ΑΘΗΝΑ
19:24
|
26.04.2024
Ελεύθερη με εγγύηση αφέθηκε η 22χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα Ντίσα Ραβί που είχε συλληφθεί για υποκίνηση βίαιων επεισοδίων στις διαδηλώσεις των αγροτών στο Δελχί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στο Νέο Δελχί αθώωσε την Τρίτη (23/2) επιβάλλοντας εγγύηση στην 22χρονη ακτιβίστρια για το κλίμα Ντίσα Ραβί, που τάχτηκε στο πλευρό των Ινδών αγροτών και η οποία είχε συλληφθεί για εξέγερση και υποκίνηση βίαιων επεισοδίων κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων των αγροτών στο Δελχί.

Ο δικαστής Νταρμέντερ Ράνα είπε πως δεν υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να συνεχιστεί περαιτέρω η κράτηση της Ραβί, ιδρύτριας του τοπικού τμήματος του κινήματος της Σουηδέζας ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η σύλληψή της, που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της στη νότια πόλη Μπενγκαλούρου νωρίτερα αυτό τον μήνα, είχε οδηγήσει σε τσουνάμι επικρίσεων σε όλο τον κόσμο για την βίαιη καταστολή των διαφονούντων νέων στη χώρα από την κυβέρνηση Μόντι.

Η αστυνομία είπε πως η Ντίσα Ραβί ενεπλάκη στην παραγωγή και διάδοση ενός σχεδίου δράσης που υποκίνησε βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των αγροτών στο Δελχί.

Οι δικηγόροι της υποστήριξαν πως η σύλληψη ήταν παράνομη και δεν υπήρχε τίποτα ανατρεπτικό και στασιαστικό στο “εγχειρίδιο” αυτό.

“Λαμβάνοντας υπόψη τις λιγοστές και αποσπασματικές αποδείξεις που καταχωρήθηκαν, δεν βρίσκω κανέναν προφανή λόγο να παραμείνει υπό κράτηση η 22χρονη”, είπε ο Ράνα σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα.

Η Ντίσα Ραβί συνελήφθη σε μια συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι προσπαθεί να πείσει τους αγρότες να εγκαταλείψουν τα αιτήματα και τον αγώνα τους που υποστηρίζεται σε όλη την Ινδία αλλά και στο εξωτερικό.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει στα περίχωρα του Νέου Δελχί μέσα στο κρύο από τον Δεκέμβριο διαμαρτυρόμενοι για τους νέους αγροτικούς νόμους που θα τους πλήξουν ακόμη περισσότερο, προς όφελος των μεγάλων εταιρειών.

Οι αγρότες φοβούνται ότι οι νέοι νόμοι θα διαλύσουν τις ρυθμιζόμενες αγορές και θα σταματήσουν την κυβέρνηση να αγοράσει ρύζι και σιτάρι σε εγγυημένες τιμές, με τους ίδιους να μένουν ευάλωτοι στις μεγάλες επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν νέες επενδύσεις στις απαρχαιωμένες αγορές παραγωγών αγροτικών προϊόντων και ισχυρίζεται ότι οι νόμοι, που τέθηκαν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, θα αποδεσμεύσουν τους αγρότες από το να πουλήσουν τα προϊόντα τους μόνο σε ρυθμιζόμενες αγορές χονδρικής.

Ισχυρίζεται επίσης, ότι οι αγρότες θα κερδίσουν εάν οι μεγάλοι έμποροι, οι λιανοπωλητές και οι μεταποιητές τροφίμων μπορούν να αγοράσουν απευθείας από τους παραγωγούς, παρακάμπτοντας τις παλιές αγορές χονδρικής.

Ο Μόντι επιμένει να απορρίπτει τις διαμαρτυρίες των αγροτών ως υποκινούμενες από τους πολιτικούς του αντιπάλους, 

Το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση της Ραβί η οποία θα πρέπει να καταβάλει δύο εγγυήσεις 100.000 ινδικών ρουπιών (1,379,96 δολάριο, 1,13 ευρώ) η κάθε μία.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της είχε δεχτεί εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης από τους Ινδούς αγρότες. Συγκίνηση είχε προκαλέσει το μήνυμα του 102 ετών αγωνιστή αγρότη που την παρότρυνε να “μείνει δυνατή” καταγγέλλοντας ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν ένα δικτατορικό καθεστώς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης κατά του αρχαιοφύλακα μετά τις καταγγελίες

Δολοφονία στου Ρέντη: Ελεύθεροι οι 7 κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα