ΑΘΗΝΑ
22:16
|
26.04.2024
Με πρόφαση τα "ανθρώπινα δικαιώματα" ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται σήμερα να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Τρίτη (2/3) την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το CNN η εφαρμογή των κυρώσεων θα πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις επόμενες ημέρες.

Αυτές οι κυρώσεις θα είναι οι πρώτες που θα επιβληθούν στη Ρωσία από τη διοίκηση Μπάιντεν, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία δεν επέβαλε τιμωρητικά μέτρα για την φερόμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ισχυρίζονται ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν προκειμένου να σταλεί ένα “ισχυρό μήνυμα” για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μόσχα. Επιπρόσθετα αποκάλυψαν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί με τους συμμάχους ο τρόπος που θα αντιμετωπιστούν οι “ρωσικές προκλήσεις”.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλει νέα τιμωρητικά μέτρα δυνάμει δύο εκτελεστικών προεδρικών διαταγμάτων —του υπ’ αρ. 13661, το οποίο είχε εκδοθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας και παρέχει ευρείες δυνατότητες για την επιβολή κυρώσεων σε ρώσους αξιωματούχους· και του υπ’ αρ. 13382, που εκδόθηκε το 2005 με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής— και του νόμου περί Ελέγχου και Εξάλειψης των Όπλων Χημικού και Βιολογικού Πολέμου (1991), σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό της πιθανότητας κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με την υπόθεση Ναβάλνι.

Απαντώντας στον Ζοζέπ Μπορέλ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι νέες παράνομες και μονομερείς κυρώσεις εναντίον Ρώσων πολιτών, αποτελούν “παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους” τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ έχασε μια ευκαιρία να αλλάξει την στεροτυπική αντι-ρωσική συμπεριφορά του.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης ότι η εμμονή του ευρωπαϊκού μπλοκ επιβεβαιώνει ότι τα πολιτικά κίνητρα της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας χρησιμοποιούν ως πρόφαση θεατρικές δηλώσει περί της “τήρησης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών”.

Χθες (1/3), ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε ότι Ρωσία θα απαντήσει στις νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνοντας πως η Ρωσία δεν επεθυμεί μία διακοπή των δεσμών με την ΕΕ.

“Θα υπάρξει αντίδραση από εμάς”, δήλωσε και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο σε δημοσιογράφους νωρίτερα τη Δευτέρα (1/3), υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει κυρώσεις για την υπόθεση του μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι καταστρέφει τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

“Η ΕΕ συνεχίζει να ακολουθεί έναν εντελώς παράνομο δρόμο που τελειώνει με αδιέξοδο, έχει καταστροφικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στα συμφέροντα των ίδιων των ευρωπαϊκών κρατών”, είπε.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας επιβεβαίωσε πως ο Ναβάλνι έχει οδηγηθεί στη φυλακή από τη μονάδα προφυλάκισης στη Μόσχα.

Όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο. Εγγυώμαι ότι δεν υπάρχει απειλή για τη ζωή και την υγεία του. […]”, δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας, Αλεξάντρ Καλάσνικοφ στους δημοσιογράφους, μετά τη μεταγωγή του Ναβάλνι στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Στη συνάντησή του με εκπροσώπους κορυφαίων ξένων μέσων ενημέρωσης που είναι διαπιστευμένοι στη Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα (1/3) ότι η Ρωσία αναμένει από ξένους δημοσιογράφους να καλύπτουν θέματα που σχετίζονται με τη χώρα αντικειμενικά και περιεκτικά.

Τονίζοντας ότι η ρωσική πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει την άποψή της, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δημοσιογράφοι θα καλύψουν “κάθε πλευρά των γεγονότων με αντικειμενικό τρόπο”.

Δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα είναι πάντα έτοιμη για συζήτηση, προσθέτοντας ότι η στροφή του πεδίου πληροφοριών σε μια αρένα αντιπαράθεσης δεν διευκολύνει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που απαιτείται από την παρούσα κατάσταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα