ΑΘΗΝΑ
22:46
|
19.04.2024
Η απεργία γίνεται ενόψει σχεδίου 40 απολύσεων και είναι η πρώτη κινητοποίηση από την έναρξη της λειτουργίας του το 1993.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν σήμερα δεκάδες εργαζόμενοι του τηλεοπτικού δικτύου Euronews, με έδρα την Λυών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις τουλάχιστον 40 συναδέλφων τους.

Τουλάχιστον πενήντα εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά από την έδρα του Euronews για να διαμαρτυρηθούν για τις απολύσεις και τη μείωση των δαπανών στον προϋπολογισμό του καναλιού που αποφασίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Πρόκειται για την πρώτη απεργία στην ιστορία του ευρωπαϊκού ενημερωτικού δικτύου που ξεκίνησε τις εκπομπές την Πρωτοχρονιά του 1993.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Euronews, Μάικλ Πίτερς, παρουσίασε στα μέσα Νοεμβρίου στα συνδικάτα σχέδιο “αναδιάρθρωσης” επικαλούμενος μείωση διαφημιστικών εσόδων εξαιτίας της πανδημίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο απασχολεί σήμερα περίπου 500 μόνιμους συνεργάτες, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες θέσεις “ελαστικής” εργασίας για την “ψηφιακή ανάπτυξη” και «αυτές προτείνονται κατά προτεραιότητα στους απολυμένους, ή στους υπό απόλυση.

Τα συνδικάτα θεωρούν ότι πρόκειται για ένα καθαρά οικονομικού χαρακτήρα σχέδιο και καταγγέλλουν ότι καμία από τις προτάσεις των συνδικάτων δεν έγινε δεκτή.

Το συνδικάτο SNJ Euronews εκφράζει επιπλέον ανησυχία για την κατάργηση της τουρκόφωνης υπηρεσίας του Euronews, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα «ελάχιστα ελεύθερα τουρκόφωνα Μέσα Ενημέρωσης». Η τουρκική υπηρεσία δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο περικοπών, ωστόσο η συνέχισή της απειλείται από την έλλειψη νέας χρηματοδότησης. Οι “περικοπές” θα αγγίξουν και την ιταλική υπηρεσία που θα γίνει ψηφιακή.

«Είμαστε μία πολυγλωσσική εταιρία, ένας Πύργος της Βαβέλ, και θέλουμε να παραμείνουμε σημείο αναφοράς στο ευρωπαϊκό τοπίο των μέσων ενημέρωσης» τόνισε συνδικαλιστής δημοσιογράφος του συνδικάτου SNJ, εξηγώντας τις διαμαρτυρίες για τις απολύσεις δεκάδων εργαζομένων.

Το 2017, το δίκτυο εγκατέλειψε το παραδοσιακό του σχήμα για να αποκτήσει δώδεκα γλωσσικά δίκτυα καθένα με την δική του συντακτική λογική. Τότε, είχαν οδηγηθεί στο δρόμο της ανεργίας 90 άτομα.

Το Euronews ξεκίνησε το 1993 από μία εικοσάδα ευρωπαϊκών τηλεοπτικών δικτύων.

Σήμερα ο «άρχων» του Euronews είναι ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις, καθώς ο όμιλός του, MGN, κατέχει από τον περασμένο Απρίλιο το 88% των μετοχών του δικτύου έπειτα από την αποχώρηση του αμερικανικού ενημερωτικού δικτύου, NBC.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Ιταλία: Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός στα νύχια της κυβέρνησης, εν όψει ευρωεκλογών

ΕΣΡ: Πρόστιμα στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου για σοβαρά παραπτώματα

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα