ΑΘΗΝΑ
21:15
|
03.12.2021
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ενάντια στην αγροτική μεταρρύθμιση του Ναρέντρα Μόντι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Χιλιάδες γυναίκες της Ινδίας βρέθηκαν σήμερα στο πλευρό των αγροτών της χώρας που συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά της αγροτικής μεταρρύθμισης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του ανοίγματος του κλάδου τους στις ιδιωτικές εταιρείες. Η ενέργεια των γυναικών της Ινδίας έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Με μαντήλες σε έντονο κίτρινο χρώμα, το οποίο αντιπροσωπεύει το χρώμα της μουστάρδας,  οι γυναίκες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε ένα από τα σημεία αυτά φωνάζοντας συνθήματα, οργανώνοντας μικρές πορείες και κάνοντας ομιλίες από μεγάφωνα εναντίον των νόμων.

Από τον Δεκέμβριο, πολλοί αγρότες συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους έχουν κατασκηνώσει σε τρεις τοποθεσίες στα περίχωρα της ινδικής πρωτεύουσας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις μεγαλύτερες αγροτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους.

“Είναι μια σημαντική μέρα καθώς αντιπροσωπεύει τη δύναμη των γυναικών” δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Βίνα, μια 37χρονη που προέρχεται από αγροτική οικογένεια, η οποία έδωσε μόνο το μικρό της όνομα ώστε να προστατεύσει την ταυτότητά της. “Πιστεύω πως αν εμείς οι γυναίκες είμαστε ενωμένες μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας πολύ πιο γρήγορα” πρόσθεσε η Βίνα, που ταξίδεψε από το βόρειο κρατίδιο Πουντζάμπ στο σημείο διαμαρτυρίας Τίκρι.

Περισσότερες από 20.000 γυναίκες συγκεντρώθηκαν στο σημείο αυτό που βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Δελχί με το κρατίδιο Χαριάνα, σύμφωνα με την αστυνομία και τους διοργανωτές της εκδήλωσης. “Είναι μια μέρα υπό τη διαχείριση και τον έλεγχο των γυναικών, οι ομιλήτριες θα είναι γυναίκες, θα τεθούν πολλές φεμινιστικές προοπτικές και θα γίνουν συζητήσεις για το τι σημαίνουν αυτοί οι νόμοι για τις γυναίκες αγρότισσες”, δήλωσε η ακτιβίστρια Καβίθα Κουρουγκάντι. “Είναι άλλη μια ευκαιρία να αναδείξουμε και να υπογραμμίσουμε τη συμβολή των αγροτισσών τόσο στη γεωργία στην Ινδία όσο και σε αυτό το κίνημα”, ανέφερε.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν ιδιωτικές επενδύσεις σε έναν τεράστιο και απηρχαιωμένο αγροτικό τομέα, θα βελτιώσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα περικόψουν τεράστιες σπατάλες. Αντιμέτωπη με τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι πρότεινε να αναστείλει τους νόμους για 18 μήνες, αλλά οι αγρότες αρνήθηκαν να υποχωρήσουν, απαιτώντας την ανάκλησή τους.

Η γεωργία αποτελεί σχεδόν το 15% των 2,9 τρισ. δολαρίων της ινδικής οικονομίας και απασχολεί περίπου το 50% του εργατικού της δυναμικού.

Οι νέοι νόμοι αφορούν εξίσου τις γυναίκες και τους άνδρες, πρόσθεσε η Κουρουγκάντι.

“Αγορές που είναι μακρινές και εκμεταλλευτικές καθιστούν πιο ευάλωτες τις αγρότισσες που είναι μόνες τους, και σε κάθε περίπτωση μια πατριαρχική κοινωνία έχει διακριτική μεταχείριση και τις καθιστά ευάλωτες”, πρόσθεσε.

Πριν από δύο ημέρες οι αγρότες της Ινδίας μπλόκαραν έναν αυτοκινητόδρομο έξι λωρίδων έξω από το Νέο Δελχί σηματοδοτώντας την 100ή ημέρα των διαδηλώσεων κατά της απορρύθμισης των γεωργικών αγορών, προκειμένου να ασκήσουν επιπρόσθετη πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: «Όχι στη φίμωση της τέχνης»

«Φοβάμαι. Και ποιο πολίτευμα στηρίζεται πάνω στο φόβο των πολιτών;»

Eκδήλωση του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών για το SLAPP στην Ελλάδα

Ανησυχία για την ελευθερία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα