ΑΘΗΝΑ
00:13
|
27.04.2024
Ο δικηγόρος των δημοσιογράφων απέδωσε τις αυστηρές ποινές τους στις πρόσφατες εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα ποινές φυλάκισης κατά τεσσάρων στελεχών της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem, που είχαν κατηγορηθεί για τρομοκρατική δράση.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των κατηγορουμένων, Οζτσάν Κιλίτς, κατήγγειλε ότι πίσω από την δικαστική απόφαση υπήρχαν πολιτικά κίνητρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συνδέονται με τις πρόσφατες εξελίξεις και τους θανάτους των Τούρκων στρατιωτών στο Βόρειο Ιράκ.

Η Ozgur Gundem ήταν μια καθημερινή εφημερίδα τουρκικής γλώσσας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που διαβαζόταν κυρίως από Κούρδους και συγκαταλέγεται μεταξύ των 130 και πλέον τουρκικών μέσων ενημέρωσης που “σφραγίστηκαν” από την τουρκική κυβέρνηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και της γενικής καταστολής και του δημοσιγραφικού πογκρόμ που ακολούθησε στη χώρα.

Ένα μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η εφημερίδα έκλεισε προσωρινά μετά από δικαστική απόφαση και περίπου είκοσι δημοσιογράφοι και συντάκτες τέθηκαν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένου της μυθιστοριογράφου και αρθρογράφου Aslı Erdoğan, του αρχισυντάκτη Zana Kaya, και του συντάκτη της αίθουσαν ειδήσεων, İnan Kızılkaya, κατηγορούμενοι για “ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση” και “υπονόμευση της εθνικής ενότητας”. Τότε η εφημερίδα έκλεισε με δικαστική απόφαση για “προπαγάνδα υπέρ του PKK. Την κλειστή εφημερίδα διαδέχθηκε γρήγορα η ψηφιακή εφημερίδα Özgürlükçü Demokrasi (“Libertarian Democracy”).

Ο διευθυντής της εφημερίδας και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ερέν Κεσκίν, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 6 ετών και τριών μηνών ως “μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης”, σύμφωνα με τον δικηγόρο Οζτσάν Κιλίτς.

Ο Ζανά Μπιλίρ Καγιά, ο δεύτερος διευθυντής της εφημερίδας, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 2 ετών και ενός μηνός, για “τρομοκρατική προπαγάνδα”.

Ο Οζτσάν Κιλίτς δήλωσε χαρακτήρισε υπερβολικά αυστηρές τις ποινές, αυστηρότερες σε σχέση με ανάλογες υποθέσεις καθώς πιστεύει ότι συνδέονται με τις εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ.

Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι αντάρτες του PKK εκτέλεσαν 13 Τούρκους που είχαν απαχθεί, ανάμεσά τους, στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, σε σπηλιά του βορείου Ιράκ, καθώς συνεχίζεται η τουρκική επιχείρηση εναντίον της κουρδικής οργάνωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα