ΑΘΗΝΑ
03:34
|
27.04.2024
Επέστρεψαν στην Τουρκία οι ναυτικοί που απήχθησαν από τη Νιγηρία. Κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν απειλές θανάτου και έμειναν αιχμάλωτοι σε δάσος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκαπέντε Τούρκοι ναυτικοί που απήχθησαν από πειρατές τον περασμένο μήνα στον Κόλπο της Γουινέας έφτασαν πίσω στην Τουρκία σήμερα (14/2). Ο καπετάνιος του πλοίου περιέγραψε πώς αντιμετώπισαν απειλές θανάτου και κρατήθηκαν σε ένα δάσος κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων. Το κοντέινερ με σημαία της Λιβερίας κατευθυνόταν προς το Κέιπ Τάουν από το Λάγος όταν δέχθηκε επίθεση στις 23 Ιανουαρίου, 160 χλμ. (100 μίλια) μακριά από το νησί του Σάο Τομέ, σύμφωνα με τις αναφορές. Ένας ναυτικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της πολύ καλά οργανωμένης και περίπλοκης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πληρώματος, επίθεσης.

Τους ναυτικούς υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης οι συγγενείς τους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλοι αξιωματούχοι, δύο ημέρες μετά την είδηση για την απελευθέρωσή τους από τη Νιγηρία. 

Ο καπετάνιος του πλοίου Μότσαρτ, Μουσταφά Καγιά δήλωσε πως βρίσκονταν αιχμάλωτοι σε ένα δάσος, κάτω από δύσκολες συνθήκες και πως ήταν διαρκώς παρόντες δίπλα τους ένοπλοι άνδρες. Συμπλήρωσε πως δεν υπέστησαν σωματική βία, ωστόσο τους ασκήθηκε έντονη ψυχολογική πίεση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς οι απαγωγείς τους δήλωσαν ότι θα τους σκοτώσουν αν η ναυτιλιακή εταιρεία δεν κάνει ό,τι ζητήσουν.

Ο ίδιος δήλωσε πως κατά τη στιγμή της απαγωγής τους, το πλήρωμα κλειδώθηκε σε ένα ασφαλές δωμάτιο, ωστόσο οι πειρατές εισέβαλαν σε αυτό μετά από πεντάωρο προσπάθεια. Σύμφωνα με τον καπετάνιο άνοιγαν διαρκώς πυρ, πυροβολώντας τυχαία, με αποτέλεσμα ένα μέλος του πληρώματος να πεθάνει, αφού πυροβολήθηκε στην κοιλιά.

Το πλήρωμα μεταφέρθηκε τελικά με πλοίο και παραδόθηκε σε ασφαλές μέρος που καθορίστηκε από την ναυτιλιακή εταιρεία. Η απελευθέρωσή τους πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά την επαφή των επιτιθέμενων για να συζητήσουν λύτρα. Μετά την απελευθέρωσή τους, ο Λεβέντ Καρσάν από την Boden Shipping που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι όλοι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους και δεν πρόκειται για πολιτική απαγωγή, καθώς αποσκοπούσε αποκλειστικά στη λήψη λύτρων.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα