ΑΘΗΝΑ
06:44
|
27.04.2024
Μετά το περιστατικό με τη φωτιά στον κινητήρα αεροσκάφους ενώ εκτελούσε την πτήση Ντένβερ-Χονολουλού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αεροπορική εταιρεία United Airlines θέτει προσωρινά εκτός λειτουργίας 24 Boeing 777 μετά τη μηχανική βλάβη που παρουσίασε ένα από τα αεροσκάφη της λίγο μετά την απογείωσή του, χθες Κυριακή. Το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν 231 επιβάτες και δέκα μέλη πληρώματος, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Ντένβερ. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Το Boeing 777 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ντένβερ με προορισμό το αεροδρόμιο της Χονολουλού στη Χαβάη. Ένας από τους κινητήρες του έπιασε φωτιά λίγο μετά την απογείωση, ενώ συντρίμμια του αεροσκάφους έπεσαν σε αυλές κατοικημένης περιοχής στο Ντένβερ. Σε ανάρτησή της στο Twitter η αμερικανική εταιρεία ανέφερε:  η αεροπορική εταιρεία ανέφερε πως δεν υπάρχουν τραυματισμοί και πρόσθεσε: “Η πτήση UA328 από Ντένβερ προς Χονολουλού υπέστη βλάβη στον κινητήρα λίγο μετά την αναχώρηση, επέστρεψε με ασφάλεια στο Ντένβερ και πλήρωμα έκτακτης ανάγκης το εξετάζει ως μέτρο ασφάλειας”.

Η στιγμή που ένας εκ των κινητήρων του αεροπλάνου τυλίχθηκε στις φλόγες, βιντεοσκοπήθηκε από επιβάτη.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ιαπωνίας, η οποία ζήτησε από όλες τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν στους στόλους Boeing 777 με τον ίδιο κινητήρα του αεροσκάφους που απογειώθηκε από το Ντένβερ (Pratt & Whitney 4000) να μην πετούν πάνω από τον εναέριο της χώρο. Η Boeing χαρακτήρισε λογική την αντίδραση της Ιαπωνίας και συστήνει την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας όλων των Boeing 777 με τον εν λόγω κινητήρα. Η έρευνα για το τι προκάλεσε τη μηχανική βλάβη στο Ντένβερ συνεχίζεται. Η κατασκευαστική εταιρεία διευκρίνισε επίσης ότι υπάρχουν 69 αεροσκάφη Boeing 777 που φέρουν τον κινητήρα Pratt & Whitney 4000 σε όλο τον κόσμο.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπλοΐας (FAA) των Ηνωμένων Πολιτειών θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Boeing και της εταιρείας που έχει κατασκευάσει τον εν λόγω κινητήρα.

Οι επιβάτες της πτήσης Ντένβερ-Χονολουλού δήλωσαν μετά την περιπέτειά τους ότι αντιλήφθηκαν κάτι σαν μια “δυνατή έκρηξη λίγο μετά την απογείωση”. Το αεροπλάνο άρχισε να σείεται και να χάνει ύψος”, δήλωσε ένας από τους επιβάτες. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του ενστικτωδώς έβαλαν τα πορτοφόλιά τους στις τσέπες τους για να “μας αναγνωρίσουν σε περίπτωση που γινόταν το κακό”.

Η αστυνομία της συνοικίας Μπρούμφιλντ ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες από τα συντρίμμια της μηχανής του αεροσκάφους. Κάποια κομμάτια του αεροπλάνου έπεσαν σε αυλές σπιτιών και κάποια άλλα σε ένα γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου της περιοχής.

Στο Twitter κυκλοφόρησε βίντεο μετά την αναγκαστική προσγείωση με τους επιβάτες να χειροκροτούν με ανακούφιση για το αίσιο τέλος της περιπέτειάς τους.

Στις αρχές του έτους το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών επέβαλε χρηματική ποινή 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία Boeing για τις κατηγορίες της εγκληματικής αμέλειας και συνωμοσίας για εξαπάτηση σε σχέση με τις δύο αεροπορικές τραγωδίες των αεροσκαφών τύπου 737 Max το 2018 και το 2019. Τα αεροσκάφη τύπου Max 737 καθηλώθηκαν τον Μάρτιο του 2019 μετά τις συντριβές στην Ινδονησία και την Αιθιοπία, οι οποίες στοίχισαν συνολικά τη ζωή 346 ανθρώπων. Η Boeing θα αποζημιώσει κληρονόμους, συγγενείς και νόμιμους δικαιούχους των 346 θυμάτων της πτήσης της Lion Air 610 και της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Πηγή: BBC


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα