ΑΘΗΝΑ
12:05
|
26.04.2024
Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν σύμπλεγμα 10 κτηρίων τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά την επιδρομή Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας απέκρουσε “ισραηλινή επίθεση” αναχαιτίζοντας τους περισσότερους από τους εχθρικούς πυραύλους που στόχευαν σε περιοχή έξω από τη Δαμασκό από τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.


Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την πρωτεύουσα της Συρίας περίπου στις 10.16μ.μ. τοπική ώρα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή. Η πηγή ανέφερε ότι η πυραυλική άμυνα της χώρας εξουδετέρωσε “τους περισσότερους εχθρικούς πυραύλους”.

Το πρακτορείο έχει δημοσιεύσει πολλά βίντεο που κατέγραψαν την αναχαίτιση στον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Δαμασκό.

Παρά το γεγονός ότι το Τελ Αβίβ σπανίως επιβεβαιώνει στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός των συνόρων του, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί συστηματικές επιθέσεις στη Συρία, κατά “ιρανικών στόχων” και βάσεων της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ τις δικαιολογεί ως αναγκαίες προκειμένου να μην αποκτήσει το Ιράν ισχυρότερο έρεισμα στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία.

Πολλοί παρατηρητές εικάζουν ότι η τελευταία επίθεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για το περιστατικό που αφορούσε στην έκρηξη του ισραηλινού πλοίου MV «Helios Ray», για την οποία σήμερα ο Νατανιάχου είπε ότι ευθύνεται ξεκάθαρα το Ιράν.

Η νέα επίθεση έρχεται τρεις μέρες μετά την πρώτη αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στο έδαφος της ανατολικής Συρίας, υπό την προεδρία Μπάιντεν. Η επίθεση κατέστρεψε αρκετές εγκαταστάσεις στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, τις οποίες το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνται από ιρακινές πολιτοφυλακές -συμπεριλαμβανομένων των Καταΐμπ Χεζμπολάχ και Kait’ib Sayyid al Shuhad- χρακτηρίζοντας την επίθεση ως αμυντική.

Η εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar Technologies δημοσιοποίησε, το Σάββατο (27/02), δορυφορικές εικόνες της περιοχής που βομβαρδίστηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις, το βράδυ μεταξύ της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου, καταγράφοντας ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από περίπου 10 κτήρια, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά την επιδρομή.

Το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο την “απο-κλιμάκωση” της έντασης στη Συρία και το Ιράκ, αλλά δέχτηκε σκληρή κριτική τόσο εντός έδρας όσο και από τη Δαμασκό και την Τεχεράνη που τόνισαν ότι η επιδρομή πυροδοτεί την αστάθεια στην περιοχή.

Το Ιράν ισχυρίστηκε ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ θα αποδειχθούν χρήσιμες για τους τρομοκράτες, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει να “αναζωογονήσει” τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (πρώην ISIS).

Η Συρία από την πλευρά της χαρακτήρισε την επίθεση ως “δειλή επιθετικότητα”, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν απέδειξε ότι αγνοεί τις προσπάθειες επίλυσης της συριακής σύγκρουσης, καθώς ο βομβαρδισμός συνέπεσε με την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία στη χώρα.

Η Καταΐμπ Χεζμπολάχ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι ευθυνόταν για τον πρόσφατο βομβαρδισμό θέσεων των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, στις 15 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εργολάβου και τον τραυματισμό πολλών Αμερικανών πολιτών.

Επισημαίνεται πως η επίθεση στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Ιράκ ήταν το πρόσχημα του Μπάιντεν για την αντίστοιχη επιδρομή στη Συρία, στις 25 Φεβρουαρίου, ο οποίος δήλωσε ότι επρόκειτο για ένα μήνυμα προς το Ιράν ότι “δεν μπορεί να ενεργεί με ατιμωρησία”.

“Το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα την παράνομη επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων στην ανατολική Συρία, η οποία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Κχαντιμπζαντέχ.

Τέλος τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η Ρωσία, τονίζοντας ότι πρόκειται για βομβαρδισμό στην επικράτεια ενός κυρίαρχου έθνους.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα