ΑΘΗΝΑ
22:06
|
23.04.2024
O Ιγκόρ Μάτοβιτς κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να επισπεύσει τις διαδιακασίες εμβολιασμού με την αγορά του ρωσικού εμβολίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέρ της έγκρισης χρήσης του Sputnik V τάσσεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας,  Ιγκόρ Μάτοβιτς, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβει ο ΕΜΑ για το ρωσικό εμβόλιο, καλώντας το υπουργικό συμβούλιο να επισπεύσει τις διαδικασίες εμβολιασμού με την αγορά του ρωσικού εμβολίου.

Επισήμανε ότι ο εθνικός φορέας φαρμάκων δίνει συχνά το πράσινο φως σε φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), τονίζοντας ότι στην περίπτωση του ρωσικού εμβολίου δεν συμβαίνει αυτό λόγω “πολιτικών εμποδίων”.  

Την Πέμπτη, το υπουργικό συμβούλιο της Σλοβακίας συζήτησε για την αγορά του Sputnik V, αλλά η απόφαση μπλοκαρίστηκε από την αναπληρωτή πρωθυπουργό και επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κόμματος “For the People”, Veronika Remisova, η οποία τόνισε ότι θα έπρεπε να περιμένουν την έγκριση του εμβολίου από τον EMA. 

Παρ’ ότι ο υπουργός Υγείας Marek Krajci μπορεί να αποφασίσει άμεσα για την έγκριση του εμβολίου –χωρίς την έγκριση του EMA–, θέλησε να έχει τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου.

“Γατί δεν αφήνετε τον κόσμο να αποφασίσει ελεύθερα εάν εμπιστεύονται το εμβόλιο που θεωρείται ασφαλές στην Ουγγαρία, το Σαν Μαρίνο, το Ντουμπάι, το Μπαχρέιν κ.λπ.;” τους ρώτησε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως μέχρι να εγκρίνει ο EMA το ρωσικό εμβόλιο, μπορεί να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα του εμβολίου και η χώρα θα πρέπει να στηριχτεί μόνο στα εμβόλια που θα έρθουν, με μεγάλες καθυστερήσεις, από την Ε.Ε.

“Όπως φαίνεται, κάποιος θέλει να υποφέρουμε από το lockdown και να χάνουμε αδίκως ζωές για εβδομάδες, μήνες” κατήγγειλε ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας είχε προτείνει να εγκαταλειφθεί η γεωπολιτική προσέγγιση όσον αφορά στο εμβόλιο και να δοθεί έμφαση στην ανθρώπινη ζωή.

“Yποθέτουμε ότι η παραγωγή και διανομή εμβολίων πρέπει να είναι πέρα από την πολιτική, επομένως ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα αξιολογήσει το ρωσικό εμβόλιο βάσει επιστημονικών και ανθρωπιστικών, παρά πολιτικών εκτιμήσεων” ανέφερε την Παρασκευή (19/2) σε γραπτή ανακοίνωσή της η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ρωσίας στην Ε.Ε., απαντώντας σε σχόλιο της προέδρου της Κομισιόν για το εμβόλιο Sputnik V.

Σημειώνεται πως το ρωσικό εμβόλιο έχει λάβει έγκριση χρήσης σε περισσότερες από 30 χώρες.

Πηγή: Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα