ΑΘΗΝΑ
20:05
|
28.04.2024
Ένορκοι απάλλαξαν τους αστυνομικούς που "έπνιξαν¨με κουκούλα τον 41χρονο Αφροαμερικανό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος κανενός από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στον θάνατο του 41χρονου Αφροαμερικανού Ντάνιελ Προυντ από ασφυξία, τον Μάρτιο του 2020, αποφάσισε σώμα ενόρκων, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (23/2), η εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς.

“Είμαι πολύ απογοητευμένη”, είπε η επικεφαλής της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση της άσκησης ποινικής δίωξης επαφιόταν αποκλειστικά στους ενόρκους.

Το αμερικανικό ποινικό δίκαιο προβλέπει τη δυνατότητα η εισαγγελία να συγκαλεί ενίοτε σώμα ενόρκων το οποίο, αφού ενημερωθεί για την υπόθεση, καλείται να αποφασίσει εάν θα πρέπει να ασκηθούν ή όχι διώξεις και να διεξαχθεί δίκη.

“Περιμέναμε άλλη απόφαση από αυτή στην οποία κατέληξε σήμερα (σ.σ. χθες) το σώμα των ενόρκων”, εξήγησε η Λετίσια Τζέιμς, αλλά “είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε αυτή την απόφαση” πρόσθεσε.

“Υπάρχει ανάγκη να μεταρυθμιστεί το ποινικό σύστημα” υπογράμμισε η εισαγγελέας, διευκρινίζοντας πως έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προστατεύονται και να μη λογοδοτούν οι αστυνομικοί.

Βίντεο από τη σύλληψη του 41χρονου Ντάνιελ Προυντ την 23η Μαρτίου 2020, από φορητή κάμερα αστυνομικού της Νέας Υόρκης και το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατέγραφε τον Αφροαμερικανό γυμνό στον δρόμο, εν μέσω χιονόπτωσης και άοπλο να συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς. Ένας από τους αστυνομικούς του φορέσει κουκούλα στο κεφάλι για να τον εμποδίσει να τους φτύνει καθώς τους είχε πει ότι είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

Το βίντεο δείχνει κατόπιν τον έναν από τον αστυνομικούς να πιάνει και με τα δύο του χέρια το κεφάλι του Ντάνιελ Προυντ και να το πιέζει στην άσφαλτο, και τον Αφροαμερικανό άνδρα να χάνει τις αισθήσεις του.

Ο Ντάνιελ Προυντ πέθανε μία εβδομάδα αργότερα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με κώμα.

Η υπόθεση Προυντ προκάλεσε διαδηλώσεις με αίτημα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία του Ρότσεστερ. Οι κινητοποιήσεις εξώθησαν τον μέχρι τότε επικεφαλής της αστυνομίας και Αφροαμερικανό ΛαΡόν Σινγκλτέρι σε παραίτηση.

Η ιατροδικαστική υπηρεσία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Ντάνιελ Προυντ οφειλόταν σε ανθρωποκτονία.

Ο βίαιες συλλήψεις που οδήγησαν στους θανάτους των Ντάνιελ Προυντ, Τζορτζ Φλόιντ, Μπριόνα Τέιλορ, πυροδότησαν τον Μάιο, κύμα μαζικών διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας σε όλη τη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα