ΑΘΗΝΑ
11:34
|
26.04.2024
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 99,88% των ψήφων το κίνημα Αυτοδιάθεση έλαβε το 48,17%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV), του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι, επικράτησε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 99,88% των ψήφων το κίνημα Αυτοδιάθεση έλαβε το  48,17%.

Ακολούθησε με 17,36% το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) ενώ τρίτο ήρθε το κυβερνών κόμμα Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) με 13,4%.

Η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου, της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι, έλαβε 7,60%, ενώ η Σερβική Λίστα το 5%. Το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή κομμάτων που δεν εκπροσωπούν μειονότητες φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει κανένα άλλο αλβανικό κόμμα.

Το υψηλό ποσοστό που έλαβε το κίνημα «Αυτοδιάθεση» δεν του εξασφαλίζει αυτοδυναμία: θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλο κόμμα ή να εξασφαλίσει την υποστήριξη μειονοτικών βουλευτών για να μπορέσει να κυβερνήσει.

Από το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με το κόμμα του Άλμπιν Κούρτι. Και η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το πρώτο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η βουλή του Κοσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές, εκ των οποίων 20 έδρες καταλαμβάνουν μέλη εθνικών μειονοτήτων. Από αυτές, δέκα ανήκουν στη σερβική εθνική κοινότητα.

Τον Δεκέμβριο το Συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εκλογή της κυβέρνησης Χότι, την 3η Ιουνίου 2020, δεν έγινε νόμιμα διότι εξελέγη με την ψήφο βουλευτή ο οποίος είχε καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα.

Επρόκειτο για τον βουλευτή Άτεμ Αρίφι, του μειονοτικού κόμματος της εθνικής κοινότητας των Ασκάλι, η ψήφος του οποίου ήταν καθοριστική για την εκλογή της κυβέρνησης Χότι, που είχε εξασφαλίσει τότε την εμπιστοσύνη 61 βουλευτών από τους 120 συνολικά στη βουλή του Κοσόβου.

Το θέμα είχε ανακινήσει το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (VV) του νικητή των εκλογών Άλμπιν Κούρτι, η κυβέρνηση του οποίου ανατράπηκε στην βουλή, τον Ιούνιο του 2020, όταν αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) του νυν πρωθυπουργού Χότι. Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» είχε προσφύγει στο Συνταγματικό δικαστήριο πριν από έναν χρόνο και δικαιώθηκε.

Το Κόσοβο ή Κοσσυφοπέδιο είναι αμφισβητούμενη περιοχή και μερικώς αναγνωρισμένο κράτος στα Βαλκάνια. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008, με το όνομα Δημοκρατία του Κοσόβου. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί και η χώρα από το 1999 βρισκόταν υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε στις 8 Οκτωβρίου του 2008 το αίτημα της Σερβίας να παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της μονομερούς απόφασης του Κοσσυφοπεδίου να κηρύξει την ανεξαρτησία του. Από τις 19 Απριλίου 2013 οι δύο χώρες συνήψαν συμφωνία στις Βρυξέλλες, η οποία καταρτίστηκε υπό την αιγίδα της ΕΕ. Στη συμφωνία προβλέπεται ένας ορισμένος βαθμός αυτονομίας για τους Σέρβους του βορείου Κοσόβου, με υπαγωγή τους όμως στην Πρίστινα, ενώ Βελιγράδι και Πρίστινα συμφώνησαν πως καμία από τις δύο χώρες δε θα έχει δικαίωμα βέτο σε πιθανή ένταξη μιας από τις δύο χώρες σε διεθνή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ.

H Σερβία δεν αναγνωρίζει την αποσχισθείσα Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητη.

Ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2020 τόνισε ότι κάποιες χώρες της Δύσης “εσφαλμένα παρουσιάζουν το Κόσοβο σαν νέο παράγοντα υποδειγματικής δημοκρατίας” καθώς “καθένας που πρέπει να γνωρίζει καλά ότι το Κόσοβο είναι σταθμός στρατολόγησης για τη διεθνή τρομοκρατία, ένα άντρο οργανωμένου εγκλήματος”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα