ΑΘΗΝΑ
06:26
|
01.04.2023
Όταν η ΕΕ γυρίζει την πλάτη στον Ασάνζ και στον Χάζελ δεν δικαιούται να μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ζέση της ΕΕ για την υπόθεση Αλεξέι Ναβάλνι είναι μία πρόφαση για να στοχεύσει τη Ρωσία. Η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να κάνει διαλέξεις περί δημοκρατίας και περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μόσχα όταν η ίδια γυρίζει την πλάτη στο Τζούλιαν Ασάνζ και σε άλλες περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται στην αυλή της, στηλίτευσε η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Κλερ Ντέιλι στο RT.


“Έχουμε αυτό το αφήγημα περί των υποτιθέμενων ευρωπαϊκών αξιών, όποιες κι αν είναι αυτές, τις οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να φέρουμε στον υπόλοιπο κόσμο και ότι η Ρωσία δεν συνεργάζεται μ’ αυτό, κάτι που προφανώς είναι ανοησία”, δήλωσε η Ντέιλι την Τετάρτη.

Η Κλερ Ντέιλι αναστάτωσε το Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, όταν καταδίκασε την “αδυσώπητη Ρωσοφοβία” των συναδέλφων της, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν θα συζητούσε ποτέ για τον Αλεξέι Ναβάλνι εάν αυτός “είχε συλληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τη Ρωσία”.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου το δικαστήριο Simonovsky της Μόσχας αποφάσισε να αντικαταστήσει την ποινή του Ναβάλνι, που ήταν σε αναστολή, με πραγματικό χρόνο στη φυλακή και ποινή 3,5 ετών κάθειρξης για παραβίαση των όρων της αναστολής της υπόθεσης Yves Rocher.

Επαναλαμβάνοντας την αυστηρή κριτική της, η Ιρλανδή ευρωβουλετυής επεσήμανε ότι η ΕΕ αποτρέπει οποιαδήποτε αναφορά στον φυλακισμένο εδώ και μία δεκαετία δημοσιγράφο και συνιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις εκθέσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θύμισε επίσης την υπόθεση του Καταλανού ράπερ, Πάμπλο Χάζελ, που φυλακίστηκε στην Ισπανία εξαιτίας των στίχων του.

“Κι όμως η ΕΕ εξακολουθεί να λέει στον υπόλοιπο κόσμο ότι υπερασπίζεται τη δημοκρατία. Τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία” ξεκαθάρισε η Ντέιλι.


Η κριτική της Ντέιλι για την υποκρισία του Ευρωκοινοβουλίου ήρθε αμέσως μετά την πίεση που άσκησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα.

Ελάχιστοι Ευρωβουλευτές υποστήριξαν τις απόψεις του Μπορέλ, σημείωσε η Ντέιλι, με την πλειοψηφία να υιοθετεί αντι-ρωσική στάση. “Θεωρώ ότι το Eυρωκοινοβούλιο δεν εκπροσωπεί τους πολίτες της Ευρώπης σε πολλά ζητήματα” ξεκαθάρισε η αριστερή ευρωβουλευτής.

Η Ντέιλι θεωρεί ότι η ΕΕ καλλιεργεί κλίμα ρωσοφοβίας καθώς η δημιουργία ενός “φανταστικού εχθρού” στην προκειμένη περίπτωση της Ρωσίας, θα δικαιολογούσε τον στρατιοτικο-βιομηχανικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα των ρωσοευρωπαϊκών σχέσεων επιβαρρύνθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη μεταστροφή των θέσεων του Ζοζέπ Μπορέλ, αφότου επέστρεψε στη βάση του, τις Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αντέδρασε λέγοντας ότι όσα δήλωσε ο Μπορέλ άμα την επιστροφή του στις Βρυξέλλες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που είπε στη Μόσχα, τονίζοντας ότι αυτό “σημαίνει ότι κάποιος υπαγορεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πώς να συμπεριφέρεται απέναντι στη Ρωσία”.

Περισσότεροι από 70 ευρωβουλευτές υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούσαν από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα ντερ ντε Λέιν να απολύσει τον Μπόρελ, κατηγορώντας τον ότι “δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την επίσκεψή του” στη Μόσχα και ότι προκάλεσε “σοβαρή ζημιά στην υπόληψη της ΕΕ. “

Έντονη κριτική προς τις Βρυξέλλες άσκησαν και άλλοι ευρωβουλευτές την Τετάρτη (10/2) στηλιτεύοντας τον τρόπο που διαχειρίστηκε την εκστρατεία εμβολιασμού αλλά και την άρνησή της να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, άρνηση η οποία, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οφείλεται σε ιδεολογικούς λόγους.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τη στρατηγική εμβολιασμού της Ένωσης.

“Η Ουγγαρία αποφάσισε να παραγγείλει άμεσα δύο εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου, τις οποίες αποφασίσατε να αγνοήσετε για ιδεολογικούς λόγους” δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντεγιά κατηγορώντας τους “τεχνοκράτες” της ΕΕ για “προφανή ανικανότητα”.

Παράλληλα, ο συνάδελφός του Νίκολας Μπέι ρώτησε γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία εδώ και επτά χρόνια και τώρα ζητά το ρωσικό εμβόλιο αφού έχει αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητά του.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Να δώσει το χέρι της η Τουρκία για λύση στο Κυπριακό

Ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας από την ΕΥΠ

Οργιώδες παρασκήνιο σε βάρος της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας

Στη φυλακή οι ύποπτοι Πακιστανοί για τρομοκρατία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα