ΑΘΗΝΑ
12:16
|
23.04.2024
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες – “Είναι καλά στην υγεία της”, δήλωσαν οι συνήγοροι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και την κράτησή της, η πρώην ντε φάκτο ηγέτιδα της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι, εθεάθη από την ομάδα των συνηγόρων της που δήλωσε στο BBC πως η εντολέας τους δείχνει “καλά στην υγεία της”. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι εμφανίστηκε σε δικαστήριο μέσω βιντεοκλήσης και ζήτησε να συνομιλήσει με τη νομική της ομάδα καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Αούνγκ Σαν Σου Κι κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία από την 1η Φεβρουαρίου, όταν τη συνέλαβε ο στρατός μαζί με δεκάδες άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας. Η ηγεσία του στρατού εκδήλωσε πραξικόπημα καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Οι διαδηλώσεις κατά της χούντας των στρατιωτικών συνεχίζονται σε όλη τη χώρα ενώ την Κυριακή έχασαν τη ζωή τους 18 διαδηλωτές. Ήταν μία από τις πλέον πολύνεκρες και βίαιες καταστολές από την έναρξη του κύματος διαμαρτυρίας κατά των πραξικοπηματιών της Μιανμάρ.  Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, βομβίδες κρότου-λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη κατηγορία, για την οποία ζητήθηκε η κράτηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι για 15 ημέρες, αφορούσε τουλάχιστον 10 walkie talkie που βρέθηκαν στο σπίτι της, στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ. Αυτός ο εξοπλισμός επικοινωνίας φέρεται να εισήχθη παράνομα στη χώρα, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, όπως αναφέρει δικαστικό έγγραφο με ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου. 

“Καταδικάζουμε την κλιμακούμενη βία εναντίον των διαδηλώσεων στη Μιανμάρ και καλούμε τον στρατό να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έως και το βράδυ του Σαββάτου είχαν επιβεβαιωθεί οκτώ θάνατοι διαδηλωτών από την έναρξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση «Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων». Πλέον, ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί κατακόρυφα και προβλέπεται να αυξηθεί κι άλλο. Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, μέχρι χθες Σάββατο είχαν συλληφθεί, πέρα από τους πολιτικούς κρατούμενους, την πρωθυπουργό Αούνγκ Σαν Σου Κι, τον πρόεδρο της χώρας και άλλα πρόσωπα, 854 άνθρωποι, ενώ έχουν προσαχθεί ακόμη 771 άτομα ή εκκρεμούν εις βάρος τους εντάλματα συλλήψεων. 

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κως: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους γονείς του νεκρού βρέφους

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

Ναυάγιο στη Μάγχη: Τουλάχιστον 5 νεκροί-Φόβοι για περισσότερους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα