ΑΘΗΝΑ
03:32
|
24.04.2024
Ο Επίλογος στο διάλογο με τον Γέροντα Χαλκηδόνος και σχετική επιστολή που λάβαμε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τελεία στον λυπηρό διάλογο του “Κοσμοδρομίου” με τον μέχρι πρότινος Μητροπολίτη Γαλλίας και νυν Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ (Αδαμάκη), ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για το άρθρο “Επόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης ο Εμμανουήλ Αδαμάκης;” (το οποίο δημοσιεύσαμε στις 20 Φεβρουαρίου), αποστέλλοντας εξώδικό του.

Α. Το δικό μας εξώδικο

Η αρθρογράφος μας Λαμπρινή Θωμά απέστειλε, με τη σειρά της, εκ μέρους του “Κοσμοδρομίου”, εξώδικο προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκηδόνος, εκφράζοντας την έκπληξή μας γιατί στη δική του απάντηση δεν σχολίασε κανένα άλλο στοιχείο του δημοσιεύματος, πλην των δύο εγκληματικών περιστατικών, τα οποία συνέβησαν στην Μητρόπολη Γαλλίας, κατά την περίοδο, που την διαποίμαινε. Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο του άρθρου βρισκόταν η ανοίκεια και με συνοπτικές διαδικασίες αντικατάσταση του προηγούμενου Μητροπολίτη Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου από τον κ. Εμμανουήλ, αναλυόταν η εξέλιξη αυτή υπό το πρίσμα των σεναρίων διαδοχής στον Οικουμενικό Θρόνο και κυρίως επισημαινόταν η ευρύτερη (γεω)πολιτική σημασία της πρόσδεσης του Φαναρίου σε εξωεκκλησιαστικούς νεοψυχροπολεμικούς σχεδιασμούς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τραυματική για την παγκόσμια Ορθοδοξία και την ενότητά της υπόθεση του αμερικανοκίνητου “αυτοκεφάλου” της Εκκλησίας της Ουκρανίας, στην οποία ο ρόλος του τότε μητροπολίτη Γαλλίας υπήρξε κεντρικός.

Χωρίς να έχουμε λάβει απάντηση στα ανοιχτά ερωτήματά μας, δημοσιεύουμε σε πνεύμα διαφάνειας το κείμενο του εξωδίκου, που απεστάλη προ ημερών στον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος, δια του δικηγόρου του ,στην Αθήνα:

“Σεβασμιώτατε, με έκπληξη και θλίψη έλαβα την από 19-2-2021 εξώδικη δήλωσή σας, με την οποία μου αποδίδετε πως με άρθρο μου, που δημοσιεύτηκε στις 17.2.2021 στον ιστότοπο “Κοσμοδρόμιο”, αναφέρθηκα με δήθεν συκοφαντικό τρόπο στο πρόσωπό σας.

Αρνούμαι ρητά κάτι τέτοιο και σας επισημαίνω καταρχάς πως ό,τι παρουσιάζεται στο άρθρο αυτό δεν είναι καινοφανές, αλλά αποτελεί ρεπορτάζ, που βασίζεται μεταξύ άλλων και σε όσα έχουν δημοσιευτεί σε άλλες εφημερίδες και ιστότοπους για τα επίμαχα ζητήματα, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχω δει εκ μέρους σας δημόσια διάψευσή τους στις μηχανές αναζήτησης που ερεύνησα.

Αντιπαρέρχομαι μάλιστα το γεγονός ότι από τη σειρά πληροφοριών και εκτιμήσεων, που περιλαμβάνει το άρθρο μου για την εκκλησιαστική σας πολιτεία και οι οποίες πιστοποιούν ότι αποτελούν θεμιτό αντικείμενο δημοσίου, εγχωρίου και διεθνούς, ενδιαφέροντος, δεν θίγετε ως συκοφαντικά παρά μόνο τα δύο επίμαχα σημεία που εμπεριέχονται στις φράσεις:

α) «Την πορεία του πάντως έχει αμαυρώσει υπόθεση διάρρηξης μετά σκανδάλου που περιελάμβανε δύο βουλγαρικής καταγωγής συνοδούς, αμειβόμενους με την ώρα, στο Παρίσι, οι οποίοι μετά την παροχή των υπηρεσιών τους προέβησαν και σε κλοπή τιμαλφών, μεταξύ των οποίων και ένα ρόλεξ αξίας 100.000 ευρώ» και 

β) «Χαρακτηριστική της κατάστασης της Μητρόπολης Γαλλίας επί των ημερών του είναι και η υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας λόγω ερωτικής αντιζηλίας, του ιερατικού προϊσταμένου της Λυών, τον οποίο μάλιστα ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ είχε επιβάλει και ως Πρόεδρό της εκεί ελληνικής κοινότητας, παρά την προβληματική συμπεριφορά του, που οδηγούσε σε διχασμό των ομογενών και αποκλεισμό αρκετών από αυτούς».

Από τις φράσεις αυτές προκύπτει με σαφήνεια ότι σε εσάς δεν αποδίδεται με το άρθρο μου οποιαδήποτε άμεση ανάμιξη με φυσική ενέργεια ή παρουσία σας κατά την τέλεση των άνω εγκληματικών και οπωσδήποτε ηθικά κατακριτέων συμβάντων, αλλά μόνο το γεγονός ότι τα συμβάντα αυτά έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα, που διατηρούσατε την ιδιότητα του Μητροπολίτη Γαλλίας, χωρίς δηλαδή να υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, η αναγκαία διαρκής και λεπτομερής εκ μέρους σας εποπτεία και έλεγχος των μητροπολιτικών δομών και περιφερειών σας, ώστε να έχουν αποφευχθεί τέτοια αμαυρωτικά για τους πιστούς και την Μητρόπολή σας γεγονότα.

Μια τέτοια, κατά την κρίση μου, διοικητική αβελτηρία σας, καθώς δείχνει να έχει απολεσθεί κάθε μητροπολιτικός έλεγχος, από μόνη της παρουσιάζει τεράστιο δημόσιο ενδιαφέρον και είναι δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει, να έχει ελεύθερη πληροφόρηση.

Σας διαφεύγει μάλιστα, ότι για την προσωπικότητά σας, τις σπουδές και τα αξιώματά σας αναφέρθηκα στο ίδιο άρθρο με κολακευτικά σχόλια.

Περαιτέρω όσα δημοσίευσα ανωτέρω και σας ενόχλησαν δεν είναι καινοφανή, αλλά έχουν απασχολήσει και πάλι τον Tύπο.

Για παράδειγμα, η εφημερίδα “Καθημερινή” στον ιστότοπό της και συγκεκριμένα στις 17.12.2020 δημοσίευσε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο “Το ελληνικό θρίλερ της Λυών”, στο οποίο γίνεται αναλυτική περιγραφή με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας, διαφόρων ηθικά και ιερατικά επιλήψιμων πράξεων, αποκλεισμού των πιστών από τη συμμετοχή στις διαδικασίες της ελληνορθόδοξης κοινότητας, κακής διαχείρισης των χρημάτων των μελών της κοινότητας, σεξουαλικής παρενόχλησης πιστής, σκανδαλώδους ζωής ιερέων κ.λπ.

Ενώ και η περίπτωση της διάρρηξης στη Γαλλία δεν έχει εκφύγει – θεωρώ – της προσοχής των αρμοδίων αρχών ή του ενδιαφέροντος άλλων δημοσιογραφικών μέσων.

Μετά ταύτα, αρνούμαι τα όσα μου αποδίδετε, διαμαρτύρομαι για τη συμπεριφορά σας και σας καλώ όπως εντός τριών ημερών, μου γνωρίσετε:

α) ποια ήταν τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας για την διάρρηξη στη Γαλλία,

β) με ποιο τρόπο ο/οι συγκεκριμένος/οι δράστης/ες εισήλθε/αν στο χώρο της διάρρηξης,

γ) αν την είσοδο του/των δράστη/ών στο χώρο διευκόλυνε ιερέας ή άλλο πρόσωπο που εργαζόταν για τη Μητρόπολη της Γαλλίας,

δ) ποια η σχέση του προσώπου αυτού με τον/τους δράστη/ες,

ε) αν ο/οι δράστης/ες καταδικάστηκε/αν και με ποια απόφαση δικαστηρίου και αν παραστάθηκε η Μητρόπολη Γαλλίας ή άλλο πρόσωπο ως πολιτικώς ενάγων,

στ) αν έγινε εσωτερικός έλεγχος της Μητροπόλεως Γαλλίας για το συνολικό συμβάν και αν αποδόθηκαν ευθύνες και που,

ζ) αν έγινε εσωτερικός έλεγχος της Μητροπόλεως Γαλλίας για κακοδιαχείριση στην περίπτωση του συμβάντος της Λυών σε σχέση με τις δαπάνες για επιδιόρθωση οικίας του ιερέα της εκκλησίας και ποια τα αποτελέσματα αυτού,

στ) αν έγινε εσωτερικός έλεγχος της Μητροπόλεως Γαλλίας για την απόπειρα δολοφονίας και ποια τα αποτελέσματα αυτού.

Αυτονόητο είναι ότι η άρνησή σας να απαντήσετε με ορισμένο τρόπο και σαφή έγγραφα στοιχεία σε αυτά τα σοβαρά ερωτήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, δεν θα αποτελούσε θετική εκ μέρους στάση στην διασαφήνιση του τρόπου άσκησης των διοικητικών σας καθηκόντων, φυσικά δε η απάντησή σας ή η άρνηση απάντησής σας θα δημοσιευτεί.

Τέλος, σε ένδειξη καλής θελήσεως και σεβασμού στην ιδιότητά σας, αφαιρέθηκε από το δημοσίευμα με την υπογραφή μου, ο σύνδεσμος, που παραπέμπει στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Το Καλάμι», δεδομένου ότι γι’ αυτό – αντίθετα με αυτό της “Καθημερινής” – ισχυρίζεστε ότι έχετε προσφύγει δικαστικώς και σας καλώ όπως εντός τριών ημερών από τη λήψη της παρούσας μου εγχειρήσετε το εν λόγω δικόγραφό σας, προκειμένου να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του “Κοσμοδρομίου”. 

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής νομίμως επιδότω προς γνώση του και για τις έννομες συνέπειες, προς τον πληρεξούσιο δικηγόρο του καθού η παρούσα κ. Αθανασόπουλο Οθ. Αλέξιο, ΑΜ ΔΣΑ 21041, Αριστείδου 1, Αθήνα, συγκοινοποιώντας αντίγραφο της δημοσίευσης της εξωδίκου δηλώσεώς του καθού και της απαντήσεως μου στην ιστοσελίδα “Κοσμοδρόμιο” και αντιγράφοντας άπαντα στην έκθεση επιδόσεώς του.

Αθήνα, 22-2-2021

Η εξωδίκως απαντούσα”

Β. Επιστολή από ΗΠΑ προς “Κοσμοδρόμιο”

Εν τω μεταξύ, στην ηλεκτρονική ταχυδρομική διεύθυνση της ιστοσελίδας μας λάβαμε και δημοσιεύουμε, όπως μας ζητήθηκε, την επιστολή του ιδιοκτήτη της ομογενειακής ιστοσελίδας “Καλάμι” στις ΗΠΑ, με την οποία διαψεύδεται ένας κρίσιμος ισχυρισμός του εξωδίκου που μας επιδόθηκε. Παραθέτουμε:

Σχετικά με “εξώδικο” μητρ. Εμμανουήλ στο kosmodromio.gr

Επειδή αναφέρεται και το “Καλάμι” (ΗΠΑ), το παλαιότερο ελληνόφωνο e-ΜΜΕ (από Φεβρουάριο 1994), σας δηλώνω γραπτά και επίσημα, ότι ουδέποτε ο μητρ. Εμμανουήλ (Εμμανουήλ Αδαμάκης)έστειλε “εξώδικο” ή έκανε οποιασδήποτε μορφής νομική ενέργεια, συμπεριλαμβανόμενης έστω απλής επιστολής διαμαρτυρίας, σχετικά με το αποκλειστικό μας αποκαλυπτικό δημοσίευμα πριν κοντά 2 χρόνια, για τα τότε έκτροπα στην μητρόπολη Γαλλίας.

Κατά συνέπεια η φράση στο εξώδικο σε εσάς, του τώρα “γέροντα” μητροπολίτη Χαλκηδόνος (και πρ. Γαλλίας) “παραπέμπετε στην ιστοσελίδα «Το Καλάμι», για τα εξόχως συκοφαντικά και συνειδητά ψευδή δημοσιεύματα της οποίας έχω ήδη προσφύγει αρμοδίως”ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

‘Ισαμε σήμερα πρωί (τοπική ώρα ΗΠΑ) 21 Φεβρουαρίου 2021, ουδεμία επιστολή, διαμαρτυρία, “εξώδικο” ή οτιδήποτε άλλο συναφές (π.χ. αγωγή ή μήνυση) έχουμε λάβει από τον μητροπολίτη ή από οποιονδήποτε για λογαριασμό του.

Τα σχετικά δημοσιεύματά μας παραμένουν αναρτημένα για κοντά δύο χρόνια και θα παραμένουν.

Μάλιστα, στις τότε (Μάϊο 2019) “απειλές” τρίτων για το ζήτημα, είχαμε απαντήσει ΓΡΑΠΤΑ “ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”.

Για το τότε σκάνδαλο (αρχές 2019), παραπέμπουμε κάθε ενδιαφερόμενο, στην αναφορά που είχε γίνει στην γαλλική αστυνομία, η οποία διαθέτει το σχετικό υλικό.

Και πιθανά εμείς να κινηθούμε νομικά εις βάρος του πρώτιστα στην Δικαιοσύνη ΗΠΑ, για την ψευδή αναφορά του σε νομικό έγγραφο (“εξώδικο” στο kosmodromio.gr) και για τους υβριστικούς του χαρακτηρισμούς, εις βάρος του ”Καλάμι”, που περιέχονται στο εξώδικο που εσείς λάβατε.

Οι ψευδείς του αναφορές, ΔΕΝ τον τιμούν.

Γιώργος Λυκομήτρος

ιδιοκτήτης-δημιουργός

kalami.us

(Οι υπογραμμίσεις στο πρωτότυπο)

Γ. Ένα βίντεο που γεννά ερωτήματα

Από ανώνυμη πηγή ([email protected]) μας εστάλη και το ήδη γνωστό, αναρτημένο υλικό από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας, το οποίο όμως δυστυχώς δεν απαντά πλήρως στα ερωτήματα, που έχουν τεθεί, αντιθέτως δημιουργεί νέα, όπως για παράδειγμα για ποιον λόγο μία διάρρηξη και ληστεία, που έγινε το πρωί της 4ης Απριλίου 2019 δεν ερευνάται ενδελεχώς από την αστυνομία, αλλά, όπως ομολογείται, μόλις την 8η Απριλίου προσκομίζονται προμονταρισμένα αποσπάσματα των βίντεο ασφαλείας από τους παθόντες στις γαλλικές Αρχές;

Για την πληρότητα του ρεπορτάζ, παραπέμπουμε και στις σχετικές ανακοινώσεις, που είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης Γαλλίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα