ΑΘΗΝΑ
09:31
|
26.04.2024
ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία υπαγορεύουν στους συνεργάτες του Ναβάλνι τι πρέπει να κάνουν για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να αποκαλούμε τον Αλεξέι Ναβάλνι και τους συνεργάτες του ως “αντιπολίτευση”, με την εκπρόσωπό του Μαρία Ζαχάροβα να υπογραμμίζει ότι περιγράφονται καλύτερα ως πράκτορες του ΝΑΤΟ απ’ ότι συμβατικές πολιτικές προσωπικότητες.


“Πρέπει να σταματήσουμε να τους αποκαλούμε αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση είναι κάτι διαφορετικό”, τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα την Πέμπτη στο Channel One της Ρωσίας. “Είναι παράγοντες επιρροής και θα το αποδείξω αμέσως” ξεκαθάρισε.

Η Ζαχάροβα υπενθύμισε πώς ο βασικός σύμμαχος του Ναβάλνι, Λέονιντ Βολκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα προχωρούσαν σε άλλες διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ότι σχεδίαζαν να περιμένουν μέχρι την άνοιξη και το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, την Τρίτη (9/10) το πρωί, ο Βόλκοφ, που σημειωτέον εδρεύει στη Λιθουανία, ανακοίνωσε κάτι τελείως διαφορετικό.

“Τι συνέβη μεταξύ 4 και 9 Φεβρουαρίου;” διερρωτάται η Ζαχάροβα “Είναι απλό. Ο Βόλκοφ και ο [Βλαντίμιρ] Ασούρκοφ [ένας άλλος στενός σύμμαχος του Ναβάλι που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο] είχαν χθες διαδικτυακή συνάντηση με τη Μόνιμη Πολωνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ, στην οποία συμμετείχαν και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία”.

“Με μία μικρή επισήμανση: Οι χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία – δεν είναι η ΕΕ, είναι το ΝΑΤΟ” υπογράμμισε η διπλωμάτης.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι αυτές οι χώρες υπαγόρευσαν στον Βόλκοφ να μην περιμένει μέχρι την άνοιξη λέγοντάς του ότι οι διαμαρτυρίες πρέπει να συνεχιστούν άμεσα.

“Ανεξάρτητα από το πώς το αποκαλείτε, αυτή είναι μια συνάντηση με παράγοντες επιρροής για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο εσωτερικό ενός κυρίαρχου κράτουςέ”, κατέληξε.

Νωρίτερα την Τρίτη (9/2) μιλώντας στον Vesti FM, αποκάλεσε τους συνεργάτες του Ναβάλνι“προδότες”.

Στο Telegram, ο Βολκόφ αποκάλυψε ότι αυτός και ο Ασούρκοφ συζήτησαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πακέτο κυρώσεων που θέλει να επιβάλει το μπλοκ σε ορισμένους Ρώσους πολίτες. Ο συνεργάτηςτου Ναβάλνι τόνισε ότι δεν υποστηρίζει τις “κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας”, αλλά τις “κυρώσεις εναντίον εκείνων που ελέγχουν την οικονομία και των προπαγανδιστών”.

“Αυτές είναι κυρώσεις – στο όνομα της Ρωσίας, προς το συμφέρον της” τόνισε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Βόλκοφ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν αυτό το διάστημα άλλες διαμαρτυρίες υπέρ του ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι. Σημειώνεται ότι μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα στις 23 και στις 31 Ιανουαρίου, αλλά η μείωση των συμμετεχόντων εν μέσω μαζικών συλλήψεων και βαριάς αστυνομικής καταστολής οδήγησαν την ομάδα Ναβάλνι να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η απόφαση των συνεργατών του Ναβάλι να επικεντρωθούν στις ξένες πιέσεις ζητώντας τη απελευθέρωσή του από τη φυλακή είναι απόδειξη του ότι αξίζει να χαρακτηριστεί ως “πράκτορας”.

Σημειώνεται, ότι τη Δευτέρα, η Γερμανία, η Πολωνία και η Σουηδία, προχώρησαν στην απέλαση Ρώσων διπλωματών απαντώντας στις απελάσεις τριών Ευρωπαίων διπλωματών από τη Μόσχα που συμμετείχαν σε παράνομες διαδηλώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι.

Το κλίμα των ρωσοευρωπαϊκών σχέσεων επιβαρρύνθηκε κι από τη μεταστροφή του Ζοζέπ Μπορέλ μετά την επιστροφή του στη βάση του, τις Βρυξέλλες.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Δύση προσπαθεί να αναγάγει την υπόθεση Ναβάλνι σε “νούμερο 1” θέμα του ρωσοευρωπαϊκού διαλόγου.

Η δήλωση του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Μόσχα, η οποία δημοσιεύτηκε στο προσωπικό του μπλογκ, έρχεται σε αντίθεση με αυτά που είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 5 Φεβρουαρίου” τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό το γεγονός “μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάποιος υπαγορεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πώς να συμπεριφέρεται προς τη Ρωσία”.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ δημοσίευσε τη Δευτέρα βίντεο, το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη των δύο Μπορέλ, εκείνου της Ρωσίας και του άλλου των Βρυξελλών.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας έχει καταγράψει σε βίντεο στις αρχές της δεκαετίας του 2010, το δεξί χέρι του Αλεξέι Ναβάλνι, Βλαντίμιρ Ασούρκοφ να ζητά μετρητά και πληροφορίες από έναν φερόμενο Βρετανό κατάσκοπο, υποδηλώνοντας ότι η δουλειά των ακτιβιστών κατά της διαφθοράς μπορεί να ωφελήσει επιχειρηματικά συμφέροντα, γεγονός που στηρίζει τον ισχυρισμό της ρωσικής κυβέρνησης ότι τους αξίζει να θεωρηθούν πράκτορες.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα