ΑΘΗΝΑ
07:09
|
20.04.2024
Τα κόμματα των αυτονομιστών διαθέτουν πλέον 74 έδρες έναντι 70 στο απερχόμενο κοινοβούλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία ενίσχυσαν χθες, Κυριακή, την απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτουν στο περιφερειακό κοινοβούλιο, τρία και πλέον χρόνια μετά την προσπάθεια αυτονόμησης της Καταλονίας από το Ισπανικό κράτος.

Μετά την καταμέτρηση του 80% και πλέον των ψηφοδελτίων, οι σοσιαλιστές με τον υποψήφιο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, πρώην υπουργό Υγείας της Ισπανίας Σαλβαδόρ Ίγια, προηγούνται με 23,4% των ψήφων και 33 έδρες από τις 135 του καταλανικού κοινοβουλίου.

Όμως, καθώς τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δεσμεύθηκαν γραπτώς να μην σφραγίσουν μια συμφωνία μαζί του, ο Ίγια δεν διαθέτει περιθώριο ελιγμών που θα του επέτρεπε να υπολογίζει στις απαραίτητες ψήφους στο καταλανικό κοινοβούλιο προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της Καταλονίας.

Αποφασισμένος να σπάσει τον έλεγχο των αυτονομιστών, που βρίσκονται από το 2015 στην εξουσία στη Βαρκελόνη, ο Σάντσεθ είχε καλέσει τον Ίγια να τον βοηθήσει να διεξαγάγει τη μάχη για τους σοσιαλιστές.

Με 33 έδρες για την Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), 32 για το Μαζί για την Καταλονία (JxC) του πρώην περιφερειακού προέδρου Κάρλος Πουτζντεμόν και εννέα για τους ριζοσπάστες του CUP, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας διαθέτουν 74 έδρες έναντι 70 στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Θα πρέπει ωστόσο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους που ενέσκηψαν, μετά την αποτυχία της προσπάθειας απόσχισης της Καταλανίας από την Ισπανία το 2017, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για μία κυβέρνηση.

Η περιφέρεια διοικείται τώρα από έναν συνασπισμό ανάμεσα στο JxC, σχηματισμό που πρεσβεύει την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη και το πιο μετριοπαθές ERC.

Σημειώνεται ότι η πανδημία επηρέασε την εκλογική διαδικασία, εκτοξεύοντας την επιστολική ψήφο κατά 300%.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα