ΑΘΗΝΑ
19:44
|
18.05.2024
Μιλούν στην κάμερα του FRANCE 24 για τη νέα τους ζωή που “μυρίζει θάνατο”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Το ένα μετά το άλλο τα χωριά της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ερημώνουν καθώς χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τα διασταυρωμένα πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών. Εκτοπισμένοι στην ίδια τους τη χώρα χωρικοί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας μιλούν στην κάμερα του δικτύου FRANCE 24 για τη νέα τους ζωή στην αυλή ενός εγκαταλελειμμένου σχολείου στα περίχωρα της πρωτεύουσας Μπανγκουί.

Κάτω από την σκιά ενός δέντρου περίπου 2.500 εκτοπισμένοι χωρικοί μαζεύουν τα εναπομείναντα υπάρχοντά τους: λίγοι πλαστικοι κουβάδες, κιλίμια και οι κατσαρόλες τους. Ξεσπιτώθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες και οι προμήθειες τελειώνουν.  

“Ζούμε σαν ζώα. Φύγαμε από τα σπίτια μας χωρίς αποσκευές, χωρίς ένα χαλάκι για να μην καθόμαστε στο χώμα. Παντού μυρίζει θάνατο εδώ”, λέει στο γαλλικό δίκτυο ο αρχηγός του χωριού Μποντοκπό. “Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου βλέπεις τραυματίες… το δάσος πιο πέρα είναι γεμάτο πτώματα”, συμπληρώνει.

Οι ένοπλες συγκρούσεις ξεκίνησαν πριν από ένα έτος καθώς η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία όδευε προς τις εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου. Έξι από τις πιο ισχυρές ένοπλες ομάδες της χώρας συνασπίστηκαν κατά των δυνάμεων του προέδρου Φαουστίν-Αρσάνζ Τουαντερά. Η αφρικανική χώρα των σχεδόν πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων, πλούσια σε ξυλεία,  κοιτάσματα χρυσού και διαμαντιών, υποφέρει από διαδοχικά κύματα βίας από το 2013 που ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Μποζιζέ εκδιώχθηκε. Στις εκλογές ο Τουαντερά αναδείχθηκε ο νικητής του πρώτου γύρου, αλλά η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την επικράτησή του “απάτη”. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις των ανταρτών προσπαθούν να αποκόψουν την πρωτεύουσα από την υπόλοιπη χώρα εξαπολύοντας επιθέσεις στα χωριά που βρίσκονται στον δρόμο τους.

Οι εκτοπισμένοι επιβιώνουν με τα τρόφιμα και τις προμήθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων. “Δεν φτάνουν”, λέει η Μπαζ Μαπουμκά, “έχω πέντε παιδιά να θρέψω. Τι να κάνουμε με αυτά που μας δίνουν; Μέσα σε μια εβδομάδα θα έχουν τελειώσει και τότε τι θα τρώμε;” Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω του πολέμου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβριου ενώ περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα επισιτισμού.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα