ΑΘΗΝΑ
07:56
|
19.05.2024
Πού βρίσκεται σήμερα η Σαμίνα Μπεγκούμ που τα παράτησε όλα για το Ισλαμικό Κράτος σε ηλικία 15 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σαμίνα Μπεγκούμ, η οποία στην εφηβεία της εγκατέλειψε τη ζωή της στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συνταχθεί στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δεν επιτρέπεται να επιστρέψει στη Βρετανία και να διεκδικήσει εκ νέου τη βρετανική υπηκοότητά της, απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου κανένα δικαίωμα της 21χρονης Μπεγκούμ δεν παραβιάστηκε όταν το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να της δώσει άδεια επαναπατρισμού και της αφαίρεσε τη βρετανική υπηκοότητα.  

Η Σαμίνα Μπεγκούμ βρίσκεται σήμερα σε στρατόπεδο προσφύγων της βόρεια Συρίας, το οποίο ελέγχεται από ένοπλους φρουρούς. Η Μπεγκούμ ήταν 15 ετών όταν μαζί με δύο άλλες συμμαθήτριές της από το ανατολικό Λονδίνο ταξίδεψαν τον Φεβρουάριο του 2015 στη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Πριν από δύο χρόνια ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, αφαίρεση την υπηκοότητα της Μπεγκούμ.  Βάσει του Νόμου του 1981 περί Βρετανικής Υπηκοότητας, ένα πρόσωπο μπορεί να χάσει την υπηκοότητά του αν ο υπουργός Εσωτερικών κρίνει ότι αυτό “θα είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο”. H Μπεγκούμ ωστόσο είχε το δικαίωμα να επανεξετάσει διά της δικαστικής οδού την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Τον περασμένο Ιούλιο το Εφετείο έκρινε ότι η πιο δίκαιη οδός είναι να επιτραπεί στην 21χρονη να επιστρέψει στη Βρετανία καθώς είναι αδύνατο να διεκδικήσει την υπηκοότητά της μέσα από το στρατόπεδο προσφύγων στη βόρεια Συρία. Το υπουργείο Εσωτερικών προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και δικαιώθηκε με το σκεπτικό ότι η επιστροφή της Μπεγκούμ θα έθετε σε “κίνδυνο την εθνική ασφάλεια” του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2015 η Σαμίνα Μπεγκούμ και οι φίλες αφότου έφθασαν στη Ράκα – άλλοτε προπύργιο των τζιχαντιστών – έμειναν σε ένα σπίτι μαζί με άλλες υποψήφιες νύφες, όπως η ίδια είχε δηλώσει στους “Times”. “Ζήτησα να παντρευτώ έναν μαχητή, ηλικίας 20 – 25 ετών, που να μιλάει Αγγλικά”, αποκάλυψε. Δέκα ημέρες αργότερα, παντρεύτηκε έναν 27χρονο Ολλανδό, ο οποίος είχε αποσπαστεί το Ισλάμ.  

Έκτοτε έμενε μαζί του. Το ζευγάρι δραπέτευσε από την Μπαγκούζ – τον τελευταίο θύλακα του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία –  το 2019. Ο άντρας της παραδόθηκε σε μία ομάδα Σύρων μαχητών.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Άντονι Λόιντ εάν η εμπειρία της από τη Ράκα κάλυψε τις προσδοκίες της, η νεαρή γυναίκα απάντησε πως έζησε “μία φυσιολογική ζωή”. “Ναι, τις κάλυψε. Ήταν σαν μία φυσιολογική ζωή. Η ζωή που εικονίζουν τα βίντεο της προπαγάνδα”», δήλωσε συγκεκριμένα. Μία από τις τρεις κοπέλες φέρεται να έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, ενώ η τύχη της τρίτης αγνοείται.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα