ΑΘΗΝΑ
07:18
|
26.04.2024
Ζαχάροβα: Όλο αυτό γίνεται για να διαιωνίζεται η απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ηγεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε πως θα ανταποδώσει με αντίστοιχα μέτρα τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση με πρόσχημα τη μεταχείριση του έγκλειστου αντιπολιτευόμενου πολιτικού, Αλεξέι Ναβάλνι. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι οι νέες κυρώσεις είναι η απόδειξη ενός ακόμη “εχθρικού αντι-ρωσικού χτυπήματος” που πλήττει τις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον.  

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα θα απαντήσει στις κυρώσεις με τρόπο που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά της. “Βέβαια είναι αδύνατο να μην εφαρμοστεί η αρχή της αμοιβαιότητας”, δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα απαντήσει η Ρωσία στις τελευταίες κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν χθες, Τρίτη, κυρώσεις σε βάρος επτά υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB. Η Ουάσινγκτον ενήργησε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επέβαλε σε μεγάλο βαθμό συμβολικές κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πεσκόφ προειδοποίησε πως οι κυρώσεις θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις της Ρωσίας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την ΕΕ. Ωστόσο, ο Πεσκόφ είπε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα έχουν αποτέλεσμα στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που στοχοποιήθηκαν επειδή αυτοί έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν εκτός Ρωσίας, να έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό ή λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες λόγω των ευαίσθητων θέσεών τους. “Πρόκειται ουσιαστικά για μια αντιγραφή των περιορισμών που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι βάσει της ρωσικής νομοθεσίας” είπε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε πως οι κυρώσεις που στοχεύουν οντότητες θα έχουν ένα πιο υλικό αποτέλεσμα.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, επίσης υποστήριξε ότι όλο αυτό γίνεται για να συνεχιστεί η απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. “Δεν πρόκειται να το ανεχτούμε. Θα απαντήσουμε στη βάση της αρχής αμοιβαιότητας, αλλά όχι απαραίτητα συμμετρικά”, τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα.

Υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προανήγγειλε προ δύο ημερών ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, διευκρινίζοντας ότι η ηγεσία του δεν επιθυμεί μία διακοπή των δεσμών της με την ΕΕ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με τον Ναβάλνι.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα