα, πλαστικές σφαίρες, καθώς και οι αντίστοιχοι εκτοξευτήρες” είχαν χρησιμοποιηθεί το 2015 προκειμένου να κατασταλεί το κίνημα διαμαρτυρίας για την άνευ προηγουμένου κρίση των σκουπιδιών, όταν βουνά απορριμμάτων συσσωρεύονταν στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας, σημειώνει η Αμνηστία.
Όπλα γαλλικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν επίσης επανειλημμένα όταν ξέσπασε, τον Οκτώβριο του 2019, το κίνημα διαμαρτυρίας άνευ προηγουμένου εναντίον της κυβέρνησης την οποία οι διαδηλωτές χαρακτήριζαν διεφθαρμένη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης χρησιμοποίησαν επίσης “τεθωρακισμένα οχήματα γαλλικής κατασκευής”, τονίζει στην ανακοίνωση που δημοσιοποιεί σήμερα.
Τα συμπεράσματα της Διεθνούς Αμνηστίας βασίζονται στην ανάλυση 100 και πλέον βίντεο των διαδηλώσεων, που τραβήχτηκαν στη Βηρυτό το 2015 και το 2019, μαρτυριών που συγκέντρωσε και ιατρικών φακέλων που μελέτησε.
Κατά τη ΜΚΟ, οι λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν τα όπλα αυτά με εντελώς αντισυμβατικό και παράνομο τρόπο, για παράδειγμα εκτοξεύοντας δακρυγόνα από πολύ κοντά, ακόμη και εξ επαφής, απευθείας πάνω στους διαδηλωτές, ή ρίχνοντας πλαστικές σφαίρες στον θώρακα διαδηλωτών, συχνά από μικρή απόσταση, μεταξύ του Οκτωβρίου του 2019 και του Αυγούστου του 2020.
Αυτή η “υπέρμετρη χρήση βίας” είχε αποτέλεσμα να υποστούν πολλοί διαδηλωτές σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια, στο πρόσωπο, στον λαιμό, στο στήθος, στα άνω άκρα και στο στομάχι, καταγγέλλει η Αμνηστία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη (27/1) τραυματίστηκαν περισσότερα από 20 άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών και των συγκρούσεων που ξέσπασανμεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στην Τρίπολη.
Την προηγούμενη εβδομάδα η λιβανέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση του λοκντάουν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, με σκοπό να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.
Πηγές: Διεθνής Αμνηστία (Λίβανος), Reuters