ΑΘΗΝΑ
16:09
|
25.04.2024
Αγώνας να αξιοποιηθούν τα δεσμευμένα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ κεφάλαια για να καλυφθεί το κόστος αγοράς των επιπλέον παρτίδων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε την Πέμπτη (18/2) ότι ξεκίνησε η πρώτη φάση ανοσοποίησης των Βενεζουελάνων με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει με το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, το προσωπικό κοινωνικής εργασίας, το προσωπικό ασφαλείας και τις αρχές της χώρας .

“Είναι μια ιστορική μέρα! Σήμερα 18 Φεβρουαρίου ξεκινάμε το πρώτο στάδιο της ανοσοποίησης με το Sputnik V, το ασφαλέστερο εμβόλιο στον κόσμο. Όλο το προσωπικό υγείας, οι μπριγάδες, οι κοινωνικοί λειτουργοί, η αστυνομία, ο στρατός και οι αρχές Εμβολιάζονται!” έγραψε στο Twitter.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Μαδούρο τόνισε ότι ο γενικός πληθυσμός θα αρχίσει να εμβολιάζεται τον Απρίλιο.

“Η Γκλέντι Ριβέρο, μία νέα γιατρός από την πολιτεία Μιράντα, ήταν η πρώτη Βενεζουελανή που εμβολιάστηκε με το Sputnik V. Μια μεγάλη αγκαλιά για σένα γυναίκα! Ξεκινάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την πρώτη φάση ανοσοποίησης σε αυτόν τον αγώνα κατά της πανδημίας και για την υπεράσπιση της υγείας των ανθρώπων” τόνισε ο Νικολάς Μαδούρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα παρέλαβε 100.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Ο συνολικός αριθμός δόσεων βάση της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια, με τις μελλοντικές παραδόσεις να αναμένονται να γίνουν σύμφωνα με το συμφωνηθέν πλάνο αλλά και την διαθεσιμότητα παραγωγής.

Πέραν των 10 εκατ. δόσεων που έχει συμφωνηθεί να προμηθευτεί από τη Ρωσία, για το Καράκας προορίζονται από 1,4 ως 2,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ) τόνισε την Τετάρτη πως το Καράκας πρέπει να καταβάλει προκαταβολή 18 εκατ. δολαρίων για να λάβει τα εμβόλια αυτά. Δεδομένου ότι τα κεφάλαια της Βενεζουέλας είναι δεσμευμένα σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αγωνίζεται ώστε να αξιοποιηθούν τα δεσμευμένα από τις ΗΠΑ κεφάλαια  προκειμένου να καλυφθεί το κόστος αγοράς επιπλέον παρτίδων εμβολίων.

Στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, ο Νικολάς Μαδούρο τόνισε ότι “η Βενεζουέλα είναι ανοιχτή σε έναν ανοιχτό και περιεκτικό διάλογο με τις ΗΠΑ”, υπογραμμίζοντας ότι περιμένει να δει αν την αμερικανική εξωτερική πολιτική τη διαμορφώνει ο Μπλίνκεν ή εάν θα το κάνει ο Μπάιντεν.

Σημειώνεται ότι η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλίνα Ντουχάν, σε προκαταρκτική έκθεσή της για τον “αντίκτυπο των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων”, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των κυρώσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα, τονίζοντας ότι είχαν καταστροφικό ανθρωπιστικό κόστος και μείωσαν τη ροή των ιατρικών προμηθειών εν μέσω της πανδημίας στη χώρα.

“Επαναλαμβανόμενες αρνήσεις τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία για την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας ακόμη και για την αγορά φαρμάκων, εμβολίων και προστατευτικών συσκευών … εμποδίζει την ικανότητα της Βενεζουέλας να ανταποκριθεί στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της Covid-19”, αναφέρει στην έκθεσή της η Ντουχάν.

Ωστόσο, η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες επιβεβαίωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό στο Καράκας και τις κοντινές πολιτείες Μιράντα και Λα Γουάιρα. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής της, η δημόσια τηλεόραση μετέδιδε πλάνα με νοσηλεύτριες με μπλε και πράσινες στολές καθώς εμβολιάζονταν.

“Σήμερα ξεκινάμε να εμβολιάζουμε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή” της μάχης εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τόνισε η αντιπρόεδρος.

“Τους επόμενους μήνες”, σκοπός είναι “να εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού ώστε να επιτύχουμε την επιλεγόμενη ανοσία της αγέλης”, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας Κάρλος Αλβαράδο.

Σημειώνεται ότι στη Βενεζουέλα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αριθμεί περίπου 1 εκατομμύριο μέλη.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ως εδώ η Βενεζουέλα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 134.319 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.297 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατροπή στη καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα