ΑΘΗΝΑ
21:16
|
23.04.2024
Οι ένοπλοι δράστες έκαψαν τα χωριά και εκτόπισαν τους κατοίκους τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δύο επιθέσεων σε διάστημα 48 ωρών σε χωριά της βόρειας Νιγηρίας, μία ημέρα μετά τον βομβαρδισμό με ολμοβόλα της πόλης Μαϊντουγκούρι, καθώς η κατάσταση στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα χαρακτηρίζεται από ολοένα λιγότερη ασφάλεια.

Οι ένοπλες ομάδες επιτέθηκαν σε δύο χωριά των πολιτειών Καντούνα και Κατσίνα και σκότωσαν 18 άτομα σε καθεμία από τις επιθέσεις τους και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους. Στη συνέχεια έκαψαν τα χωριά και εκτόπισαν τους κατοίκους τους.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Ασφάλειας και Εσωτερικών Υποθέσεων της πολιτείας Καντούνα Σάμουελ Αραουάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις έγιαναν σε αντίποινα του βομβαρδισμού των δυνάμεων ασφαλείας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή “πολλών μελών των ενόπλων ομάδων που δρουν στην περιοχή”. Το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες είναι τα θύματα των εγκληματικών συμμοριών που δρουν στη βόρεια Νιγηρία και ευθύνονται για πολλές απαγωγές, λεηλασίες και ληστείες.

Οι επιθέσεις αυτές προστέθηκαν στις ήδη μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νιγηρία στο πεδίο της ασφάλειας: δυσκολεύεται να ελέγξει τη δράση οργανώσεων τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό της τμήμα και τις συχνά αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και αγροτών για τα δικαιώματα πρόσβασης σε βοσκότοπους και το νερό στο κεντρικό της τμήμα.

Οι νέες σφαγές καταγράφονται ενώ δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας μήνας αφότου ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι αντικατέστησε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έπειτα από χρόνια εν μέσω της επιδείνωσης της βίας. Οι ένοπλες δυνάμεις εμπλέκονται το τελευταίο διάστημα σε μάχες με αντάρτες στον βορειοανατολικό τομέα της Νιγηρίας για να ανακτήσουν τον έλεγχο πόλεων που καταλήφθηκαν.

Την Τρίτη, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν τζιχαντιστές βομβάρδισαν με ολμοβόλα πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσας της πολιτείας Μπόρνο.

Την περασμένη εβδομάδα, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν μαθητή και απήγαγαν 42 ανθρώπους, ανάμεσά τους 27 μαθητές, σε έφοδο εναντίον οικοτροφείου στην κεντρική-βόρεια πολιτεία του Νίγηρα.

Η μαζική απαγωγή σημειώθηκε δύο μήνες μετά την απαγωγή 344 εφήβων, μαθητών σχολείου στη γειτονική πολιτεία Κατσίνα, από οπλισμένους κακοποιούς, που πάντως έπειτα από διαπραγματεύσεις άφησαν ελεύθερους τους ομήρους τους περίπου μία εβδομάδα αργότερα.

Πηγή: AlJazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα