ΑΘΗΝΑ
19:53
|
16.04.2024
Τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους στέλνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ ,με φόντο την συντονισμένη στόχευση της Ρωσίας από την ΕΕ που δρομολογείται με πρόφαση την υπόθεση Ναβάλνι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους φαίνεται ότι στέλνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με φόντο την συντονισμένη στόχευση της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δρομολογείται με πρόφαση την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ στην ζωντανή εκπομπή του στο κανάλι του YouTube “Σαλαβιόφ -LIVE”, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η τελευταία προχωρήσει σε οδυνηρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της. Η πλήρης συνέντευξη πρόκειται να δημοσιευθεί αργότερα την Παρασκευή (12/2).

“Δεν επιθυμούμε να απομονωθούμε από τον κόσμο, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι” διαμήνυσε, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

“Είμαστε έτοιμοι. Αν δούμε ξανά ότι υπάρχουν κυρώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους για την οικονομία μας, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευαίσθητων τομέων της. Δεν θέλουμε να απομονωθούμε από τον κόσμο, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο”, ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ.

Ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο για την επιβολή τιμωρητικών μέτρων κατά της Ρωσίας, έχει αφήσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικά Θέματα, Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας πως θα υποβάλει “συγκεκριμένες προτάσεις” στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 22 Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επεσήμανε πως το ζήτημα της Ρωσίας θα είναι πρώτο στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ενώ εναπόκειται στα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν το επόμενο βήμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ και Ζοζέπ Μπορέλ συναντήθηκαν στη Μόσχα στις 05/02, όταν ο Μπορέλ συνεχάρη τη Μόσχα για το επίτευγμα του Sputnik V, ζητώντας παράλληλα από τον Ρώσο ΥΠΕΞ να ανακαλέσει τις απελάσεις των διπλωμάτων της ΕΕ.

Άμα τη επιστροφή του στις Βρυξέλλες ωστόσο, ο Μπορέλ έκανε στροφή 180 μοιρών λυγίζοντας στις πιέσεις των ευρωβουλευτών που τον κατηγόρησαν ότι “δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την επίσκεψή του” στη Μόσχα και ότι προκάλεσε “σοβαρή ζημιά στην υπόληψη της ΕΕ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την επιστροφή του στη βάση του, δήλωσε πως η κυβέρνηση της Ρωσίας γίνεται όλο και πιο αυταρχική και ότι οι Ρώσοι είναι “αμείλικτοι” προειδοποιώντας πως είναι πιθανός ένας νέος γύρος κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ζαχάροβα: Κυνική η ΕΕ

Άμεση ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα , η οποία στηλίτευσε τις δηλώσεις Μπορέλ, τονίζοντας ότι αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι είπε στη Μόσχα και ότι αυτό “δείχνει ότι κάποιος υπαγορεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πώς να συμπεριφέρεται απέναντι στη Ρωσία”.

Η Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε επίσης χθες Πέμπτη (12/2) ότι αυτή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα κυνική στο πλαίσιο της “απόλυτης παραβίασης από τις Βρυξέλλες” των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού και των ρωσόφωνων μέσων ενημέρωσης σε χώρες της ΕΕ, καθώς και την καταστολή των κινημάτων διαμαρτυρίας σε Χώρες μέλη της ΕΕ.

“Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνουμε τη θεμελιώδη θέση μας ότι είναι παράνομο να επιβάλουμε μονομερείς περιορισμούς παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”, είπε χαρακτηριστικά. “Προτρέπουμε την ΕΕ να επιστρέψει σε έναν δίκαιο εποικοδομητικό διάλογο και να αναζητήσει λειτουργικούς συμβιβασμούς που θα διασφαλίζουν την ισορροπία συμφερόντων μέσω των υπαρχόντων διπλωματικών οδών που παραμένουν πάντα ανοιχτοί”, κατέληξε.

Επιπλέον, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Κλερ Ντέιλι αναστάτωσε το Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, όταν καταδίκασε την “αδυσώπητη Ρωσοφοβία” των συναδέλφων της, τονίζοντας ότι η ΕΕ “δεν δικαιούται να παραδίδει μαθήματα δημοκρατίας στη Ρωσία” όταν στην αυλή της παραβιάζονται κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώμαται, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη “δεν θα συζητούσε ποτέ για τον Αλεξέι Ναβάλνι εάν αυτός “είχε συλληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τη Ρωσία”.

Σημειώνεται ότι με τη σύμφωνη γνώμη Γαλλίας και Γερμανίας, η ΕΕ ενδέχεται να εγκρίνει την επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Nαβάλνι, ακόμη και μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Nord Stream

“Δεν μπορούμε πλέον να αποφύγουμε τις κυρώσεις. Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση για την επιβολή τους”, τονίζουν διπλωματικές πηγές της ΕΕ τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, οι νέες κυρώσεις θα περιλαμβάνουν απαγορεύσεις εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε άτομα που συνδέονται με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο, λόγω γερμανικών πιέσεων, η Ευρώπη φαίρεται να μην αγγίζει το έργο του υπεράκτιου αγωγού Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

Όπως και να έχει η επίμαχη απόφαση θα ληφθεί στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται επίσης ότι η Τσεχία, η Πολωνία και η Ρουμανία προσυπογράφουν τα τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσίας αναφορικά με την υπόθεση Ναβάλνι και τον Nord Stream 2, καθώς η λειτουργία του αγωγού απειλεί τα οικονομικά συμφέροντά τους.

Ο Nord Stream έχει επικριθεί έντονα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο, πολιτική την οποία φαίνεται να συνεχίζει και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Τέλος, στις αρχές τις εβδομάδας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να αποκαλούμε τον Αλεξέι Ναβάλνι και τους συνεργάτες του ως “αντιπολίτευση”, με την εκπρόσωπό του Μαρία Ζαχάροβα να υπογραμμίζει ότι περιγράφονται καλύτερα ως πράκτορες του ΝΑΤΟ απ’ ότι συμβατικές πολιτικές προσωπικότητες.

Πηγές: DW, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Νόνη Δούνια: Μαθαίνεις διπλωματία μέσω… υποκριτικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα