Πανικόβλητη έτρεξε περί τα μεσάνυχτα χτες βράδυ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εξαιτίας του μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι το κέντρο της Αθήνας και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας, απόρροια της έκρηξης σε υποσταθμό της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο.
Η υπουργός, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού επί της οδού Μπουμπουλίνας 20, έσπευσε ασθμαίνουσα στο κορυφαίο μουσείο της χώρας, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου, καθώς ενημερώθηκε αρμοδίως πως στο μουσείο υπήρχε πρόβλημα με την λειτουργία της γεννήτριας ηλεκτρικού ρεύματος.
Ειδοποίησε δε και την Αστυνομία που έστειλε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επί τόπου. Περισσότεροι από εκατό αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν και προσέτρεξαν στο Εθνικό Μουσείο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κλοιός ασφαλείας γύρω του προς αποφυγή ενδεχόμενης κλοπής αντικειμένων!
Μιλώντας, το πρωί της Δευτέρας για το περιστατικό, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη η υπουργός επιβεβαίωσε το γεγονός σημειώνοντας πως “δημιουργήθηκε θέμα μη λειτουργίας των ηλεκτρολογικών συστημάτων του μουσείου” και “κάποιες άλλες αστοχίες”, αλλά πως “δεν γινόταν το μουσείο να μείνει με πλημμελή φύλαξη”…
Αυτό που δεν διευκρίνισε η κ. Μενδώνη για τις “αστοχίες” είναι πως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν υπηρετεί αυτή τη στιγμή ούτε ένας ηλεκτρολόγος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν φτάνει που το πρώτο μουσείο της χώρας δεν έχει υπάλληλο ηλεκτρολόγο, όπως όλα τα μουσεία, αλλά και ο ιδιώτης ηλεκτρολόγος με τον οποίο το Εθνικό Αρχαιολογικό έχει συμβληθεί είναι απλήρωτος από το 2019 (!), με ευθύνη τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και της προηγούμενης διευθύντριας Μαρίας Λαγογιάννη. Σημειώνουμε πως η κ. Λαγογιάννη είχε τοποθετηθεί στην θέση αυτή τον Νοέμβριο του 2014, ως προσωπική επιλογή της, τότε ΓΓ του Υπουργείου, Λίνας Μενδώνη, χωρίς να προηγηθούν διαδικασίες αξιολογικής κρίσης και επιλογής.
Η πολιτική υποστελέχωσης των μουσείων, όπως και της πλειονότητας των περιφερειακών υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα έχει φέρει σε οριακές στιγμές λειτουργίας σε πολλούς τομείς. Φυσικά, αν υπήρχε ηλεκτρολόγος στο Μουσείο δεν θα πανικοβαλλόταν η πολιτική ηγεσία να τρέχει βραδιάτικα για να επιβλέψει αυτοπροσώπως επιτόπου ένα ζήτημα ρουτίνας, όπως το να τεθεί σε λειτουργία… μια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ούτε θα ούρλιαζε δεξιά και αριστερά στους παριστάμενους ούτε θα ζητούσε να έρθει άρον-άρον από την Τρίπολη, όπου βρισκόταν, η προσφάτως τοποθετηθείσα σε θέση αναπληρώτριας Διευθύντριας του Μουσείου Άννα Καραπαναγιώτου ούτε θα έπαιρνε στο τηλέφωνο τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου για να στείλει τόσους αστυνομικούς.
Σημειώνουμε πως δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την δραματική έκκληση των εργαζομένων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούν να μην προχωρήσουν τα σχέδια μετατροπής του Μουσείου (και άλλων τεσσάρων εμβληματικών κρατικών μουσείων της χώρας) σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και δρομολογεί η Λίνα Μενδώνη.
Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι επισήμαιναν και το εξής: “Πιστεύουμε ότι εάν εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση (π.χ. τεχνικό, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό επικοινωνίας και δημιουργικού), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες της κοινωνίας και του 21ου αιώνα. Στα πολλά χρόνια της ιστορίας του, οι υπάλληλοι (αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί, διοικητικοί, λογιστές, χημικοί, φύλακες, καθαριστές, εργατοτεχνίτες) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υπηρέτησαν και διαφύλαξαν τις αρχαιότητες από πολλές περιπέτειες, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, σε εποχές ιδιαίτερα χαλεπές, όπως κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής”.
Φαίνεται, όμως, πως μέσα στην παραζάλη των ημερών, με όσα συμβαίνουν και στο Εθνικό Θέατρο, τα οποία ακουμπούν και την ίδια, θα ξύπνησε στην κ. Μενδώνη, που γνωρίζει πολύ καλά την υποστελέχωση και τις… “αστοχίες” για τις οποίες φέρει και την πολιτική ευθύνη, ο εφιάλτης με την κλοπή έργων τέχνης που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2012 στην Εθνική Πινακοθήκη, επί δικής της θητείας ως Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού. Τότε, άγνωστοι διαρρήκτες που παραμένουν ασύλληπτοι μέχρι σήμερα, εισέβαλαν στην Πινακοθήκη περίπου στις 4.00 τα ξημερώματα και αφαίρεσαν τρία έργα, την μπλε ελαιογραφία “Γυναικείο Κεφάλι” του Πικάσο, τον “Μύλο” του Μοντριάν και ένα έργο σε χαρτί του Ιταλού Γκουλιέλμο Κάτσα.
Η υπόθεση αυτή, που οχτώ χρόνια μετά δεν έχει εξιχνιαστεί αλλά ούτε καν έχουν αποδοθεί ευθύνες στην διεύθυνση, στη διοίκηση ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο της Εθνικής Πινακοθήκης, είχε τότε δημιουργήσει πάρα πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες ασφάλειας σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας που λειτουργούσε και λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και με την φύλαξη να έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι.
Ανακοίνωση ΥΠΠΟΑ για το μπλακ άουτ
Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται τα ηλεκτρολογικά συστήματα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. “Πέραν του μπλακ άουτ της ΔΕΗ, υπήρξαν, προφανώς, και άλλες αστοχίες οι οποίες άφησαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι το καθολικό μπλακ άουτ. Η μη λειτουργία των ηλεκτρολογικών συστημάτων του δημιούργησε θέμα ασφαλείας, παρά την παρουσία της νυκτερινής φύλαξης”, σημειώνει η ίδια ανακοίνωση και συνεχίζει: “Από τις 2 π.μ. σήμερα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία όλα τα συστήματα φωτισμού και ασφάλειας, ενώ, από νωρίς το πρωί, γίνεται διεξοδικός έλεγχος για την επίλυση των αστοχιών που κατεγράφησαν. Επίσης, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να ερευνηθούν οι τυχόν παραλείψεις των υπευθύνων για την άψογη λειτουργία όλων των συστημάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου”.
Η Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για την υποστελέχωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ψάχνει τώρα κάποιο εξιλαστήριο θύμα…
Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για “αμέλειες και πλημμέλειες” της Μενδώνη
Δριμεία κριτική ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζοντας αμέλεια στην υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη για το πρόβλημα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μετά το μπλακ άουτ σε Αττική και Πελοπόννησο. “Η πολιτική της κυρίας Μενδώνη για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας εξαντλήθηκε στα προ μηνών ανέξοδα Δελτία Τύπου περί ‘τρωτότητας και ασφάλειας’ των μνημείων και των μουσείων, που δήθεν αποτελούσαν προτεραιότητά της”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπογραμμίζει πως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο “κινδύνεψε εχτές από τις αμέλειες και τις πλημμέλειες της κυρίας Μενδώνη που φέρει ακέραιη την ευθύνη και οφείλει να την αναλάβει. Μετά από τις πλημμύρες στην Ακρόπολη και την πυρκαγιά στις Μυκήνες τώρα κινδύνεψε με πλιάτσικο και το πρώτο μουσείο της χώρας”.
“Ας ελπίσουμε”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, “μέχρι να συνειδητοποιήσει η Υπουργός σε ποια θέση βρίσκεται, να μην ξαναζήσουμε γεγονότα όπως αυτά του 2012 με την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη και την πυρκαγιά στο Ιστορικό Ακροπόλ. Γιατί, ούτε τότε τις είχε αναλάβει ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού”.