ΑΘΗΝΑ
23:52
|
23.04.2024
Η Μόσχα αναμένει επίσης ότι τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εισαγωγή διαβατηρίων εμβολιασμού δεν θα κάνουν διακρίσεις εις βάρος των Ρώσων υπηκόων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις επιφυλάξεις του απέναντι στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδώσει διαβατήρια εμβολιασμού εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε την Τρίτη, ότι η κίνηση της ΕΕ να εισαγάγει “διαβατήρια εμβολιασμού” θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγκαστικό εμβολιασμό των πολιτών παραβιάζοντας την αρχή ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι εθελοντικός.

“Φαίνεται ότι η πρωτοβουλία έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της δημοκρατίας, επειδή οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν ότι ο εμβολιασμός θα ήταν εθελοντικός”, σημείωσε ο Λαβρόφ.

“Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να εμβολιαστούν για να μπορέσουν να ταξιδέψουν και οι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δύσκολα μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς να ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών-μελών”, πρόσθεσε.

“Ελπίζω, η απόφαση να ληφθεί με την σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών και να μην τους επιβληθεί. Η αρχή ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι εθελοντικός είναι πολύ σημαντική” ξεκαθάρισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Η Μόσχα αναμένει επίσης ότι τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εισαγωγή διαβατηρίων εμβολιασμού δεν θα κάνουν διακρίσεις εις βάρος των Ρώσων υπηκόων.

“Πρέπει να περιμένουμε έως ότου υπάρξει τελική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Έχουμε ενημερώσει τους συναδέλφους μας στην ΕΕ ότι επιμένουμε σε αποφάσεις που δεν θα κάνουν διακρίσεις κατά Ρώσων πολιτών”, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στο κατά πόσο η έκδοση ενός τέτοιου διαβατηρίου θα επιρέαζε τους Ρώσους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια πρόταση εντός του Μαρτίου για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα έχει τη μορφή κανονικού διαβατηρίου, αλλά θα τη μορφή ψηφιακής πιστοποίησης, μέσω μιας εφαρμογής για τα smartphones.

Το αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού απαιτεί μια βάση δεδομένων για την καταχώριση εμβολιασμών σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και έναν εξατομικευμένο κωδικό QR για τους εμβολιασθέντες. Η Κομισιόν στις Βρυξέλλες ορίζει τώρα τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να περιέχει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα