ΑΘΗΝΑ
00:15
|
19.04.2024
Ο Γενς Σπαν αποκάλυψε ότι το Βερολίνο είναι ανοικτό στην εισαγωγή εμβολίων Covid-19 από τη Ρωσία και την Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αποκάλυψε ότι το Βερολίνο θα είναι ανοικτό στην εισαγωγή εμβολίων Covid-19 από τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους για να ξεπεράσει την έλλειψη δόσεων και την αποτυχημένη έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα.

Έτσι, φαίνεται να συμφωνεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κίριλ Ντμίτριες, στο ότι η διάσωση των ανθρώπινων ζωών εν μέσω πανδημίας είναι πολύ πιο σημαντική από τις πολιτικές διαφορές και τις απόπειρες ‘περιορισμού’ της Ρωσίας”.


“Ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία παράγεται ένα εμβόλιο, εάν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας”, δήλωσε ο Γενς Σπαν στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Τα σχόλια του Γερμανού υπουργού ήρθαν λίγο πριν ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, αποκαλύψει ότι η Μόσχα δεν είναι μόνο ανοιχτή στην πώληση του Sputnik V, αλλά ότι είναι έτοιμη να μοιραστεί επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο παρασκευής του εμβολίου.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο Τσιζόφ εξήγησε ότι η Μόσχα θα προσφέρει σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες μια δοκιμαστική παρτίδα του εμβολίου και εφόσον το εγκρίνουν, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για παραγωγή του Sputnik V στην επικράτειά τους.

“Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό μας”, δήλωσε ο Τσίζοφ. “Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε όχι μόνο το έτοιμο εμβόλιο, αλλά επίσης, πολύ σημαντικό, την τεχνολογία παραγωγής του.”

Σημειώνεται ότι τo εμβόλιο Sputnik V έχει ήδη καταχωριστεί σε αρκετές χώρες, όπως η Αργεντινή, τα ΗΑΕ, η Βολιβία, η Βενεζουέλα, η Σερβία και η Ουγγαρία. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που η ΕΕ λάβει απόφαση επί του θέματος, το ρωσικό εμβόλιο ενδέχεται να έχει εγκριθεί για χρήση σε έως και 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Την Παρασκευή, ο επίσημος λογαριασμός του Sputnik V στο Twitter αποκάλυψε ότι το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, θα είναι σε θέση να παρέχει στην ΕΕ, 100 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα έλαβε χώρα ευρεία τηλεδιάσκεψη των πρωθυπουργών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, και των εκπροσώπων κατασκευαστών εμβολίων υπό την προεδρία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Πριν την έναρξη της  διάσκεψης αρκετοί πρωθυπουργοί κρατιδίων ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των δόσεων του εμβολίου. Οι δε Σοσιαλδημοκράτες ζήτησαν να διευκρινιστεί ο τρόπος, με τον οποίο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ότι ως το τέλος του καλοκαιριού, θα διατίθενται αρκετές ποσότητες για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμου.

Η συζήτηση λειτούργησε ως μοχλός πίεσης προς τη φαρμακευτική βιομηχανία. Λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης η γερμανική εταιρεία BionTech ανακοίνωσε ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια να παραδώσει στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο τις ποσότητες που έχουν συμφωνηθεί και το δεύτερο τρίμηνο 75 εκ. περισσότερες δόσεις.

Τέλος ο φαρμακευτικός όμιλος Bayer γνωστοποίησε, ότι θα συνεργαστεί με την επίσης γερμανική Curevac και θα παράγει στις εγκαταστάσεις της το εμβόλιο της τελευταίας, από τη στιγμή που αδειοδοτηθεί. Η Curevac αναμένει πως με αυτό τον τρόπο θα διατεθούν ως το τέλος του χρόνου “εκατοντάδες εκατομμύρια” δόσεις.

Το Sputnik V έγινε το πρώτο επίσημα εγγεγραμμένο εμβόλιο κατά του Covid-19 στον κόσμο τον Αύγουστο του 2020, μια κίνηση που προκάλεσε έντονη κριτική από τη Δύση παρά τα λαμπερά αποτελέσματα της τρίτης, μαζικής κλίμακας δοκιμών που ακολούθησαν.

Το εμβόλιο έχει δείξει συνολική αποτελεσματικότητα 91,4%, καθώς και 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων νόσου κατά το τελικό στάδιο των δοκιμών που διεξήχθησαν στη Ρωσία.

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από έναν από τους Ρώσους κατασκευαστές εμβολίων έδειξε ότι το Sputnik V θα μπορούσε επίσης να αποθηκευτεί αποτελεσματικά σε θερμοκρασίες μεταξύ δύο και οκτώ βαθμών Κελσίου, σε αντίθεση με τους -18 βαθμούς που αρχικά δηλώθηκαν ως την απαιτούμενη θερμοκρασία αποθήκευσης ή στους -70 βαθμούς απαιτείται για τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα