ΑΘΗΝΑ
07:29
|
24.04.2024
«Δεν υπήρξε ποτέ καμία κίνηση της Ρωσικής Εκκλησίας, με σκοπό την παρέμβαση στα εσωτερικά μας»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνέντευξη με πολλαπλούς αποδέκτες έδωσε στην «Καθημερινή» της Κύπρου ο μητροπολίτης Ταμασσού Ησαΐας, αναφερόμενος σε όλα όσα ταλανίζουν και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου, μετά την αντικανονική και ελέω ΗΠΑ αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας του Επιφάνιου, στην Ουκρανία, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπότιτλος της συνέντευξης είναι: «Για απειλές, εκφοβισμό και εκβιασμό προκειμένου να αλλάξουν θέση στο θέμα του ουκρανικού ζητήματος κάνει λόγο ο ιεράρχης».

Τοποθετούμενος στο θέμα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπήρξε ποτέ καμία κίνηση της Ρωσικής Εκκλησίας, με σκοπό την παρέμβαση στα εσωτερικά μας» – κάτι που, ερμηνευόμενο, μπορεί να θεωρηθεί και έμμεση υπόδειξη ότι άλλοι έχουν παρέμβει. Άλλωστε, σε αυτές τις άλλες παρεμβάσεις αναφέρεται και όταν λέει ότι «Αυτό, που έγινε εμφανές με τις πολιτικές παρεμβάσεις στο ουκρανικό ζήτημα είναι, ότι στην πολιτική δεν χωράνε φιλίες και ομοθρησκείες, αλλά συμφέροντα. Στην Εκκλησία, όμως, πρέπει πάντα να λειτουργεί η αλήθεια και το δίκαιο, ανεξαρτήτως συμφερόντων».

Συνεχίζοντας, ο Ταμασσού Ησαΐας έγινε πιο ξεκάθαρος, αναφερόμενος στη «γεωπολιτική κόντρα Ανατολής και Δύσης» στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει μετατρέψει και την Κύπρο σε πεδίο γεωπολιτικών μαχών «σε όλους τους τομείς, της οικονομίας, της δημοσιογραφίας, της πολιτικής ζωής».

Φωτογράφισε, μάλιστα, τις ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει, όντως, εντός της Ιεράς Συνόδου ομάδα Ιεραρχών που αποτελεί «πέμπτη φάλαγγα» του Πατριαρχείου της Μόσχας (η υπογράμμιση δική μας): «Διαπιστευτήρια πατριωτισμού δεν θα δώσουμε, με το να ενδώσουμε στο θέλημα του Αρχιεπισκόπου και των ισχυρών της γης, βολευόμενοι, έτσι, υπό τη “σκέπη και προστασία” του “μεγάλου αδελφού”. Εναντίον της ποδηγέτησης της Εκκλησίας μας, της αδικίας, του θρησκευτικού ρατσισμού και του εθνοφυλετισμού μάχεσαι, ανεξαρτήτως προσωπικού κόστους, επιδιώκοντας το δίκαιο και την ενότητα της Ορθοδοξίας. Οι διαδόσεις περί «5ης φάλαγγας» αποτελούν απειλές, εκφοβισμό και εκβιασμό, για να αλλάξουμε γνώμη στο θέμα της ουδετερότητας [στο Ουκρανικό]».

Όσο για τη στάση των ιεραρχών που υπερασπίστηκαν τη Συνοδικότητα και την Κανονικότητα της Εκκλησίας, κατά της πραξικοπήματικής ενέργειας του Κύπρου Χρυσοστόμου, «η αλήθεια πρέπει να λέγεται και ομολογείται, όσο πικρή και αν είναι. Δημόσια, χωρίς έγκριση και εκτός της Συνόδου έδρασε ο Αρχιεπίσκοπος, γι’ αυτό και εμείς δημόσια και εκτός Συνόδου αντιδράσαμε, για να σώσουμε το ανεπηρέαστο του Αυτοκεφάλου μας», διευκρίνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα