ΑΘΗΝΑ
09:58
|
20.04.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές δήλωσε πως δεν έχει καμία υποχρέωση η χώρα να δεχτει τους πρόσφυγες Ροχίνγκια που εντοπίστηκαν στη θάλασσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο  υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές A.K. Αμπντούλ Μoμέν δήλωσε πως η χώρα δεν έχει καμία υποχρέωση να δεχτεί και να στεγάσει τους 81 μουσουλμάνους πρόσφυγες Ροχίνγκια που βρίσκονταν επί δύο εβδομάδες στη Θάλασσα Ανταμάν και τόνισε πως μπορούν να βοηθηθούν από τη γειτονική Ινδία. 

Οι πρόσφυγες παρασύρθηκαν στα διεθνή ύδατα αφότου έφυγαν από το νότιο Μπαγκλαντές στις 11 Φεβρουαρίου με την ελπίδα να φτάσουν στη Μαλαισία. Το σκάφος, το οποίο ξεκίνησε από το τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων του Cox Bazar, μετέφερε 56 γυναίκες, οκτώ κορίτσια, 21 άνδρες και πέντε αγόρια. Πολλοί από τους επιζώντες ήταν άρρωστοι και υπέφεραν από ακραία αφυδάτωση, έχοντας εξαντλήσει τα τρόφιμα και το νερό αφού ο κινητήρας του σκάφους καταστράφηκε σύντομα.  Η ακτοφυλακή της Ινδίας εντόπισε τους επιζώντες και οκτώ νεκρούς σε ένα αλιευτικό σκάφος και επιχείρησαν να διαπραγματευτούν με το Μπαγκλαντές προκειμένου να τους στεγάσει, καθώς, παρά την παροχή βοήθειας στη θάλασσα, η Ινδία δεν σχεδίαζε να τους μεταφέρει στην ξηρά.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές δήλωσε πως αναμένεται από την Ινδία, που είναι η πλησιέστερη χώρα, ή τη Μιανμάρ, από όπου οι πρόσφυγες προέρχονται, να τους δεχτεί, καθώς δεν είναι υπήκοοι του Μπαγκλαντές, βρέθηκαν 1.700 χιλιόμετρα (1.100 μίλια) μακριά από το θαλάσσιο έδαφος του Μπαγκλαντές και ως εκ τούτου, θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα υποχρέωσης απέναντι στους πρόσφυγες. Ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν 147 χλμ. (91 μίλια) μακριά από την ινδική επικράτεια και 324 χλμ (201 μίλια) μακριά από τη Μιανμάρ.

Δήλωσε επίσης ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα πρέπει επίσης να αναλάβει την ευθύνη, καθώς περίπου 47 άτομα στο σκάφος φέρουν ταυτότητες από το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στο Μπαγκλαντές, δηλώνοντας ότι είναι εκτοπισμένοι υπήκοοι της Μιανμάρ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέφρασε έντονη ανησυχία αυτή την εβδομάδα για το χαμένο σκάφος.

Το Νέο Δελχί δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951, η οποία περιγράφει εκτενώς τα δικαιώματα των προσφύγων και τις κρατικές ευθύνες για την προστασία τους, ενώ δεν υπάρχει νομοθεσία για την προστασία των προσφύγων, αν και σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 200.000, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Ροχίνγκια.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι,  ζουν σε στρατόπεδα στο Μπανγκλαντές και προέρχονται κυρίως από την Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων που διέφυγαν μετά τη θανατηφόρα καταστολή του στρατού της Μιανμάρ το 2017. Οι διακινητές δελεάζουν συχνά τους πρόσφυγες των Ροχίνγκια υποσχόμενοι θέσεις εργασίας σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Μαλαισία. 

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα