ΑΘΗΝΑ
04:44
|
27.04.2024
Aυξάνονται τα αιτήματα από χώρες-μέλη της ΕΕ που ζητούν να προμηθευτούν απευθείας το Sputnik V.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δήμαρχος Κάρμινε Ντ’ Ανέλι της μικρής πόλης Rodi Garganico στην επαρχία Foggia, Apulia της νοτιοανατολικής Ιταλίας στηλιτεύοντας τις ιταλικές αρχές για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προμήθεια της κοινότητάς του με εμβόλια κατά του κορονοϊού, σκέφτεται να αγοράσει μόνος του το Ρωσικό εμβόλιο, Sputnik V, χρησιμοποιώντας το σύνολο των επιδομάτων που του αναλογούν και τα οποία δεν έλαβε ποτέ.

“Χάνω την υπομονή μου με τα εμβόλια. Οι υπεύθυνοι  για την εκστρατεία εμβολιασμού ή θα ενεργήσουν άμεσα είτε θα ενεργήσω μόνος μου”, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος, Κάρμινε Ντ’Ανέλι.

“Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik είναι αποτελεσματικό και διαθέσιμο στην αγορά. Δεν υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και επομένως μπορεί να αγοραστεί. Θα μπορούσα να αγοράσω τρεις χιλιάδες δόσεις χρησιμοποιώντας το επίδομα του δημάρχου που δεν έλαβα ποτέ. Σε λίγες ημέρες θα αποφασίσω” ξεκαθάρισε.

Σημειώνεται ότι το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), ανέφερε ότι έχει δεχτεί αρκετά αιτήματα από χώρες της ΕΕ για απευθείας προμήθειες του εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V.

“Έχουμε λάβει αρκετά αιτήματα από χώρες-μέλη της ΕΕ για να παρέχουμε απευθείας το Sputnik V σε εκείνες βασιζόμενοι στις εκθέσεις των εθνικών τους Αρχών. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όπως επίσης και να συνεργαζόμαστε με την ΕΜΑ με βάση τη διαδικασία εξέτασης, την πρωτοβουλία της οποίας αναλάβαμε τον Ιανουάριο” δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Κίριλ Ντμιτρίεφ. 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι μετά την Ουγγαρία και η Σλοβακία αποφάσισε να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V χωρίς να περιμένει να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και έλαβε την πρώτη παρτίδα τη Δευτέρα (1/3), σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Ιγκόρ Μάτοβιτς.

“Έχουμε αρχίσει να αγοράζουμε εμβόλια Sputnik V από τη Ρωσία χωρίς να περιμένουμε την καταχώρισή του στον EMA επειδή δεν έχουμε χρόνο να σπαταλήσουμε. Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια στη χώρα, κάθε μέρα δεκάδες πολίτες μας πεθαίνουν από COVID-19” ανέφερε ο Μάτοβιτς.

Η χώρα έχει χρησιμοποιήσει εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca, αλλά άρχισε να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και άλλα προβλήματα στις παραδόσεις.

Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Μάτοβιτς είπε στον Τύπο ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρωσία για την παραλαβή παρτίδων έως τα μέσα του καλοκαιριού.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποδέχθηκε την Κυριακή τη νέα παρτίδα του ρωσικού εμβολίου που έφτασε στο Βελιγράδι.

Ο εμβολιασμός στη Σερβία άρχισε τον Δεκέμβριο και η πρώτη παρτίδα του Sputnik V έφτασε στη χώρα, στις 30 Δεκεμβρίου, με τις Αρχές του κράτους να έχουν παραλάβει, επίσης, δόσεις των Pfizer/BioNTech, της Sinopharm και της AstraZeneca.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τη Δευτέρα, ότι τα εμβόλια της Ρωσίας είναι αποτελεσματικά και έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

“Όπως ενημερώθηκα, τα εμβόλια που έχουμε σήμερα είναι αποτελεσματικά έναντι αυτών των μεταλλάξεων που τρομάζουν τους πάντες σήμερα στην Ευρώπη, και όχι μόνο στην Ευρώπη. Οι δοκιμές αυτών των εμβολίων που αντιμετωπίζουν τον ιό, δείχνουν ότι τα εμβόλιά μας είναι αποτελεσματικά έναντι αυτών των μεταλλάξεων” επεσήμανε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ιατρικής-Βιολογικής Υπηρεσίας της Ρωσίας (FMBA) Βερόνικα Σκβόρτσοβα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα