ΑΘΗΝΑ
11:31
|
14.11.2024
Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι έχει συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση προοπτικές ποικίλων μορφών συνεργασίας γύρω από το εμβόλιο Sputnik-V, αλλά όχι και θέματα συμπαραγωγής του…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι έχει συζητήσει με την ελληνική κυβερνητική ηγεσία τις προοπτικές ποικίλων μορφών συνεργασίας γύρω από το, όπως αποδεικνύεται, εξαιρετικό εμβόλιο SputnikV, δεν έφτασε, όμως, να συζητά θέματα συμπαραγωγής του με την Ελλάδα. Αυτό, άλλωστε, θα ήταν αδύνατο να συμβεί, εφόσον η ελληνική πλευρά δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον,
αντιθέτως αντιμετώπισε με «ηχηρή σιωπή» τις ρωσικές προτάσεις.

Δεν έπραξαν το ίδιο,δηλαδή δεν σιώπησαν, για παράδειγμα, η Ουγγαρία και η Γαλλία, επίσης κράτη-μέλη της ΕΕ. Η πρώτη ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο για χρήση εντός του εδάφους της, άρχισε ήδη τις εισαγωγές και τους εμβολιασμούς με Sputnik V, η δεύτερη απέστειλε επιστημονική αντιπροσωπεία στη Μόσχα, η οποία εισηγήθηκε θετικά και τώρα πιέζει τον ευρωπαϊκό φορέα πιστοποίησης φαρμάκων (ΕΜΑ) να μην παρασυρθεί από «γεωπολιτικά ταμπού» και να εγκρίνει το ταχύτερο τη χρήση του εμβολίου εντός ΕΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν με δηλώσεις τους από χθες οι κυβερνήσεις Αυστρίας, Ιταλίας και Τσεχίας, ο πρωθυπουργός της οποίας μάλιστα Αντρέι Μπάμπις έσπευσε σήμερα στη Βουδαπέστη, ώστε να συζητήσει την ουγγρική εμπειρία συνεργασίας και να την ακολουθήσει.

Πιο ευκίνητη όλων η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη και την πλήρη αδιαφορία ημών, υπέγραψε ήδη συμφωνία για συμπαραγωγή με το ρωσικό Ταμείο Αμέσων Επενδύσεων, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν αυτή την τύχη ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Σε ερώτηση του «Κ» καλά ενημερωμένες ρωσικές διπλωματικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι: «Ζητήματα παραγωγής του Sputnik V στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Λαβρόφ στην Ελλάδα δεν συζητήθηκαν. Έγινε συζήτηση για το εμβόλιο και την προώθηση της ποικίλων μορφών συνεργασίας της Ρωσίας με ξένα κράτη για το εμβόλιο Sputnik V».

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ, που μεταδώσαμε από την τηλεόραση του Open, αναφέροντας ότι γενική συζήτηση για συνεργασία με τα εμβόλια μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας έχει γίνει, τουλάχιστον η ρωσική πλευρά το έθεσε επανειλημμένως στην ελληνική ως θέμα, και τον περασμένο Οκτώβριο στη συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ και στην τελευταία, του αναπληρωτή του Λαβρόφ, του Αλεξάντρ Γκρουσκό με την ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών μας (Δένδιας-Βαρβιτσιώτης), αλλά η συζήτηση δεν προχώρησε σε κάτι συγκεκριμένο.

Εν ολίγοις, πολύ πριν παρουσιαστούν τα σημερινά προβλήματα από τους
τραγικούς χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ρώσοι έχουν διατυπώσει και στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρόταση για συνεργασία και η πρόταση αυτή παραμένει έως και σήμερα ανοικτή, αλλά αξιοποιήθηκε από λίγους, που είχαν την πρόνοια να ερευνήσουν την προοπτική λίγο περισσότερο, χωρίς να διακατέχονται από την έπαρση των γραφειοκρατών της ΕΕ.

Η ρωσική απάντηση επιβεβαιώνει εν πολλοίς, αν και όχι πλήρως, το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εστία», η οποία γράφει στο σημερινό της φύλλο: «Μέχρι την ώρα που εκτυπώνοντο αυτές οι γραμμές δεν είχαμε καταφέρει να εξακριβώσουμε εάν η Ελλάς απήντησε αρνητικώς στην Ρωσία με το επιχείρημα ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσεως του εμβολίου ή αν απλώς απέφυγε να απαντήσει.

Γνωρίζουμε όμως ότι τις επόμενες εβδομάδες ορισμένοι “πρόθυμοι” λοιμωξιολόγοι των τηλε-παραθύρων επεδόθησαν όλως τυχαίως σε
εκστρατεία αποδομήσεως του ρωσικού εμβολίου στις ούτως ή άλλως πυκνές δημόσιες παρεμβάσεις τους. Γνωρίζουμε ότι ουδέποτε ανεκοινώθη κάτι περί συμπαραγωγής. Γνωρίζουμε τέλος ότι ο Λαβρώφ απετάθη μετά ταύτα στην Τουρκία του Ερντογάν, η οποία εδέχθη ασμένως την ρωσική πρόταση περί συμπαραγωγής.

Μετά ταύτα είναι προφανές τι συνέβη.

Η γεωπολιτική υπερίσχυσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ζαχάροβα: Με αφορμή την 25η Μαρτίου εγκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για επιθετική ρωσοφοβία

«Είναι λυπηρό που αντί να στείλουμε φιλικές ευχές για την εθνική εορτή, είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε στην Αθήνα τα στοιχειώδη μαθήματα της ιστορίας».
ΣΥΝΑΦΗ

Φρούριο το Παρίσι για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλία-Ισραήλ

Μπορέλ: Αναστολή του πολιτικού διαλόγου Ε.Ε.-Ισραήλ προτείνει καθώς φεύγει… από τις Βρυξέλλες

Τούλσι Γκάμπαρντ: Μια πρώην Δημοκρατική βάζει ο Τραμπ στο τιμόνι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Μπιλογορότγκας Σιλβέστρος: «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία: δέκα χρόνια δοκιμασιών (2014-2024)»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα