ΑΘΗΝΑ
01:36
|
08.09.2024
Σήμερα Δευτέρα στο Σύνταγμα, στις 6 το απόγευμα "πρέπει να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να υποχωρήσει καθώς ο Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται ένα βήμα πριν το θάνατο..."
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα καλούν αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες σήμερα Δευτέρα στο Σύνταγμα, στις 6 το απόγευμα, προκειμένου να πιέσουν την άκαμπτη και αδιάλακτη κυβέρνηση να υποχωρήσει καθώς ο κρατούμενος Δ. Κουφοντίνας βρίσκεται ένα βήμα πριν από το θάνατο…

Στο κάλεσμά τους απευθύνονται σε όλες τις δυνάμεις τις χώρας που αγωνίζονται για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνταγματικά δικαιώματα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις όσο υπάρχει ακόμη χρόνος.

Η κυβέρνηση επιμένει και θέλει να υπάρξει νεκρός απεργός πείνας για πρώτη φορά μετά την εποχή Θάτσερ” αναφέρουν στο κάλεσμα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η επαναφορά της θανατικής ποινής στην πράξη.

“Δεν θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή” τόνισε ο Δ. Κουφοντίνας στην Αναισθησιολόγο-Εντατικολόγο, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, Κατερίνα Ντουζέπη, που τον επισκέφθηκε χθες Κυριακή (28/2) στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

“Η αλαζονική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε έναν απεργό πείνας, ο οποίος με μοναδικό όπλο τη φυσική φθορά του σώματός του διεκδικεί ισονομία και όχι κάποια προνομιακή μεταχείριση, θίγει στον πυρήνα της τον επιβεβλημένο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξίας εκ μέρους της κρατικής εξουσίας”, αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της η Ομάδα Νομικής Βοήθειας.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του τόνισε ότι “οι πράξεις του Κουφοντίνα έχουν κριθεί πολιτικά, ηθικά και νομικά με την καταδίκη του” και ότι εν προκειμένω “δεν κρίνεται αυτό, αλλά το δικαίωμα ενός κρατούμενου στη δίκαιη κι αξιοπρεπή μεταχείριση, το οποίο θυσιάζεται στο βωμό των επιλογών της κυβέρνησης που κάνει επίδειξη κρατικής πυγμής κι αναζητά άλλοθι καταστολής με τελικό αποδέκτη το λαό». 

Έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση, τις περιφερειακές και σωφρονιστικές αρχές, και τον Εθνικό Μηχανισμό Πρόληψης Βασανιστηρίων απευθύνει το Παρατηρητήριο Σωφρονιστικών Συστημάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με την οποία ζητεί “να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βεβαιωθεί η φυσική και ψυχολογική ακεραιότητα του κυρίου Κουφοντίνα, όπως και ότι δεν θα υπάρξει καμία παρενόχληση εις βάρος του”.

Τέλος πέρα από τις αντιδράσεις των ίδιων των κομματικών στελεχών της Κυβέρνησης, σύσσωμη η αντιπολίτευση τάσσεται ενάντια στην αδιαλαξία της.

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει αυτό που είναι νόμιμο και δίκαιο, αν δεν ακούσει ούτε εκείνους που βάζουν το ζήτημα σε αποκλειστικά ανθρωπιστική βάση, θα χρεωθεί μια κρατική δολοφονία. Ας πάρει τις αποφάσεις της γιατί ο Κουφοντίνας έχει πάρει τις δικές του.

Το κάλεσμα

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ. τη Δευτέρα

Η ζωή του απεργού πείνας και δίψας κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα κρέμεται από μια κλωστή και βρίσκεται ένα βήμα πριν από το θάνατο… Διεκδικεί αυτονόητα δικαιώματα, τα οποία η κυβέρνηση αρνείται, καταστρατηγώντας τις διατάξεις ακόμα και του εκδικητικού νόμου τον οποίο η ίδια ψήφισε. Ακόμη και μετά τόσες δημόσιες αντιδράσεις, εγχώριες και διεθνείς, ακόμη και μετά την μαζική συγκέντρωση χιλιάδων το Σάββατο 27/2, αυτή η εγκληματική κυβέρνηση του το αρνείται με απόλυτη εκδικητική μανία, αποδεικνύοντας ότι θέλει τον θάνατό του.

Η κυβέρνηση επιμένει και θέλει να υπάρξει νεκρός απεργός πείνας για πρώτη φορά μετά την εποχή Θάτσερ. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται σε συνέχεια μιας υπεραντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης κατά την περίοδο της πανδημίας, που περιορίζει δραστικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, μέσα από ένα πλέγμα ακραίας καταστολής απέναντι σε φοιτητές, εργαζόμενους, πρόσφυγες και μετανάστες, οποιονδήποτε πολίτη. 

Η απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα μας αφορά όλους. Πρέπει να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Καλούμε και απαιτούμε όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα, στις δημοκρατικές ελευθερίες και στα συνταγματικά δικαιώματα, στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, να συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε όσο υπάρχει χρόνος. Να εκφραστεί παντού η φωνή των χιλιάδων πολιτών που διαδήλωσαν το Σάββατο, η φωνή των δικηγόρων, γιατρών, καλλιτεχνών κ.λπ. που ήδη έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους και ζητάνε την ικανοποίηση του δίκαιου-στοιχειώδους αιτήματός του Δ. Κουφοντίνα.

Να μην επιτρέψουμε την επαναφορά της θανατικής ποινής στην πράξη.

Καλούμε όλους και όλες σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, τη Δευτέρα 1/3, 6.00 μμ – για να απαιτήσουμε την ύστατη αυτή ώρα:

Άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα

Να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού

Να μην επιτρέψουμε νεκρό απεργό πείνας από το μένος Κυβέρνησης – Μηχανισμών – ΗΠΑ

Ανακοίνωση Ομάδας Νομικής Βοήθειας για Δ.Κ., 28-2-2021

“Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αφόρητα, σε σημείο που η εκ νέου παρουσίαση των νομικών επιχειρημάτων που συνηγορούν στη δικαίωση του αγώνα του Δημήτρη Κουφοντίνα περιττεύει.

Ούτως ή άλλως, η ήδη κατατεθειμένη νομική τεκμηρίωση του αιτήματος, αν και επαρκέστατη, αγνοείται επιδεικτικά από την κυβέρνηση, ενώ η ισοπεδωτική, μονομερής παρουσίαση της κυβερνητικής γραμμής και η συνειδητή διαστρέβλωση των γεγονότων από τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε. δεν μας αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ως προς το πραγματικό διακύβευμα της υπόθεσης. 

Η αλαζονική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε έναν απεργό πείνας, ο οποίος με μοναδικό όπλο τη φυσική φθορά του σώματός του διεκδικεί ισονομία και όχι κάποια προνομιακή μεταχείριση, θίγει στον πυρήνα της τον επιβεβλημένο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξίας εκ μέρους της κρατικής εξουσίας.

Η επερχόμενη καταγραφή του πρώτου νεκρού απεργού πείνας στην πολύπαθη ιστορία της μεταπολεμικής ελληνικής δημοκρατίας θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια νέα ζοφερή εποχή, στην οποία η με κάθε τρόπο επιβεβαίωση της ισχύος της εκτελεστικής εξουσίας θα είναι σημαντικότερη από τις αρχές του ανθρωπισμού.

Ο θάνατος του Δημήτρη Κουφοντίνα θα αποτελέσει μια αποτυχία όλων μας, η οποία θα καταγραφεί με τρόπο τραυματικό στη συλλογική συνείδηση. Έστω και την ύστατη ώρα μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί.”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα